פחות משבועיים לאחר התפטרותו המפתיעה של מנכ"ל חברת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ), זאב קלימי, מציעים דוחות החברה לרבעון השני הסבר אפשרי להתפטרות. החברה סיכמה הבוקר (ב') את הרבעון השני של השנה במגמה שלילית מובהקת, עם שחיקה ניכרת בכל הפרמטרים המרכזיים והפסד כבד של 22 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 38 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.
המשקיעים לא נותרו אדישים לתוצאות ושלחו את המניה לירידות חדות, שעמדו בשעות הצהריים על כ-7%. אלה השלימו לאמ"צ צלילה המתקרבת ל-50% מתחילת השנה, ומשקפת לחברה שווי נוכחי של כ-720 מיליון שקל.
על חלק ניכר מהנזק בדרך לשורה התחתונה הרבעונית אחראי הסכסוך שהתעורר בין אמ"צ לבין יצרנית מכשירי הסלולר הסינית וואווי (Huawei), שאילץ את אמ"צ לרשום הוצאות בגין ירידת ערך נכסים בלתי מוחשיים של 25 מיליון שקל, והוביל להפסד תפעולי רבעוני של 2 מיליון שקל, אחרי רווח תפעולי של 63 מיליון שקל ברבעון המקביל. באמ"צ מציינים כי בניטרול ההפחתה הקשורה לוואווי עמד הרווח הנקי הרבעוני שלה על 3 מיליון שקל.
פעילותה המרכזית של אמ"צ עוסקת בייבוא, ייצור ושיווק מוצרי צריכה חשמליים (לרבות אלקטרה ואלקו, פיליפס, ווירלפול ועוד) והפעלת רשתות השיווק למוצרי חשמל מחסני חשמל ושקם אלקטריק (קמעונות חשמל). בנוסף, החברה הנמצאת בשליטת קבוצת אלקו של האחים דניאל ומיכאל (מייקי) זלקינד, פועלת מאז 2017 גם בתחום התקשורת, לאחר שרכשה את חברת הסלולר גולן טלקום ואת פעילות ייבוא המכשירים הסלולריים מתוצרת וואווי, שם כאמור, התעורר בין החברה לבין יצרנית המכשירים סכסוך עסקי בחודשים האחרונים שפגע בתוצאותיה של אמ"צ.
תוצאות אמ"צ
ההכנסות ירדו ב-15%
אולם וואווי לא הייתה נקודת החולשה היחידה בדוחות, ובסיכום רבעוני אמ"צ הציגה ירידה של 15% בסך הכנסותיה, שהסתכמו ב-669 מיליון שקל וזאת לפי החברה בשל "ירידה בהכנסות מגזר מוצרי צריכה חשמליים ובמגזר מכשירים סלולריים, אשר קוזזה בחלקה בעלייה בהכנסות מגזר קמעונאות חשמל".
בפילוח הפעילויות בולטת החולשה של שוק המזגנים שבהשפעתה נפגעה אמ"צ בצורה משמעותית, עם שחיקה של 23% בהכנסות מוצרי הצריכה החשמליים, שהסתכמו ב-306 מיליון שקל, לצד צלילה של קרוב ל-90% ברווח התפעולי של מגזר פעילות זה, שהגיע ל-5 מיליון שקל.
באמ"צ מייחסים את עיקר הירידה במכירות מגזר מוצרי הצריכה החשמליים לפעילות המזגנים כאמור, והערכת החברה היא כי מכירות אלה נחלשו ב-15%, "בין היתר כתוצאה ממזג אוויר נוח יחסית לעומת אשתקד, שינוי בתמהיל המכירות - המשך התחזקות נתח השוק של המזגנים העיליים הקטנים וירידה בפעילות המזגנים בחו"ל". לצד שחיקת שיעור הרווח הגולמי באמ"צ מציינים גם עלייה בהוצאות הפרסום שהשפיעו לשלילה על תוצאות מגזר זה.
