*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס
יש סיבות רבות להחלטה של אנשים להקים יחד עסקים: לעיתים מתוך היכרות מוקדמת, קירבה משפחתית, או רעיון משותף. ולא פעם גם מתוך הרצון לחלוק באחריות של הקמת עסק וניהולו, על כל המשתמע מכך.
ישנם גם מצבים בהם עסקים מעוניינים להרחיב את תחום הפעילות שלהם, ובכך חוברים לעסקים אחרים ומקימים ביחד שותפות עסקית.
מהי שותפות?
שותפות היא קיום קשר בין שני גורמים לפחות, המנהלים עסק משותף בכדי להפיק ממנו רווח. שותפות יכולה להיות בין חברות בע"מ או בין עוסקים מורשים ואפילו בין עוסקים פטורים במע"מ. מספר השותפים בשותפות לא יעלה על 20. יחד עם זאת, שותפות במקצועות כגון רו"ח ועו"ד, יכולים להגיע עד 50 שותפים.
סוגי השותפויות הקיימות
שותפות יכולה להיות רשומה ברשם השותפויות או בלתי רשומה. מועד הרישום יהיה בתוך 30 יום מתאריך תחילת ההתאגדות. ישנם סוגים שונים של שותפויות קיימות ורצוי להכיר אותם. חשוב להבחין בין סוגי שותפויות: שותפות כללית בה כל השותפים מנהלים יחדיו את עסקי השותפות, נהנים מרווחיה וחבים את חובותיה ביחד וכל אחד לחוד. לעומתה, שותפות מוגבלת מורכבת מלפחות שותף אחד שאחריותו אינה מוגבלת, ושותף אחד שאחריותו מוגבלת ומצומצמת. ההגבלה נקבעת עד לגובה השקעתו ואותו שותף אינו רשאי להתערב בניהול העסקי של השותפות.
הסכם שותפות
הסכם שותפות הוא מעין תיאום ציפיות והצהרת כוונות. אין חובה להכין הסכם שותפות, אך רצוי מאוד שיהיה בנמצא הסכם שיחיל בין היתר את הנושאים הבאים: שם השותפות ומטרותיה, אופי חלוקת הרווחים, צורת הפעילות של השותפות, קבלת החלטות מסוימות, תפקיד ותחומי אחריות של כל אחד מהשותפים, אופן פתרון מחלוקות, סיום השותפות ופירוקה ועוד. הסכם שותפות אמור להקל עליכם בעתיד לכן מומלץ להכינו בקפידה.
יתרונות וחסרונות בשותפות
הקמת עסק במסגרת שותפות עסקית מקנה מספר יתרונות כגון חלוקת הנטל המקצועי והכלכלי והרחבת הפעילות העסקית. אך היא גם כרוכה בחסרונות כמו הגבלת העצמאות בקבלת החלטות, אי פתרון מחלוקות, וסיום השותפות ופירוקה.
דיווח למוסדות השונים
כל שותפות שהחלה בפעילות עסקית עליה להירשם ברשויות המס. להלן אופן ההתנהלות מול המוסדות השונים:
פתיחת תיק בע"מ ואופן הדיווח: על השותפות חלה חובת רישום במשרדי מע"מ ופתיחת תיק. לצורך פתיחת התיק במע"מ יש להכין מספר מסמכים ולבצע מספר פעולות מקדימות:
* פתיחת חשבון בנק משותף/עבור השותפות.
* המצאת הסכם שכירות. במידה והעסק יתנהל מהבית של אחד השותפים יש לדאוג שהכתובת המעודכנת.
* בת.ז. תהיה תואמת לכתובת העסק.
* הכנת חותמת לשותפות.
* הכנת צילום ת.ז. של כל אחד מהשותפים כולל ספח.
רק לאחר הכנת המסמכים שצוינו יש לפנות ליועץ מס חבר לשכה לצורך המשך טיפול.
עם פתיחת התיק במע"מ וקבלת תעודת עוסק מורשה, השותפות יכולה להתחיל להוציא קבלות וחשבוניות.
מועד הדיווח יחול ב-15 לחודש בגין החודש העוקב. עסקים שהמחזור השנתי שלהם עולה על מיליון וחצי שקל ידווחו אחת לחודש, לעומת עסקים עם מחזור נמוך יותר שידווחו אחת לחודשיים.
פתיחת תיק במס הכנסה והחיוב במס: ההתייחסות של מס הכנסה לשותפות היא שונה מזו של מע"מ. הדרישה היא פתיחת תיק נפרד לכל אחד מהשותפים ולא לשותפות עצמה.
הדיווח בגין ההכנסות החודשיות יעשה בהתאם ליחס האחזקה של השותף בשותפות.
בעת הגשת הדוח השנתי למס הכנסה, יצרף כל אחד מהשותפים דוח רווח והפסד של השותפות ורק החלק שלו ברווח או בהפסד ישוייך אליו.
את מקדמות מס ההכנסה על חשבון הרווח הצפוי ניתן לשלם בשתי דרכים - תשלום מקדמה לפי סכום ב-10 מקדמות שנתיות או ב-12 מקדמות אחת לחודש.
פתיחת תיק בביטוח לאומי והחיוב בדמי ביטוח: יחיד שפתח שותפות מחויב לפתוח תיק אישי במוסד לביטוח לאומי ולעדכנו בגובה ההכנסה הצפויה ולשלם מקדמה חודשית.
יש חשיבות רבה לעדכון המעמד כעצמאי בביטוח הלאומי וזאת לצורך כיסוי ביטוחי. דהיינו אדם שלא נרשם במוסד לביטוח לאומי לא מבוטח בגמלאות מחליפות שכר כגון תשלום בגין דמי פגיעה בעבודה, דמי לידה וכדומה.
הכותבת היא יועצת מס, ומשמשת רכזת בוועדת הקשר של לשכת יועצי המס מרחב ת"א.