בתוך זמן קצר: מיילן מחזיקה כבר כ-10% משוק הקופקסון

האופציות שקיבל שולץ נמצאות עמוק בתוך הכסף ■ שולץ יקבל עוד 2 מיליון מניות טבע שיופשרו מחסימה בכפוף לביצועי החברה ■ שווי מניות הדירקטורים אמיר אלשטיין ודן זיסקינד 38 מיליון דולר ו-5 מיליון דולר בהתאמה

שורה של דיווחים שהעבירה אתמול חברת התרופות טבע ל-SEC, רשות ניירות הערך של ארה"ב, כללה את נתוני ההחזקות של בכירים ודירקטורים בחברה במניותיה. עד כה, טבע מעולם לא דיווחה על החזקותיהם של מנהליה, משום שלא הייתה מחויבת בכך. ואולם, עם תחילת 2018, טבע מוגדרת כ"מנפיקה מקומית" בארה"ב (U.S. domestic issuer), ונדרשת לדווח מתוקף הגדרתה זו על פי חוק.

מה הוביל את טבע לבצע את השינוי? למעשה, טבע איבדה את הסטטוס הקודם שהיה לה כחברה זרה בארה"ב (foreign private issuer). מדי שנה נבחן הסטטוס כנדרש על פי ה-SEC, כאשר הבדיקה האחרונה התקיימה בסוף יוני, ואז נקבע כי טבע כבר לא יכולה להיחשב כחברה זרה ועליה לדווח כחברה אמריקאית. הסיבה לכך היא רכישת הענק של אקטביס - החטיבה הגנרית של אלרגן - בשנת 2016, שהובילה לכך שיותר מ-50% מנכסיה של טבע ממוקמים כיום בארה"ב.

לפי חוקי ניירות הערך בארה"ב, חברה לא יכולה להיות מוגדרת כזרה, אם יותר מ-50% ממניותיה מוחזקות על ידי תושבי ארה"ב, ובמקביל מתקיים אחד מהתנאים הבאים: יותר מ-50% מהבכירים והדירקטורים שלה אמריקאים; יותר מ-50% מנכסיה ממוקמים בארה"ב; או שעסקיה מנוהלים מארה"ב.

"ההנהלה תמשיך לפעול מישראל"

לפני כחצי שנה, לפני הבדיקה השנתית, טבע דיווחה שהיא מעריכה כי לא תצליח להישאר תחת ההגדרה של חברה זרה. "אם לא נצליח להיות זכאים להגדרה של מנפיקה פרטית זרה, החל ב-1 בינואר נידרש להגיש דוחות כמנפיקה מקומית, דיווחים שהם מפורטים ונרחבים יותר במובנים מסוימים, ושיש להגישם באופן מיידי יותר מאשר הדיווחים של מנפיקים זרים", כתבה טבע באותו דיווח.

החברה ציינה אז כי "המטה שלנו, תחום השיפוט של הארגון, הדירקטוריון וצוות ההנהלה ימשיכו לפעול בעיקר מישראל, והעסקים שלנו ימשיכו להיות מנוהלים בעיקר בישראל".

מדיווחי ההחזקות שהעבירה אתמול טבע ל-SEC, עולה כי המנכ"ל החדש, קאר שולץ, מחזיק בכ-592 אלף אופציות במחיר מימוש של 11.4 דולר למניה, הנמוך ב-40% מהמחיר הנוכחי (19.1 דולר). אמנם האופציות נמצאות עמוק "בתוך הכסף", אבל מועדי ההבשלה שלהן עדיין רחוקים - נובמבר 2019, נובמבר 2020 ונובמבר 2021.

נוסף על כך, שולץ מחזיק ב-540 אלף מניות חסומות, שיבשילו בשלוש מנות, בין 2019 ל-2021, וכן ב-1.4 מיליון מניות חסומות, שיבשילו על בסיס עמידה ביעדים של עלייה במחיר מניית טבע.

בין כל הדירקטורים והמנהלים הבכירים בחברה, בעל ההחזקה הגדולה ביותר במניות טבע הוא אמיר אלשטיין, המכהן כדירקטור. אלשטיין, ממשפחות מייסדי טבע, היה בעבר גם חבר הנהלה וסגן יו"ר הדירקטוריון. לפי הדיווח שפורסם אתמול, הוא מחזיק בכמעט 2 מיליון מניות טבע, שהשווי הנוכחי שלהן 38.1 מיליון דולר. נוסף על כך, מחזיק אלשטיין בכ-13 אלף מניות חסומות, שהוקצו לו בין השנים 2015-2017 וצפויות להבשיל בין השנים 2018-2020.

