חשבתם שאתם כבר משלמים הרבה על שירותי הטלוויזיה שלכם? אתם צודקים. למעשה, אם אתם מנויי סלקום TV, אתם יכולים להיות רגועים בינתיים, כי המחיר נותר בעינו (100 שקל לחודש), אך שתי חברות הטלוויזיה הגדולות, הוט ו-yes, שוב מעלות מחירים. העלאות המחירים הללו מגיעות לאחר תקופה של שקט, שבה החברות חששו שיהיה מעבר של המנויים לחברת סלקום.
ראשונים לשמוע על ההתייקרות הצפויה היו לקוחות yes, כאשר ביום חמישי האחרון נודע כי החברה תייקר בתחילת דצמבר את התשלום החודשי עבור שירות ה-VOD מ-25 שקל ל-30 שקל. yes לא ממציאה את הגלגל - שכן מתחרתה הוט ייקרה את שירות ה-VOD שלה כבר בינואר 2014 ל-30 שקל. לדברי yes, "עדכון המחיר משקף את העליות הניכרות בעלויות ההפקה בחו"ל וההשקעה הרבה בשירות בשנה האחרונה".
אלא שאם לקוחות הוט סברו כי בכך הסתיימה ההתייקרות לשנה זו, שלשום (א') הם התבשרו כי לא כך הוא. חברת הכבלים תודיע בימים הקרובים על כוונתה להעלות מחירים לחלק מהלקוחות בחלק מהמבצעים בשיעור של 5% - ובינתיים שומרת את הקלפים קרוב לחזה ולא מנדבת מידע מי יהיו הלקוחות שייפגעו. לדבריה, העלאת המחיר היא בהתאם לסוג המבצע של כל לקוח ולקוח.
כמו ב-yes, גם בהוט משתמשים בניסוח יבש לתיאור ההתייקרות: "עדכון המחירים מתבצע מעת לעת, כאשר העדכון האחרון התבצע לפני כשנה. העדכון ייערך בחלק מהמבצעים של הטריפל והטלוויזיה, בעוד מחירי האינטרנט והטלפון הקווי יישארו ללא שינוי. הודעה תשלח לכל הלקוחות שההעלאה נוגעת להם. העלאת המחירים בחברת הוט לא תתבצע בשירות ה-VOD".
היסטוריה של התייקרויות
אז כמה עולה בעצם חבילת בסיס שאינה חבילה צרה, כמה עולות חבילות מבוקשות יותר, וכמה עולים לנו הממירים? בהוט מקדמים בימים אלה את חבילת טריפל מולטי. החבילה כוללת ממיר פייבר בוקס ועוד שני ממירי מיני פייבר בוקס, חבילת ערוצי הבסיסי בטלוויזיה פלוס 9 חבילות ערוצים, אינטרנט במהירות 100 מגה וטלפון קווי (שיחות ללא הגבלה לסלולרי וקווי) ב-390 שקל. ב-4 החודשים הראשונים המחיר עומד על 280 שקל. למחיר הזה צריך להוסיף את עלות ה-VOD, כך שבסופו של דבר מגיעים ל-420 שקל לחודש.
ב-yes מציעים את החבילה Top Quattro 2HD, הכוללת את הממיר החדש קואטרו ועוד שני ממירי HD עם כל חבילות הערוצים. המחיר עומד על 235 שקל לחודש, כאשר 3 החודשים הראשונים הם ב-200 שקל. למחיר הזה צריך גם להוסיף את עלות ה-VOD, כך שבסופו של דבר הלקוח משלם 265 שקל לחודש.
בשורה התחתונה, כאשר מחשבים גם עלויות של תוכן ב-VOD, רבים מהישראלים מוציאים מדי חודש סביב 400 שקל על חיבור לכבלים וללוויין.
מחיר לפי דרישה
העלאת המחירים בשירות ה-VOD של yes היא נקודה כואבת מאוד, כי גם כך מדובר בשירות לא זול, שכרוך בעלויות נוספות. שירותי ה-VOD בחברות הכבלים והלוויין בארץ פופולריים מאוד. הרעיון של "צפייה לפי דרישה" (VOD: Video on Demand) חולל מהפכה כאשר הושק בארץ על-ידי הוט לפני עשור. השנים שעברו מאז השקת השירות הפכו אותו לפופולרי, בשירותי ה-VOD של הוט ו-yes אפשר למצוא היום 30 אלף סרטים, סדרות ותוכן לילדים.
