סלקום השלימה את העסקה והשתלטה על מיזם הסיבים האופטיים על גבי תשתיות חברת החשמל אנלימיטד, כפי שנחשף ב"גלובס" בשבוע שעבר. החברה רוכשת את חלקם של בעלי המניות במיזם ותחזיק בו 70%. היתרה תוחזק בידי חברת החשמל, שהייתה שותפה בו מלכתחילה. העסקה יוצאת לדרך לאחר שמשרד התקשורת והממשלה אישרו צמצום חובת הפריסה של המיזם ל-40% בלבד במקום פריסה אוניברסלית מלאה.
העסקה מחזירה לחיים את המיזם שבו נתלו תקוות רבות כי יהווה את תשתית התקשורת השלישית בישראל. ללא העסקה יש להניח שהמיזם היה מסיים את חייו, וכעת הוא מחזיר לחיים את הסיכוי שתיווצר תחרות בריאה שתעודד את פריסת הסיבים האופטיים במדינת ישראל.
השאלה הגדולה היא מי יהיו השותפים שלסלקום במיזם וכיצד היא מתכוונת לגייס את הכסף, שכן מדובר בעלות כבדה מאד וסלקום כבר הצהירה שבכוונתה לגייס הון ממשקיעים נוספים בין אם מדובר בגופי השקעה מוסדיים או בשותפים נוספים כגון פרטנר שאמרה שאם תהיה למיזם היתכנות כלכלית היא תשקול להצטרף אליו.
השינויים הצפויים במיזם בעקבות כניסת סלקום הם רבים. ראשית, המיזם יפסיק לתפקד במודל הקיים שבו הלקוחות רוכשים את התשתית מאנלימיטד ובוחרים באופן עצמאי את ספק האינטרנט שלהם. המודל הזה היה אחד הכישלונות הגדולים של המיזם, ומנע אספקת שירותי תקשורת מלאים על גבי התשתית.
שנית, סיסקו תחדל מלהיות ספק יחיד במיזם והטכנולוגיה שלו צפויה להשתנות, בעיקר בפתרון ההנדסי לרשת גישה (מעבר מ-P2P ל-GPON).
עוד נודע שסלקום הצליחה להשיג מחירים אטרקטיביים מאוד מול חברת החשמל, שמפחיתים את עלויות ביצוע העבודה שהיו גבוהות מאד. סלקום תשקיע 100 מיליון שקל תמורת 70% מהחברה. הכסף יחולק בין כל בעלי המניות של המיזם והספקים ותקבל את החברה ללא חובות.
דורון כהן, יו"ר ומנכ"ל אנלימיטד אמר היום: "זהו אירוע מרגש, אבן דרך חשובה בשוק התקשורת ולצרכן הישראלי. בעוד 3 שנים מדינת ישראל תהיה במקום אחר. החתימה היום מחוללת את המפנה. כשלקחתי את ההובלה של המיזם, רבים הספידו אותו, אבל אנחנו זיהינו שבכדי להגשים את מטרת המיזם צריך ארבעה דברים: 1. הרבה יותר כסף ממה שהושקע בהתחלה. 2. שותפות עם חברת תקשורת גדולה. 3. שינויים ברגולציה. 4. שינויים במודל העסקי. מרגע שזיהינו את הצרכים קיבלנו המון תמיכה מבעלי העניין, תמיכה ציבורית, תמיכה של הרגולציה ואפילו מהתקשורת. הכוח העיקרי והיתרון של אנלימיטד בחיבור שיכונים כמו בשכונה ד' בבאר שבע, שם התחלנו. אבל לא רק בשיכונים ובמגדלים . רוב העסקים הקטנים והבינוניים נמצאים בשכונות . הם צריכים אינטרנט חזק, יציב ועם קצב גבוה של העלאה והורדת קבצים. זה חשוב למשק, לחברה ולצרכנים. כל הלקוחות שיש לנו כיום מרוצים מאוד, אנחנו רואים שהציבור צמה לזה וכבר היום יש לנו למעלה מ-200 אלף בקשות להתחבר לסיבים האופטיים של אנלימיטד, ברגע שנגיע ונפרוס באזורם".
