ישראל תחתום בקרוב על חוזה ליצוא גז טבעי לירדן - כך טוענים היום (ד') בכירים במשק הגז בישראל, וכך טוען גם סגן נשיא נובל אנרג'י העולמית, קית' אליוט. בכנס שנערך השבוע בניו יורק, טען אליוט כי "לישראל יש כעת הזדמנות לנצל את הגז הטבעי לא רק לטובת צרכיה הפנימיים, אלא גם לטובת יצוא למדינות השכנות", וכי "החברה נמצאת במגעים להשלמת חוזה יצוא גז ממאגר 'לוויתן' לירדן". במקביל, הפרלמנט הירדני אישר אתמול השקעות של חברות ישראליות בפרויקטי תשתית במדינה, זאת לאחר כמה חודשים שבהם נאסרו השקעות אלו.
בספטמבר 2014, נזכיר, חתמה שותפות לוויתן על מכתב כוונות לאספקת גז לחברת החשמל הלאומית של ירדן, NEPCO, ולפיו המאגר יספק לחברה 45 BCM של גז על פני 15 שנה. החוזה נאמד אז ביותר מ-15 מיליארד דולר. ואולם, הדיונים על מתווה הגז, שנמשכים כבר קרוב לשנה וחצי, הובילו גם לקיפאון במשא ומתן בין שתי המדינות.
מבחינה כלכלית, גם לישראל וגם לירדן העסקה היא כדאית. המרחק בין רשת הולכת הגז הישראלית לזו של ירדן הוא קצר ונאמד בעשרות קילומטרים בודדים, ו-NEPCO נחשבת לקוח אמין עם מוסר תשלומים גבוה. זאת, בניגוד למצרים למשל, שעדיין חייבת מיליארדי דולרים לחברות אנרגיה בינלאומיות.
לירדן אין מקורות אנרגיה משל עצמה ולכן עד היום היא הייתה תלויה ביבוא, למרות שנכוותה מהספקים שלה לא מעט פעמים. כך, ב-1990 הופסקה אספקת הנפט מערב הסעודית לאחר שירדן תמכה בפלישה העיראקית לכווית. הנפט מעיראק החליף את הנפט הסעודי עד נפילת שלטונו של סדאם חוסיין ב-2003; והגז המצרי שהחל לזרום עוד באותה שנה וסיפק חלק משמעותי מצרכי האנרגיה של ירדן, הופסק לחלוטין ב-2013 אחרי הפצצות חוזרות ונושנות על צינור הגז הערבי.
מאז פועלת התעשייה בירדן על דלקים מזהמים ויקרים כדוגמת דיזל. דלקים אלו היו עד לפני שנה יקרים פי שישה ממה ששילמה ירדן עבור הגז ממצרים, ובשנתיים האחרונות הם מהווים 30%-40% מתקציב המדינה. במקביל מייבאת ירדן גז נוזלי במכליות, בין היתר מקטאר ומהחברות "של" ו"ויטול". הקושי בחתימה על חוזה סופי ליבוא גז טבעי נבע עד כה משני דברים עיקריים: הרגולציה בישראל ומערכת היחסים העכורה בין ישראל לממלכה ההאשמית.
ואולם, כעת משנדמה כי הדיונים על מתווה הגז קרובים לסיום (רק השבוע אישרה הממשלה את מתווה הגז עם סעיף היציבות ה"מרוכך" - ה"כ), מוכנות המדינות כנראה להעלות הילוך. אליוט טען השבוע כי הגז הטבעי שזורם בשלוש השנים האחרונות מ"תמר" הוריד את זיהום האוויר בישראל וחסך לישראל מיליארדי שקלים, וכי "אנחנו נחושים להמשיך לתרום ולהזרים גז טבעי מלוויתן עד סוף 2019".
רק אתמול כאמור דווח בעיתונות הירדנית, כמו גם באל ג'זירה, כי הפרלמנט הירדני אישר, לראשונה מזה כמה חודשים, השקעות ישראליות חדשות במדינה. בכיר במשק הגז הישראלי טען היום כי "ירדן מניפה דגל לבן ומאותתת כי היא מעוניינת ביבוא גז מישראל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.