חברת ביג מרכזי קניות וחברת מגה אור מציעות במשותף לרכוש את השליטה (53.92%) ברבוע כחול נדל"ן . כפי שנחשף באתר האינטרנט של "גלובס", שתי החברות העבירו לאלון רבוע כחול, החברה האם של רבוע כחול נדל"ן, הצעה לרכוש את החברה לפי שווי של 1.65 מיליארד שקל.
רבוע כחול נדל"ן נסחרת היום לפי שווי של 1.20 מיליארד שקל, אחרי ירידה יומית של 4% במניה נכון לחשיפת הצעת הרכישה. לאחר הפרסום המניה זינקה ב-13% ואלו מניית אלון רבוע כחול זינקה בכ-30% אחרי תקופה ארוכה של צניחות. בסך הכל מדובר במחיר הגבוה ב-37% משווי החברה בבורסה לפני פרסום ההצעה, ובמחיר הגבוה ב-9.3% מההון העצמי של החברה. אם הצעה זו תתקבל, הרי שהמציעות ישלמו 890 מיליון שקל לאלון רבוע כחול עבור השליטה.
מדובר בדרמה של ממש, היות והצעה זו מגיעה בשעה שרשת מגה נמצאת על סף קריסה וזקוקה להזרמת הון מצד החברה האם. ההצעה מגיעה בשעה שעובדי מגה מתכננים לקיים ביום א' בשבוע הבא הפגנה מול משרדו של הבעלים שרגא בירן, בדרישה שבעלי החברה ובהם גם דודי ויסמן והקיבוצים, יזרימו למגה 50 מיליון שקל נוספים.
בהיבט זה מהווה הצעת הרכישה "מלכודת ציבורית" לבעלי מגה, שהרי מכירת רבוע כחול נדל"ן תזרים הון מספק לחברה האם על מנת לתמוך במגה. אם הצעת הרכישה תצא אל הפועל, יצטרך דירקטוריון אלון רבוע כחול לקבל החלטה האם לחלק את הסכומים שיתקבלו כדיבידנד לבעלים או אולי להזרים אותם כחמצן לרשת מגה הגוססת.
ההערכות הן, כי סיכויו של התרחיש האחרון הוא קלוש ביותר מאחר שבעלי מגה כבר אמרו שלא יתמכו ברשת מגה מעבר למה שסוכם והבהירו כי הם רוצים לגלגל את תפוח האדמה הלוהט של מגה הרחק ככל האפשר.
לפי ההצעה, ביג מרכזי קניות וחברת מגה אור יערכו בדיקת נאותות מקיפה במשך 10 ימים ובמקביל יפעלו לניסוח הסכם רכישה מלא. ההצעה תלויה גם בקבלת אישור של הממונה על ההגבלים העסקיים ויתר הגורמים הנדרשים.
לפי ההצעה, תנאי נוסף נוגע להחלטת בית המשפט המחוזי, הדן בהליך ההסדר של מגה קמעונאות, שקבעה כי הסכמי השכירות בין מגה לרבוע הנם מקשה אחת ועל כן או שיכובדו כולם או שיבוטלו כולם. בסעיף זה מבקשים ביג ומגה אור להגן על עצמם מפני אפשרות מכירת רשת מגה בחלקים, שכן מרבית נכסי הסופרמרקט של רבוע כחול נדל"ן מושכירם למגה.
ביג ומגה אור מציעות להפקיד 100 מיליון שקל בחשבון נאמנות על חשבון התמורה, וזאת עם השלמת בדיקת הנאותות. ההצעה שהועברה היום תקפה עד לתאריך 18 לינואר, יום שני בשבוע הבא.
מחפשים קונה
בתוך כך נודע כי דירקטוריון רשת מגה יתכנס היום (ה') בערב פעם נוספת. במגה טוענים כי מדובר בישיבת המשך לישיבה שהתקיימה אתמול.
מחר אמורה מגה להעביר תשלום של 50 מיליון שקל לספקים. הנהלת מגה מנסה להשיג הסכמה מכל הספקים לדחות את התשלום בשבוע, וזאת על מנת לאפשר למגה לרכוש סחורה במזומן עבור הרשת. בתוך שבוע זה ינסה אביגדור קפלן, יו"ר אלון רבוע כחול, להגיע להסכם למכירת הרשת, במקביל להסכם על הסדר חוב.
