בעסקת בזק שנחתמה בערב חמישי האחרון, רכש עמוס לוזון, יזם נדל"ן ובעלי קבוצת הכדורגל מכבי פ"ת, את השליטה בקבוצת א. דורי מידיה של ענקית הנדל"ן המניב גזית גלוב , בהשקעה של כ-11 מיליון שקל בלבד.
העסקה המפתיעה נחתמה בעקבות ההחלטה הדרמטית שקיבלו יום קודם לכן בעלי השליטה בגזית גלוב, חיים כצמן ודורי סגל, להיפרד ממניות קבוצת דורי. החלטה זו גררה צניחה של יותר מ-80% במניית החברה ביום חמישי, שבעקבותיה ירד שוויה של דורי לכ-20 מיליון שקל בלבד. זאת לאחר שגזית גלוב כבר השקיעה כמיליארד שקל בחברת הנדל"ן הכושלת.
במסגרת העסקה, שבה תיווכה לידר שוקי הון, רכש לוזון באמצעות חברת ע. לוזון נכסים והשקעות קרוב ל-80% ממניות קבוצת דורי לפי מחיר מניה של 5 אגורות - הנחה של כ-40% על שווי המניה בסיום המסחר ביום חמישי. היום תיקנה מניית קבוצת דורי חלק מהקריסה וזינקה ביותר מ-50%, לשווי חברה הנע סביב 30 מיליון שקל. מניית החברה הבת דורי בנייה, שצנחה ביום חמישי ב-78%, קפצה היום ב-20% לשווי חברה שנע גם הוא בסביבות 30 מיליון שקל.
קבוצת דורי עוסקת בעצמה ובאמצעות החברה הבת דורי בנייה בניהול וביצוע פרויקטים קבלניים ובייזום, פיתוח, הקמה ומכירה של פרויקטים, בעיקר בתחום הנדל"ן בישראל וגם בפולין. דורי שותפה גם בתחנת הכוח הפרטית דוראד, באמצעות החזקה בשרשור של 11.25% ממניותיה.
לוזון סיפר היום על הרכישה המהירה שביצע, ואמר כי "פנו אלי מלידר בשעות הצהריים ביום חמישי והציעו לי את העסקה. ניהלנו מו"מ ואחר הצהריים ביצענו את העסקה, אחרי שנתנו לי הנחה יפה במחיר".
לעומת שינוי המגמה במניה, שתי סדרות האג"ח של קבוצת דורי, בהיקף של 275 מיליון שקל, שצנחו ביום חמישי ב-21%-24%, המשיכו לאבד מערכן וירדו היום כ-2.5%-4% לתשואות של 13%-23%, המעידות על חששות המחזיקים מיכולת הקבוצה לעמוד בהתחייבויותיה לאחר שינוי השליטה.
-"אפשר להטיס את החברה קדימה"
לוזון מנסה להרגיע את המחזיקים ואומר כי "העסקה היא קפיצת מדרגה גדולה עבורי, ואני מקווה שיהיה בסדר. אני בטוח שאוכל להתמודד עם ההתחייבויות של החברה, גם כלפי מחזיקי האג"ח שלה".
-יש לך היכרות עם שוק ההון המקומי?
"זו פעם ראשונה שלי בבורסה. עד היום נמנעתי מלהגיע לחברות ציבוריות כי העדפתי להיות מתחת לרדאר. עכשיו אני משנה פאזה. הייתה פה הזדמנות עסקית גדולה, אז החלטתי לא לוותר עליה ולקחת אותה בגדול".
-אתה לא חושש להיכנס לחברה כזו אחרי הפסדי העתק וההון האדיר שגזית גלוב השקיעה בה?
"ראיתי שם הרבה דברים טובים, ואני חושב שאפשר להטיס אותה קדימה. ימים יגידו. אני מאמין גדול בחברה וחושב שהיא תעשה טוב בעתיד.
"דורי היא חברה מצוינת, ואני מזהה בה פוטנציאל ענק".
-איך תהפוך אותה לרווחית?
"בעבודה קשה ובניהול נכון ניקח אותה הכי גבוה שאפשר. זו חברה ששווה הרבה. דורי בנייה, עם כל הכבוד, היא לא ליבת העסקים. דוראד גדולה יותר ממנה, והחלק של קבוצת דורי בתחנת הכוח שווה יותר מחצי מיליארד שקל".
-מי ינווט את הפעילות?
"אני אעמוד בראש החברה ואנהל אותה".
-מה כוללת פעילות הנדל"ן הנוכחית שלך?
לוזון: "אנחנו פועלים כיום בתחום המגורים, המסחר והמשרדים, באזורים שבין רחובות לחדרה. יש לנו כמה מרכזים מסחריים דוגמת פאואר סנטר ירקונים, ובתחום המגורים אנחנו נמצאים כעת בבנייה של בערך 400 דירות, עיקרן במרכז. בסך הכול אנחנו בונים כמה מאות יחידות דיור בשנה".
כאמור, ההחלטה של גזית גלוב לצאת מההשקעה בקבוצת דורי מקבעת עבורה הפסד עתק של כמיליארד שקל, מאז נכנסה החברה להשקעה בקבוצה אותה ייסד אורי דורי. עיקר ההשקעה, בהיקף כ-750 מיליון שקל, מקורה בהזרמות הון ובהלוואות שנועדו לייצב את החברה הבת דורי בנייה, לאחר הקטסטרופה העסקית שנחשפה בחברה במהלך 2014.
בדורי בנייה, מחברות הביצוע הגדולות בישראל, התגלה כאוס פיננסי חסר תקדים, שתחילתו בעדכון מינורי יחסית אודות סטייה באומדני עלויות והכנסות צפויות של פרויקטים בביצוע החברה, שהוערכו תחילה בכמה עשרות מיליוני שקלים. אולם, תוך חודשים ספורים התברר כי היקף ההפסד מצטבר לסכום עתק של כ-450 מיליון שקל, שכמחציתו השתרשר מעלה לחברה האם, קבוצת דורי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.