הפעילות המשמעותית הנוספת של אמ"צ, קמעונות החשמל, סיכמה גם היא רבעון שלילי, ולמרות שיפור של 4% בהכנסות שהגיעו ל-276 מיליון שקל, הציגה צלילה של 50% ברווח המגזרי, שעמד על כ-6 מיליון שקל. באמ"צ מייחסים את ההרעה ברווח לירידה בשיעור הרווח הגולמי שנבע "בעיקר כתוצאה משינוי שחל בתמהיל המכירות - גידול במכירת מסכי טלוויזיה, מכשירי סלולר ואביזרים לסלולר, ומעלייה בהוצאות הפרסום בסך של כ-4 מיליון שקל".
מכירות המכשירים הסלולריים של אמ"צ ברבעון צנחו ב-63% ל-14 מיליון שקל וזאת בעקבות צמצום פעילות מכירות מוצרי וואווי, וההפסד מהן קפץ פי 10 ל-27 מיליון שקל - עיקרו כאמור, ירידת ערך נכסים בלתי מוחשיים. באמ"צ מעדכנים בנוגע לפעילות וואווי כי בשלב הנוכחי "הפעילות המסחרית בין הצדדים הופסקה" וכי החברה ממשיכה בפעילות הפצת המכשירים מתוך המלאי שברשותה.
מגמה שלילית מתונה נרשמה בפעילות התקשורת הסלולרית של אמ"צ (גולן טלקום), שם ההכנסות נחלשו ב-3% ל-130 מיליון שקל והרווח המגזרי ירד בשיעור דומה ל-21 מיליון שקל. עוד מציגה גולן טלקום עלייה של כ-1% במספר המנויים שלה בסוף הרבעון השני, שעמד על 903 אלף, לעומת 892 אלף מנויים ברבעון המקביל, והכנסה חודשית ממוצעת למנוי (ARPU) של 48 שקל - ירידה של 4% ביחס לרבעון המקביל, אז היא עמדה על 50 שקל. שיעור נטישת המנויים עמד על 7.7%, לעומת 10% ברבעון המקביל.
העלייה והירידה של קלימי
בסיכום מחצית השנה הראשונה הכנסותיה של אמ"צ שמרו על יציבות, ברמה של 1.35 מיליארד שקל, אולם הרווח התפעולי נפגע בצורה ניכרת ובשורה התחתונה היא הציגה הפסד של 10 מיליון שקל, אחרי רווח נקי של 135 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2017, שחלק גדול ממנו נרשם אז ממכירת רשת ה"עשה זאת בעצמך" אייס אוטו דיפו לידי קרן קדמה.
כאמור, דוחות אמ"צ מתפרסמים זמן קצר אחרי החלטתו המפתיע של מנכ"ל החברה להיפרד ממנה, וככל הידוע ברקע לסיום תפקידו עומד הליך משפטי אליו הוא צפוי להיכנס, לאחר שהפרקליטות שלחה לו הזמנה לשימוע לפני הגשת כתב אישום, כשהחשדות נגדו נוגעים לשימוש במידע פנים. עם פרסום החלטתו, מקורבים אליו טענו כי אין כל קשר בין סיום תפקידו, הצפוי בתחילת חודש אוקטובר הקרוב, לבין החלטת הפרקליטות.
קלימי הגיע לאמ"צ בשנת 2014, אז נדרש להתמודד עם תקופה עסקית שלילית שבאה לידי ביטוי בהפסד שנתי של 66 מיליון שקל שהציגה החברה בסיכומה של אותה שנה. תחת ניהולו שינתה החברה כיוון, ותוצאותיה רשמו שיפור משמעותי. ההפסד הנוכחי, שהגיע על רקע הרעה רוחבית בתוצאות פעילויותיה, נרשם לאחר תקופה ארוכה של תוצאות במגמה חיובית.
במסגרת תפקידו צבר קלימי תגמולים בהיקף כולל של כ-20 מיליון שקל תוך ארבע שנים (2014-2017), בשכר, מענקים ותגמול מנייתי, עם שכר בסיס חודשי של 110 אלף שקל, צמוד למדד, וסיום העסקתו מבטיח לו 6 משכורות כמענק הסתגלות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.