לאור ההצלחה, הפכו שתי החברות את ה-VOD למקור הכנסה נאה. מחירי שירותי ה-VOD הפכו בשנים האחרונות לחלק מכובד מהתשלום החודשי של מנויי הוט ו-yes (בסלקום TV אין הפרדה בתשלום בין שירות הטלוויזיה ל-VOD). בשנת 2010, בעת השקת שירות ה-VOD של yes, חברת הלוויין לא גבתה עליו דמי שימוש, בעוד שבהוט דמי המנוי עמדו על 16 שקל. תוך כ-6 שנים הוט כמעט הכפילה את מחיר המנוי, וב-yes המחיר מתייקר מדי שנה: חינם ב-2010, 10 שקלים בשנת 2011, 15 שקל ב-2012 25 שקל ב-2014 ובקרוב 30 שקל בחודש.
עוד ועוד תשלומים ל-VOD
מחיר שירות ה-VOD הוא לא התשלום היחיד שהלקוח צריך לשלם עליו. בעצם, מדובר רק בתשלום המאפשר גישה לתוך פורטל השידורים לפי דרישה. הוט ו-yes מציעות מאגר עצום של תכנים חינם, וייאמר לזכותן שמדובר גם בסדרות רכש פופולריות. לקוחות יכולים לצפות בעונות שלמות ואפילו בעונות ישנות, מבלי לשלם על כך. כמו כן, גם סדרות בהפקות מקור, כמו "השוטר הטוב", "ג'וני ואבירי הגליל", "גולסטאר", "פושרז" ו"הקודחים" ניתנות לצפייה חינם.
אלא שכאן מסתיים טוב-הלב. גם בהוט וגם ב-yes נדרש הלקוח לשלם - מעבר לדמי השימוש החודשיים, תשלום נוסף על תוכן המגיע מקשת, רשת וערוץ 10. כך למשל, כדי לצפות בסדרה "כפולים" ישלם לקוח הוט 6 שקלים עבור פרק, ולקוח yes ישלם 5 שקלים לפרק. בסלקום TV אין תשלום על סדרות ישראליות מערוצים 2 ו-10, וזה יתרון גדול.
לקוחות אשר מעוניינים לצפות בסרטי קולנוע חדשים וגם ישנים בשירותי ה-VOD, יצטרכו לשלם תשלום נוסף. השכרת הסרטים "שליחות קטלנית - ג'נסיס" או "בחזרה למחר" עולה בהוט 23 שקל ל-48 שעות. מחיר דומה ישלם גם מי שיזמין סרטים ישנים יותר. ב-yes השכרת סרט עולה 20 שקל.
אלה לא התשלומים היחידים של הצרכנים בשירותי ה-VOD. בהוט גישה חודשית לספריית תוכניות דיסני עולה 20 שקל, וכך גם גישה לספריית ערוץ הילדים. ב-yes מנוי לספריית דיסני או ערוץ הילדים עומד על 15 שקל.
התשלום עבור שירות ה-VOD יכול להפוך בקלות אצל משפחה עם ילדים לסכום משמעותי. למשל, כאשר מוסיפים לתשלום הבסיסי סרט קולנוע ועוד מנוי לספריית דיסני, המחיר יגיע ב-yes ל-65 שקל ובהוט ל-73 שקל.
צריך לציין לזכותה של yes שהיא מספקת עם שירות ה-VOD גם את אפליקציית yes go, המאפשרת לגשת לערוצי טלוויזיה לינאריים ולחלק גדול מהתכנים ב-VOD. האפליקציה פועלת על מכשירי טאבלט, סמארטפונים וגם בדפדפן במחשב (רק דרך אינטרנט אקספלורר).
האפליקציה מאפשרת לצרכנים גישה לצפייה בתכנים בכל מקום (עם חיבור זמין לאינטרנט). בחברת הוט מציעים אפליקציה עם גישה להפקות המקור של החברה, אבל זו דורשת תשלום עבור צפייה בפרקים, גם למנוי שירות ה-VOD בטלוויזיה.
בדומה ל-yes, גם בסלקום מאפשרים לגשת לכל תכני ה-VOD חינם דרך אפליקציה בסארטפון, בטאבלט ואפילו בטלוויזיות החכמות של LG. בסלקום ניתן לעשות מנוי רק לאפליקציה תמורת 40 שקל לחודש.
התייקרות עקבית
מה החלופות?
