אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור במשרד האוצר, יקיים את התחייבותו, לפיה אם עד סוף 2017 לא יירדו מחירי הדירות ב-15%, הוא יפרוש מהתפקיד. בחודש מארס 2018 הוא יוחלף ויעבור לכהן כיו"ר מפעל הפיס. בסעיף הכואב של מחירי הדירות אנו חווים רק הישג מוגבל, של מיתון בקצב עליית המחירים, מ-8%-9% לשנה לרמה של כ-3% מתחילת השנה, וירידה בקצב רכישת הדירות. אבל באווירה הצינית של ימינו יהיו מי שיאמרו, שרק על קיום התחייבות אישית ומיתון עליית המחירים מגיע ליצחקי מקום ברשימת אנשי השנה. בכל מקרה, תוצאות פעילותו בתחום הבנייה יבואו לידי ביטוי רק בשנים הבאות.
הישג לא מבוטל היה הקמת מטה הדיור ויצירת "ארגז הכלים" שעליו דיבר שר האוצר משה כחלון, בעיקר על ידי צירוף רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון לאחריות משרד האוצר. בכך הוא הגשים את החלום הרטוב של ראש הממשלה המנוח אריק שרון, שלא מומש כשיצחקי היה מנכ"ל משרדו.
אביגדור יצחקי / איור: גיל ג'יבלי
תוכנית מחיר למשתכן, דירות בהנחה של כמעט 25% ממחיר השוק, ניגנה על הסנטימנט הבסיסי של הצעירים וגם של הוריהם, להיות "בעלי בית" של דירה, ובמובן זה התוכנית עוררה קצת תקווה אצל הצעירים, למרות זמן הציפייה הארוך עד לבנייה בפועל של הדירות המוזלות. מצד שני, התוכנית למעשה הדירה את משפרי/משנמכי הדיור מהשוק הממשלתי. אבל לקראת סוף השנה ביצע יצחקי את המהלך המתבקש, לפיו במסגרת מחיר למשתכן הוגדלה מכסת הדירות שניתן למכור בשוק החופשי במחירי שוק.
יצחקי הסדיר שני עניינים פיננסיים שלא זכו כמעט להתייחסות. הוא הצליח ליישם רעיון שמתרוצץ שנים רבות בענף הבנייה למגורים, לפיו תבוטל חובת המע"מ על ערבויות חוק מכר לרוכשי דירות חדשות, שבהן מחויבים הקבלנים והבנקים. ביטול המע"מ מקל על מחלקות מימון הבנייה בבנקים בהקצאת אשראי לקבלנים במסגרת מגבלות בנק ישראל, ובעיית האשראי לבנייה אינה קיימת. במקביל, הוא קיבל את הסכמת המערכת הבנקאית להסתפק בהון עצמי של 100 אלף שקל לצורך קבלת משכנתא בפרויקטים של מחיר למשתכן, ובפריפריה, עם המענק, הזוג הצעיר יוכל לקבל משכנתא עם הון עצמי שנחשב זניח, בגובה 60 אלף שקל.
במסגרת מחיר למשתכן נרכשו קרקעות לכ-50 אלף דירות מוזלות. כ-115 אלף משקי בית קיבלו תעודות זכאות ומתוכם כ-35 אלף זכו בהגרלות. בשנה החולפת שווקו סך הכל קרקעות לכ-65 אלף יחידות דיור, ונרשמו כ-50 אלף עסקאות מאושרות, כלומר שיווקים שבהם הקבלנים רכשו בפועל את הקרקעות.
יצחקי, מתחת לרדאר, מוביל גישה תקיפה מול הסקטור החקלאי. הגישה היא להקשיח את הליכי השבת הקרקע החקלאית של המושבים והקיבוצים לצורך בנייה רוויה למגורים, בעיקר ביישובים חקלאיים הצמודים או הקרובים למרכזים עירוניים. בינתיים, בתי המשפט תומכים בעמדה התקיפה ודוחים את רוב העתירות של החקלאים.
בשבועות האחרונים של השנה הבשיל גם המאמץ לייבא פועלים מסין - 500 עד סוף דצמבר - וזהו בהחלט פרויקט מרכזי של יצחקי, אם כי מדובר במספר נמוך משמעותית מה-20 אלף שהבטיח.
יש נושא אחד מרכזי, שבו ההישג של יצחקי הוא למעשה הישג בהפוך על הפוך. הדבר קשור לבעיה החריפה של קידום בניית שכונות של אלפי יחידות דיור עוד לפני שהוסדרו תשתיות חיוניות כמו מערכת כבישים, מערכות ביוב ומים, ומוסדות ציבור. לא שוכחים ליצחקי את האמירה: "מצידי, שייקחו שק שינה בבוקר יום ראשון, יגיעו לעבודה, יישנו על הרצפה ליד העבודה ויחזרו ביום חמישי. לא מעניין אותי. לא אחכה לכבישים בשביל לבנות דירות. אני לא יכול לעמוד בזה שלאנשים לא יהיה איפה לגור, גם אם הם עומדים שעתיים בתחבורה הציבורית".
האמירה הזו עוררה גל עצום של התארגנויות חברתיות ספונטניות בעשרות ערים, מפתח תקוה, דרך נתניה ועד קרית אונו ורמת השרון, תחת הסיסמה "מטה המאבק לבנייה שפויה". אם התעוררות גל אדיר של אכפתיות ומעורבות ציבורית נחשבת לענין חיובי, אפשר לזקוף זאת לזכותו של יצחקי.
מבקר המדינה רואה לאן נושבת הרוח, והוא הזמין לאחרונה תגובות של הציבור לגבי זמינות ואיכות התחבורה הציבורית. לא בטוח שהביקורת תופנה רק לשר התחבורה ישראל כ"ץ. אולם כשהדוח יתפרסם, יצחקי כבר לא ינהל הגרלות של מחיר למשתכן, אלא את הגרלות הלוטו כיו"ר מפעל הפיס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.