דירקטור נוסף בחברה הוא דן זיסקינד, שחזר באחרונה לכהן בדירקטוריון שממנו פרש ב-2014; קודם לכן הוא כיהן כמנהל הכספים הראשי של טבע במשך קרוב ל-30 שנה, עד 2008. לזיסקינד יש החזקה של כ-299 אלף מניות טבע, בשווי נוכחי של 5.7 מיליון דולר, ועוד 9,575 מניות חסומות.

סול ברר מחזיק במניות חסומות

למנהל הכספים הנוכחי, מייקל מקללן, יש 10,327 מניות טבע בשווי של כ-197 אלף דולר וכן אופציות לרכישת מניות טבע, במחירי מימוש שנעים בטווח רחב, שבין 17 דולר ל-61 דולר. האופציות הוקצו למקללן בין 2015 ל-2017 ויבשילו בין 2018 ל-2021.

חלק מהאופציות שהוקצו לו ב-2015-2016 כבר הבשילו, אבל הן נמצאות הרחק "מחוץ לכסף", במחירי מימוש של 53.5-60.9 דולר. נוסף על כך, הוא מחזיק גם במניות חסומות.

עוד עולה מהדיווחים שפורסמו אתמול, כי יו"ר טבע, סול ברר, מחזיק רק במניות חסומות, ובסך הכל כ-30 אלף מניות חסומות, שניתן יהיה לממשן בשנים 2018-2020. עוד שני דירקטורים המחזיקים במניות חסומות הם גליה מאור, עם החזקה של כ-13 אלף מניות חסומות, וחמי פרס, שהצטרף לדירקטוריון לפני כמה חודשים, עם החזקה של כ-8,000 מניות חסומות.

מיילן נוגסת 10% משוק הקופקסון

טבע נסחרת בבורסות ניו יורק ותל אביב לפי שווי של 19.4 מיליארד דולר, אחרי עלייה של 71% מהשפל של תחילת נובמבר, אבל עדיין מדובר בירידה של 38% ביחס למחיר בתחילת אוגוסט, לפני פרסום הדוחות החלשים, הפחתת התחזיות וקיצוץ הדיבידנד.

בהשוואה למחיר מניית טבע לפני שנודע על השקת הקופקסון הגנרי של מיילן בתחילת אוקטובר, המחיר הנוכחי דווקא גבוה בכ-2%. הקופקסון, תרופת הדגל של טבע לטיפול בטרשת נפוצה, נתקלה לראשונה בתחרות גנרית ב-2015, אבל התרופה במינון הכפול (40 מ"ג), שבה מטופלים רוב החולים, הייתה מוגנת מתחרות גנרית עד לאחרונה.

כניסת מיילן לשוק הביאה את טבע להפחתת תחזיות נוספת ל-2017. בבנק ההשקעות קרדיט סוויס בדקו את השפעת התחרות הגנרית על שוק התרופות לטרשת נפוצה, ומצאו כי מיילן הצליחה להשיג בתוך זמן קצר נתח שוק של 10% מהמרשמים. בקרדיט סוויס מעריכים שבזמן הקרוב תושק עוד גרסה גנרית לקופקסון 20 מ"ג, וכי יחד עם ההשקה של מיילן, הצפי הוא לשחיקת מחירים משמעותית. הם מוסיפים כי העובדה שמיילן הקימה תוכנית לתמיכה במטופלים, מצביעה על המחויבות שלה להשקה ומסייעת לה בהשגת נתחי שוק.

בעוד שבמחיר הקופקסון צפויה שחיקה, בתרופות אחרות המחיר עולה. לפי בדיקה של אנליסטים ב-Jefferies, שפורסמה באתר Fierce Pharma, טבע העלתה מחירים של כמה תרופות מקוריות ב-2.3%-9.4%, ובהן המשאף ProAirRespiclick והתרופה אזילקט. בתוך כך, טבע הודיעה אתמול על השקת גרסה גנרית ל-Estrace, משחה וגינלית, שמכירותיה בארה"ב הסתכמו ב-426 מיליון דולר בשנה האחרונה. התרופה המקורית מיוצרת על-ידי אלרגן.

טבע
 טבע