היו"ר המיועד של בית ההשקעות מיטב דש , אהרון פוגל, לא יוכל לקחת חלק בדיונים הנוגעים במישרין לרשות שוק ההון במסגרת ועדת קוצי'ק לשינוי מבנה הסמכויות באוצר. הנחייה ברוח זו העביר אמש (א') היועץ המשפטי של האוצר, עו"ד אסי מסינג, לפוגל.
מסינג נימק זאת בכך שפוגל צפוי ליהנות מאישורה של יו"ר רשות שוק ההון, דורית סלינגר, לעסקה להעברת השליטה בבית ההשקעות לידי קבוצת רכישה שפוגל אמור להיות חלק מרכזי בה. אם העסקה תושלם - פוגל מיועד להיות יו"ר מיטב דש ובעל מניות בה. ואולם, למיטב דש ממשקים עם גורמים נוספים הכפופים לשר האוצר ומנכ"ל משרדו, ובהם סוגיית ה"אפליה" בהנפקת אג"ח מיועדות בין קרנות הפנסיה לקופות הגמל. בתי השקעות, ומיטב דש בכללם, מעוניינים להביא לשינוי אופן הקצאת אג"ח אלה. סוגיה זו רלוונטית גם לאגפי תקציבים והחשב הכללי באוצר.
מדובר בהסדר ניגוד עניינים ראשון שנקבע לחבר בוועדה. הסיבה לכך היא שההחלטה על מינויו של פוגל התקבלה לאחר שהוועדה כבר החלה בפעולתה. עמדתו העקרונית של מסינג היא כי אין צורך בהסדרי ניגודי עניינים לחברי הוועדה מעבר להתחייבות כללית ודיווח מפורט על העניינים שבטיפולם הקשורים לעבודת האוצר. עמדה זו מנומקת בכך שמדובר בוועדה ציבורית העוסקת במהותה במתן ייעוץ ארגוני לאוצר, ולא בגוף שיש לו סמכויות ביצוע. עמדה זו עוררה ביקורת לאור שלל העיסוקים של חברי הוועדה והמגוון הרחב של האינטרסים שהם מקדמים. באוצר אומרים על טענה זו כי אין אפשרות לשבץ אנשים בעלי היכרות מעמיקה עם האוצר שאין להם כל נגיעה למשרד.
על רקע זה נודע ל"גלובס" כי יו"ר הוועדה, יוסי קוצ'יק, הודיע לנציגות השופטים כי לא יגיע לפגישות המו"מ המתוכננות להם בימים הקרובים באוצר, למרות שאין עליו כל מניעה משפטית להשתתף בהן. קוצ'יק, לשעבר הממונה על השכר ומנכ"ל משרד ראש הממשלה, מייעץ לנציגות השופטים במו"מ על הפנסיה והיה אמור להשתתף בפגישות עם אנשי אגף התקציבים והממונה על השכר. בנוסף דיווח קוצ'יק כי הוא מייעץ לעובדי משרד החוץ בסכסוך העבודה שלהם מול הממונה על השכר.
בתוך כך מסתמן כי המפקחת על הביטוח לשעבר, ציפי סמט, תודיע בימים הקרובים על פרישתה מהוועדה. סמט, המסיימת קדנציה שנייה כדירקטורית חיצונית בלאומי, מעוניינת בקדנציה שלישית אך מנועה לפי כללי הבנק כל עוד היא חברה בוועדה הקשורה לאוצר. סמט טרם קיבלה החלטה סופית, אך באוצר מעריכים כי תעדיף לוותר על חברותה בוועדה. סמט לא השתתפה עד היום בדיוני הוועדה שהחלו לפני כשלושה שבועות.
חבר אחר בוועדה שהצהיר על פעילות הקשורה לאוצר הוא מנכ"ל האוצר לשעבר, ירום אריאב. אריאב משמש יועץ כלכלי לוועדה אחרת באוצר בראשות הכלכלן הראשי, שאמורה להמליץ למדינה על מדיניות בנושא פקיעת הזיכיון של כיל לכריית משאבי טבע. בנוסף, אריאב חבר בוועדת השקעות של קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים. חבר ועדה אחר, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, עו"ד דרור שטרום, הצהיר על פעילותו במסגרת הוועדה להגברת התחרות בשוק האשראי שבראשה הוא עומד. החבר היחיד שלא הצהיר על פעילות כלשהי הקשורה לאוצר הוא המנכ"ל לשעבר חיים שני.
ועדת קוצ'יק מונתה ב-19 ביוני על ידי שר האוצר כחלון, על מנת "לבחון את מבנה סמכויות מנכ"ל המשרד וראשי האגפים השונים, לרבות יחידות הסמך". הקמת הוועדה עוררה חששות רבים בין ראשי האגפים באוצר כי מסתתרת מאחוריה כוונה להכפיף אותם מקצועית למנכ"ל המשרד. כפי שנחשף ב"גלובס", חלק מחברי הוועדה, ובהם שני, כבר הביעו את דעתם בעבר על הצורך בהכפפת ראשי האגפים במשרד למנכ"ל. נכון להיום נהנים ראשי האגפים באוצר מאי-תלות מקצועית, והכפיפות למנכ"ל היא אדמיניסטרטיבית בלבד. בעת מינויים נדרשו חברי הוועדה לחתום על כתב התחייבות כללי להימנעות מניגוד עניינים ושמירה על סודיות. עו"ד מסינג, המשמש גם כיועץ המשפטי של הוועדה, קבע לאחר התייעצות עם משרד המשפטים כי אין בכל העניינים שהוצגו בפניו כדי להוות מניעה למינוי. מסינג הסביר כי מדובר בעניינים שאינם מהותיים אשר קשורים בעקיפין לנושאים אותם הוועדה התבקשה לבחון.
בנוסף ציין מסינג בחוות דעתו כי "לצורך מינוי לוועדה נדרשו חברים שיש להם היכרות טובה עם עבודת הנהלת משרד האוצר, וקיים קושי לאתר מועמדים אשר אין להם כל קשר לעניינים שנוגעים בצורה זו או אחרת לפעילות המשרד".
הוועדה לשינוי מבנה הסמכויות באוצר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.