ללקוחות הוט ו-yes יש סיבה לדאגה, משום שהניסיון מלמד שזו לא ההתייקרות האחרונה. יותר ויותר ישראלים צופים בתוכן שהם מורידים מהאינטרנט מבלי להסס להשתמש בתוכנות פיראטיות, אך מה יכול לעשות מי שלא מעוניין להיות מפר חוק? רוב האלטרנטיבות לא מספקות פתרון כולל כמו זה של הוט ו-yes, אבל רבים יכולים להסתפק בהן:
■ סלקום TV: סלקום TV היא היום האנדרדוג בשוק הטלוויזיה. החברה מציעה תמורת 100 שקל לחודש גישה לספריית VOD, ערוצי לינאריים ושידורי עידן פלוס. כל התוכן ב-VOD ניתן בחינם, ויש אפשרות גם לצפות בתוכניות הפריים-טיים של ערוצים 2 ו-10 בחינם. הממיר של החברה מציע יכולות הקלטה, ויש גם אפליקציה לצפייה בכל תוכן ה-VOD בטאבלט ובסמארטפון. סלקום מציעה גם טריפל ב-150 שקל (לאחר שנה 170 שקל) הכוללת את מנוי הטלוויזיה, אינטרנט (ספק פלוס תשתית) במהירות 40 מגה וטלפון קווי. כל ממיר נוסף עולה 30 שקל. שלשום הודיעה סלקום על רכישת סדרות רכשות, ביניהן "MR Robot" ו-"Heroes Reborn" וגם "Shades Of Blue". עם זאת, האלטרנטיבה הזאת אמנם ראויה, אבל עדיין לא כזו שתספק את כל הצרכנים.
■ עידן פלוס: שירותי עידן פלוס מאפשרים לכל אדם במדינה לצפות בערוצים: 1, 2, 10, 33, 99 (ערוץ הכנסת) ו-23 (הטלוויזיה החינוכית). צפייה בערוצים מתאפשרת באמצעות רכישת ממיר מתאים (בעלות של מאות שקלים בודדים) או באמצעות טלוויזיות מהשנים האחרונות, אשר כבר כוללות כבר את הממיר. כמו כן, בשוק קיימים סטרימרים המאפשרים צפייה בעידן פלוס, הקלטה של השידורים וגישה לאפליקציות לצפייה בווידיאו מהרשת. שני חסרונות יש לפתרון זה: האחד הוא מיעוט הערוצים, והשני הוא שיש לקוחות הסובלים מבעיות קליטה.
■ שירותי VOD נוספים: אפליקציית הבית של הטלוויזיות החכמות, הטאבלטים והסמארטפונים של סמסונג היא SmartVOD. מדובר בשירות מבית סטארט-אפ ישראלי בשם Vonetize. השירות כולל מאגר סדרות וסרטים לצפייה במנוי חודשי של 30 שקל וצפייה בסרטים חדשים במודל של השכרה או רכישה.
■ צלחת לוויין: פתרון אחר הוא רכישה של צלחת לוויין באופן פרטי וקליטה של השידורים מחו"ל. הצפייה בשידורים מתבצעת באמצעות 3 לוויינים פופולריים. הלוויין הישראלי "עמוס" מאפשר קליטה של ערוץ 1, ערוץ 2, ערוץ 10, ערוץ 99, ערוץ 33 וגם האזנה למגוון ערוצי רדיו. HotBird הוא לוויין לקליטת שידורים מאירופה וארצות ערב. הוא כולל כ-500 ערוצים כמו יורו ניוז, בי בי סי וורלד, תחנות צרפתיות, גרמניות, איטלקיות, פולניות, רומניות, הונגריות, ארצות ערב וספורט, אופנה ומוזיקה. הלוויין NileSat כולל בעיקר ערוצים בערבית, אבל הוא גם מציע ערוצים באנגלית של סרטים, כמו פוקס Movies וילדים. החיסרון, כמובן, הוא היעדר תרגום לעברית. היתרון הוא מבחר גדול.
העלויות הן כ-2,000 שקל לצלחת לוויין, התקנה וממיר סטנדרטי. מי שמעוניין בממיר שיודע לקלוט שידורי HD, צריך להוסיף עוד כ-700 שקל. מלבד זה, יש תוספת של כ-600 על ממיר נוסף המציע אופציה להקלטה. חשוב לזכור שכל טלוויזיה בבית דורשת רכישה של ממיר.
■ נטפליקס: בשנה הבאה צפוי שירות ה-VOD האמריקאי נטפליקס לעשות עלייה, אבל לאו דווקא ישנה את הרגלי הצפייה. התוכן בנטפליקס אמנם איכותי וכולל סדרות בהפקות מקור שהחברה מייצרת, למשל "בית הקלפים" או "נרקוס", אבל מדובר בשירות משלים ולא כזה שיכול להיות השירות היחיד בבית. כמו כן, חובבי ספורט לא ימצאו בו פתרון.
מספר המנויים
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.