ממשלת ישראל משלמת פחות ריבית על חובותיה ומקטינה את יחס החוב לתוצר אך במקביל מתמודדת עם הכבדת נטל הסבסוד של קרנות הפנסיה, כך עולה מדוח ניהול החוב שפרסמה היום החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי בויאנג'ו.
החוב הממשלתי גדל ב-2015 במספרים מוחלטים והסתכם ב- 726.7 מיליארד שקל לעומת 715.8 מיליארד שקל אשתקד. למרות הגידול בחוב קטנו הוצאות הריבית על החוב ששילמה הממשלה ב-0.6 מיליארד שקל והגיעו ל-38.3 מיליארד שקל (לעומת 38.9 מיליארד ב-2015). בנוסף, כתוצאה מגידול התוצר של המשק בקצב מהיר מגידול החוב קטן שיעור החוב ביחס לתוצר ב-2015 ב-2.1 נקודות האחוז ל-64.6% לעומת 66.7% ב-2014. יחס החוב/תוצר הוא הפרמטר המרכזי שבוחנות סוכנויות דירוג האשראי והשיפור הניכר בו היווה שיקול בהחלטת סוכנות פיץ' מאפריל להעלות את תחזית דירוג האשראי של ישראל מנייטרלי לחיובי.
נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג התייחסה היום למגמת השיפור במבנה החוב ובעלויות החוב. בנאום בפני חברי המועדון הכלכלי אמרה פלוג כי "הצמצום של נטל תשלומי החוב - מכ-4.5 אחוזי תוצר ב-2010 לכ-2.5 אחוזי תוצר היום מפנה מקורות בהיקף משמעותי - כ-20 מיליארד שקלים בשנה - לשימושים אחרים, וחשוב לשמר מגמה זו".
למרות גם בפרמטרים של אריכות החוב ושיעור המחזור של החוב (Rollover ratio) נמשכת מגמת השיפור (ראה טבלה). שיעור המחזור של החוב של ישראל לשנה עומד על 9% לעומת 15.1% בחוב של ארה"ב. לניהול החוב הממשלתי באגף החשב אחראים מנהל יחידת החוב גיל כהן וסגן החשבת יהלי רוטנברג.
עם זאת, למרות השיפור שנרשם בהוצאות הריבית ישראל עדיין ממוקמת במקום לא טוב בהשוואה בינלאומית, זאת כתוצאה מגיוסי חוב בעבר בריביות גבוהות.
בעיה נוספת שהולכת ומחריפה היא הגידול הרצוף בשיעור החוב הבלתי סחיר - האג"ח המיועדות שהממשלה מנפיקה לקרנות הפנסיה בהיקף 133 מיליארד שקל) ולחברות הביטוח (57 מיליארד). קרנות הפנסיה רשאיות להחזיק עד 30% מנכסי העמיתים באג"ח מדינה מיועדות המבטיחות תשואה ריאלית של 4.86%.
כתוצאה מהגידול המהיר בנכסי הקרנות גדל שיעור החוב הבלתי סחיר מסך החוב הממשלתי והגיע ל-26.1% ב-2015 לעומת 25.2% ב-2014. הגידול בהיקף האג"ח וסביבת הריבית האפסית הביאו לכך שסך הסבסוד של האג"ח המיועדות גדל ב-2015 בכמיליארד שקלים לעומת 2014 והגיע ל-4.8 מיליארד שקלים. בחלק מאגפי האוצר העריכו בעבר כי הפיתרון הבלתי נמנע לבעייה יהיה צמצום היקף האג"ח המיועדות לקרנות הפנסיה בעתיד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.