יפתח רון טל, יושב ראש דירקטוריון חברת החשמל, מסר במסיבת העיתונאים כי "מדובר במיזם אסטרטגי תשתיתי בעל משמעות לאומית. כניסה של חברת תקשורת ישראלית מובילה, עם מחויבות לאומית ומסורת, כשותף מוביל בפרוייקט, תעניק למיזם הסיבים הזדמנות אמיתית להתמודד בשוק תחרותי וביחד עם חברת החשמל, תקדם מאוד את המהפכה ההיסטורית הנדרשת בתשתית האינטרנט, במדינת ישראל.
"שינוי ברישיונות התקשורת ובחובות הפריסה של IBC אשר משרד התקשורת צפוי לבצע יפתחו בפני חברת IBC הזדמנות להוציא לפועל מיזם חשוב זה, ולספק אלטרנטיבה אמיתית לתשתית תקשורת מתקדמת-מודרנית, תוך שמירה על פריסה הן במרכז והן בפריפריה".
עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל, הוסיף ואמר כי "השותפות החדשה עם סלקום תסייע ל-IBC לעמוד ביעדים העסקיים והאסטרטגיים ולהעניק ללקוחותיה את המוצר הטוב ביותר ואת השירות הטוב ביותר בתחום התקשורת. אני סמוך ובטוח כי ביחד עם סלקום נוכל להוביל את IBC להיות שחקן משמעותי בשוק התקשורת כך שהתושבים במדינת ישראל יוכלו לבחור וליהנות ממהירות גלישה סימטרית של לפחות 100 mbps".
עמי אראל, יו"ר סלקום, אמר כי "בצד של סלקום זו הזדמנות להיכנס לתחום שחסר לנו. הוא שיבח את חח"י על ההגינות שגילתה במו"מ ועל הנכונות שלה לסיים אותו בהצלחה".
אראל הודה למשרד התקשורת על כך שהבינו את חשיבות המיזם ולא נתנו למתחרים לדרדר את ישראל מבחינת השקעות בתשתיות: "אין לנו ברירה אלא לעשות את המהלך וברור לנו שכאשר ניכנס תהיה מלחמה. יש לנו ביטחון בסלקום ובבעלי המניות שלה שמאמינים בה. שוק הטלוויזיה היה בדיוק כמו שהיום שוק התשתיות. סלקום יודעת להיכנס למקום כזה שירכיב את עסקיה".
ניר שטרן, מנכל סלקום, אמר כי ישראל היא כמעט ללא פריסת סיבים ובמקום ה 70 בעולם עם מדינות עולם שלישי. לדבריו, "המיזם החדש יביא בשורה למדינת ישראל ויאפשר 1 ג'יגה שהיום הופך לסטנדרט בעולם. ישראל לא יכולה להישאר בפריפריה, ולכן האינטרנט הוא חיוני להתפתחות המשק. ב 8 השנים האחרונות הזכיר ראש הממשלה את טרקטור הסובייטי. השוק נשלט על-ידי דואופול שאין לו תמריץ להפעיל את הסיבים שיש לו. המיזם יאיץ את השוק.
"הפרויקט כלכלי ותחרותי מבחינת סלקום, מה שיאפשר פריסה מאד יעילה באזורים שיש בהם פריסה עלית. אנחנו שותפים עם הגוף ההנדסי החזק בארץ, ואנחנו הולכים לגדול למסה עצומה ולהגיע תוך 3 שנים לפריסה של חצי מיליון משקי-בית ובתוך 5 שנים למיליון משקי-בית. זה יוציא את המתחרים המתקדמת. הפריסה של סלקום תוביל לפריסה ארצית. זה עוד מוצר בסל המוצרים שלנו שיחזק אותנו כקבוצה, וזה עוד מנוע שיעזור לנו. זה יביא לחיסכון משמעותי בסכומים שאנחנו משלמים היום לבזק".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.