10 שנים לאחר שראשי התאחדות הקבלנים הנחו את החברות הקבלניות להימנע מלהשתתף במכרז למיגון יישובי עוטף עזה - מגיעה ההרשעה בעבירות הגבלים עסקיים: בית המשפט המחוזי בירושלים הרשיע את ראש התאחדות הקבלנים לשעבר, ניסים בובליל, ובכירים נוספים לשעבר בארגון, בעריכת הסדר כובל ונקיטת קו פעולה של איגוד עסקי שמנוגד לחוק ההגבלים העסקיים. כן הורשעו בעבירות הסדר כובל הקבלנים שהרחימו את המכרז למיגון יישובי עוטף עזה, שפורסם במארס 2008, בהתאם להחלטת הממשלה.
כתב האישום נגד ראשי ההתאחדות והקבלנים כלל 3 אישומים - שניים מהם כנגד התאחדות הקבלנים בגין ההמלצה שלהם שלא להשתתף במכרז, והעובדה ששיבחו את הקבלנים שהחרימו את המכרז; והשני נגד הקבלנים שהחרימו את המכרז - חתמו על מסמך שבו הסכימו על הימנעות מלהשתתף במכרז.
השופט משה יועד הכהן, שכתב את הכרעת הדין, הרשיע את הנאשמים בכל העבירות שיוחסו להם (מלבד זיכוי של עובד אחד בהתאחדות שזוכה מפריט אישום אחד). את הכרעת הקריא השופט יעקבי, היות שנמנע מהשופט הכהן מלהגיע לדיון.
כתב האישום הוגש בשנת 2010 נגד ראשי התאחדות הקבלנים - נשיא ההתאחדות, ניסים בובליל, ומנכ"ל ההתאחדות, יוסי גורדון; וכן נגד סגניהם, אשר גרין, סגן הנשיא, ודוד שחף, סמנכ"ל ההתאחדות; איתם הואשמו התאחדות הקבלנים ו-14 חברות קבלניות, בעליהן ומנהליהן. בין החברות גם החברה הציבורית מנרב הנדסה ובניין.
נשוא כתב האישום, כאמור, הוא הנחיית ההתאחדות לחברות הקבלניות להימנע מלהשתתף במכרז למיגון יישובי עוטף עזה, שפורסם במארס 2008, בהתאם להחלטת הממשלה. על-פי האישומים, ההתאחדות ובכירים בה המליצו לציבור הקבלנים שלא לגשת למכרזים שבהם לא ניתן פיצוי על עלייה במחירי הברזל והתשומות לבנייה. בהמשך להנחיה, החברות הקבלניות ומנהליהן הסכימו במשותף לא להגיש הצעות למכרז למיגון יישובי עוטף עזה.
ברקע הדברים - עליית מחירי הברזל בתחילת 2008. מנגנון המכרז למיגון יישובי עוטף עזה כלל שני שלבים: בשלב א' הוקם מאגר קבלנים, ו-14 חברות קבלניות הודיעו על רצונן להיכלל בו. בשלב ב' נשלחו לכל אחת מאותן חברות פניות ספציפיות להציע הצעות לבניית ממ"דים בשדרות וביישובי עוטף עזה. על-פי תנאי המכרז, החברות שנכללו במאגר היו חייבות להגיש הצעות לפניות הספציפיות המופנות אליהן.
בתחילת מאי 2008 קיימו נציגי החברות הקבלניות המעורבות בפרשה פגישות בהתאחדות הקבלנים בהשתתפות נציגי ההתאחדות, והסכימו במשותף, כצעד של מחאה, כי כל הקבלנים לא יגישו הצעות למיגון מתחמים ספציפיים בשדרות וביישובי עוטף עזה במסגרת שלב ב' במכרז. זאת, מאחר שלדעת ההתאחדות והחברות, תנאי המכרז לא טובים דיים ולא הותירו שולי רווח לחברות. המטרה הייתה להימנע מהשתתפות באופן קולקטיבי, כדי שהממשלה תתעשת ותשפר את תנאי המכרז. בהתאם להסכמה זו, 13 מתוך 14 החברות הקבלניות לא הגישו הצעות לשלב ב' של המכרז למיגון יישובי עוטף עזה.
על-פי האישומים, בחודשים מאי-יולי 2008 המליצה התאחדות הקבלנים לפני חבריה על קו פעולה שלפיו לא יבצעו עבודות, ובכלל זה לא יגישו הצעות למכרזים ממשלתיים, במקרה שלא ניתן פיצוי על עלייה במחירי התשומות לבנייה.
במסגרת קו הפעולה פורסמה קריאת נשיא ההתאחדות לקבלני הבנייה והתשתית שלא לגשת למכרזים שבהם לא ניתן פיצוי לעלייה במחירי הברזל בפרט והתשומות לבנייה בכלל. הקריאה פורסמה במודעות בעיתונות, במכתב מנכ"ל ההתאחדות לחבריה ובאתר האינטרנט של ההתאחדות.
בין החברות שהואשמו בעבירות: פולדמיר בניין; קן התור הנדסה ובניין; טר ארמה; י.ע.ז חברה לבנייה ופיתוח; קיסר הנדסה ופיתוח; אוולון טכנולגויות; דיורין חברה להנדסה ותשתיות ועוד.
מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, עו"ד אליאב בן-שמעון, מסר בתגובה: "קיבלנו את הכרעת הדין, ואנו לומדים אותה. ההרשעה מתייחסת למודעה בעיתון ומכתב לקבלנים שהוציאה ההתאחדות בזמנו, כחלק ממאבקה הציבורי בתקופת הזינוק החד במחירי הברזל בשנת 2008. מדובר בהרשעה מצומצמת לעומת הטענות ביחס אליהן התנהל המשפט, משך כמעט עשור. יודגש כי ההתאחדות וראשיה זוכו מעבירת קו פעולה בחלק השני של האישום, בכל הנוגע לקרטל הקבלנים במכרז עוטף עזה, נושא שעמד במרכז הדיון".
עורכי הדין רותי ליטבק ואורי פירסט, המייצגים את דוד שחף - שזוכה מאחד האישומים נגדו - מסרו בתגובה: "אנחנו שבעי-רצון מכך שלאחר שנים ארוכת של מאבק משפטי, בית המשפט קיבל את טענותינו ביחס לאישום המרכזי וזיכה את דוד מליבת כתב האישום. נותר על כנו פרט יחיד שולי, ואנו תקווה שבית המשפט יביא בחשבון שיקוליו את עינוי הדין הרב שנגרם לדוד במהלך השנים הרבות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.