בדרך לשביתה? ההסתדרות: סכסוך עבודה במגזר הציבורי

ההסתדרות: "סכסוך העבודה יחול על מאות אלפי עובדים, ביניהם עובדי המשרדים הממשלתיים, אזרחים עובדי צה"ל, מורים, אחיות, עובדי כוח עזר, עובדים סוציאליים, תומכי רפואה ועובדי הרשויות המקומיות"

אבי ניסנקורן / צילום: תמר מצפי
אבי ניסנקורן / צילום: תמר מצפי

אחרי האיום אתמול - יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, הכריז היום (ד') על סכסוך עבודה במגזר הציבורי, על רקע מבוי סתום אליו הגיע המו"מ עם האוצר לחתימת הסכם שכר חדש לעובדי המגזר. המשמעות היא שבתוך שבועיים ניתן יהיה להשבית את המגזר הציבורי.

הוועדה לתיאום וביצוע של ההסתדרות התכנסה היום לישיבה דחופה ומיוחדת בהשתתפות ניסנקורן, יו"ר הסתדרות המורים יוסי וסרמן ויו"ר ארגון המורים העל-יסודיים רן ארז, ובה הצביעו חברי הוועדה פה אחד בעד ההכרזה על הסכסוך. הסתדרות המורים וארגון המורים הודיעו על הצטרפותם לסכסוך ולמאבק.

 

"ציבור העובדים יפעל כמקשה אחת", נמסר מההסתדרות. "סכסוך העבודה יחול על מאות אלפי עובדים, ביניהם עובדי המשרדים הממשלתיים, אזרחים עובדי צה"ל, מורים, אחיות, עובדי כוח עזר, עובדים סוציאליים, תומכי רפואה ועובדי הרשויות המקומיות".

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן אמר בפתח הישיבה כי "העובדים בישראל נמוך מדי ובתוך כך גם שכר עובדי המגזר הציבורי. אני דורש מפקידי האוצר להפסיק את הסחבת בה הם נוקטים מצדם במהלך המשא ומתן ולהעלות את שכר עובדי המגזר הציבורי לו הם זכאים וראויים".

כזכור, רק יום אחד לפני כן ניסנקורן איים בשביתה כללית בכל המשק - בגלל פגיעה בחוסכים לפנסיה לדבריו. הוא התייחס בהודעה היום לנושא, ואמר כי "אני קורא לאוצר לדחות את כניסתה לתוקף של הרפורמה בביטוח הסיעודי על מנת לאפשר למצוא פתרונות מוסכמים בין הצדדים. כפי שהיא כעת הרפורמה תותיר באחת, ללא כיסוי, את כלל אוכלוסיית העובדים המבוטחים בביטוחים במסגרת יחסי העבודה, ותביא לחיסול הביטוח הקולקטיבי. הגמלאים והאזרחים המבוגרים זכאים לשקט ולידיעה שהם יכולים להסיר מלבם את הדאגות במקרה שחס וחלילה יצטרכו ביטוח סיעודי".

ניסנקורן התייחס גם לשינוי המתוכנן על ידי אגף שוק ההון בקרנות הפנסיה החדשות, שינוי שיחול על כ-2 מיליון עמיתים כיום המבוטחים בקרנות הפנסיה החדשות, אשר קובע חישוב כפול של הפנסיה לעמית -האחד כפי שבוצע עד היום והשני לפי הנחת תשואה המבוססת על וקטור ריביות. הפער בין החישובים ייחשב לחובת הגמלאי וייגבה ממנו מדי חודש, מהקצבה, על פני 20 שנה. התוצאה היא הפחתת הקצבה בכ-3% מדי שנה.

"כך למשל", מסבירים בהסתדרות, "עובד בן 59 הזכאי לפי מנגנון החישוב הקיים כיום לקצבת פנסיה בסך 5,275 שקל, יהיה זכאי בסוף הדרך לקצבה של 2,740 שקל בלבד".

ניסנקורן אמר בנושא זה כי "השינוי שמתכננת המדינה חותר תחת תכליתה הבסיסית של הפנסיה - לשמור על רמת חיים של העובד לאחד פרישתו. שיעורי הפנסיה ההולכים ויורדים הם גם כך אחת הרעות החולות כיום במשק, ויש לטפל בנושא זה בצורה מושכלת ומשותפת ולא באמצעות צעדים חד-צדדיים ודרקוניים כפי שמתכנן האוצר. לא ניתן שרשת הביטחון הסוציאלית של העובדים והגמלאים תיפגע באופן אנוש שכזה".