במגה הבהירו כי מהלך זה תלוי בקבלת הסכמה מכל הספקים, אך לפי שעה מגה עדין לא הצליחה לקבל הסכמה כזאת. ספקים עמם שוחח "גלובס" חוששים כי הסכמה למהלך כזה פירושה שהם יאבדו את התשלום הקרוב כי הסיכוי למכירתה של רשת מגה קלוש.
אלון רבוע כחול מקיימת מגעים למכירת מגה עם שלוש קבוצות: רשת יינות ביתן ("בוחנים. אין החלטה"), קבוצת סגול-מיטל ("העסקה תקועה") וטיב טעם. "בשביל שאדם יקנה הוא צריך לשים הצעה על השולחן ולהגיד אני מוכן לשלם כך וכך. כולם מדברים וכולם מקשקשים. אני לא רואה אף אחד שעומד בתור", אומר מקור באלון רבוע כחול.
בשיחה שקיים "גלובס" עם בעל השליטה בטיב טעם, חגי שלום, הוא הבהיר כי אין בכוונת החברה לרכוש את מגה וכן לא להצטרף לקבוצת סגול-מיטל בעסקת רכישה. "היו שיחות מכל מיני כיוונים אבל זה לא למידות שלנו ואני לא רואה בזה כרגע דבר מעשי. צריך לחכות להתפתחויות שיהיו בבית המשפט בנוגע למגה. בית המשפט ינקה את מגה מכל החובות לספקים לבנקים ולעובדים וזה יהיה הזמן להתעניין. אני לא רואה עניין בלקחת עכשיו חברה עם כל כך הרבה בעיות על הגב. עם זאת, אני מקווה שמגה תינצל כי זה רע מאוד אם מגה תיעלם מהשוק. זה ישבור את האיזון".
ביג ומגה אור: משתפות פעולה בתחום המרכזים המסחריים / אביב לוי
פעילותה של ביג, שבשליטת האחים יהודה ורוני נפתלי (לשעבר בעלי חברת המים מי עדן), מתרכזת במרכזים מסחריים פתוחים בישראל ובארה"ב, ובסך הכול היא החזיקה בסוף הרבעון השלישי של 2015 ב-54 נכסים פעילים, 22 מהם בישראל, בתפוסה של קרוב ל-100%. בשנים האחרונות מרכזת ביג מאמצים בזירה האמריקאית, אליה נכנסה לראשונה ב-2010, שם שיעור התפוסה בנכסיה עומד על כ-93%.
למרות העסקה הנוכחית, בחודשים האחרונים אמר מנכ"ל החברה, איתן בר זאב, כי עיקר תשומת הלב והפיתוח העתידי של החברה נותר בארה"ב. מניית ביג קפצה בשנה החולפת ב-25% ומשקפת לחברה שווי של 2.4 מיליארד שקל.
מגה אור, הנמצאת בשליטת צחי נחמיאס, עוסקת בייזום, הקמה וניהול של מרכזים מסחריים, ופועלת כבר שנים רבות בשיתוף פעולה עם חברת ביג בחלק מנכסיה, ובחודשי הקיץ אף הגישה איתה הצעה משותפת לרכישת פעילות הנדל"ן המניב של קבוצת גזית גלוב בישראל, המחזיקה ברשת קניוני G. החברה נסחרת כיום בשווי של 500 מיליון שקל, אחרי זינוק של קרוב ל-30% במנייתה בשנה האחרונה.
עיקר נכסיה של רבוע כחול נדל"ן המועמדת לרכישה הם סניפי הסופרמרקטים שהיא משכירה למגה. בסוף הרבעון השלישי של 2015 החזיקה החברה 115 נכסים מניבים, 86 מהם הושכרו למגה. בנוסף רבוע נדל"ן עוסקת במשותף (49.5%) עם קבוצת גינדי בהקמת פרויקט המגורים הענקי (11 בנייני מגורים) במתחם השוק הסיטונאי בתל-אביב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.