נשבר שיא אקזיט הביומד הישראלי: חברת מדטרוניק האמריקאית רוכשת את חברת מזור רובוטיקה הישראלית ב-1.6 מיליארד דולר. מזור מפתחת מערכות רובוטיות לניתוחים בעמוד השדרה. העסקה תבוצע במחיר למניה המהווה פרמיה של 11% על מחיר מניית מזור בנאסד"ק אמש. במסחר שאחרי הסגירה עלתה מניית החברה למחיר נמוך בכ-2% ממחיר המניה בעסקה.
מחיר המניה שלפיו תתבצע רכישת מזור, 58.5 דולר, הוא כאמור פרמיה של 11% על מחיר המניה היום, אך נמוך משמעותית ממחיר השיא של כמעט 75 דולר שאליו הגיעה המניה במארס. בהפחתת ההשקעות שכבר ביצעה מדטרוניק במזור רובוטיקה, שבה היא מחזיקה 11%, היא תשלם עוד 1.3 מיליארד דולר על השלמת רכישת החברה.
העסקה כבר אושרה על ידי הדירקטוריונים של שתי החברות פה-אחד - כך על פי הודעת החברות. במסחר בתל-אביב עלתה אתמול מניית מזור 7% ללא הודעה.
העסקה הזו מהווה סכום שיא לאקזיט של חברת ביומד ישראלית. השיאניות הקודמות היו נוירודרם שנמכרה בשנה שעברה למיצובישי טנבה מיפן ב-1.1 מיליארד דולר וגיוון אימג'ינג שנמכרה ב-2013 לקובידיאן ב-1 מיליארד דולר (ונבלעה בהמשך על ידי אותה מדטרוניק). מזור נמכרה במכפיל של פי 19 על הכנסותיה, ואף שהיא עדיין מפסידה.
מזור, שהוקמה ב-2001 על בסיס טכנולוגיה שפותחה על ידי פרופ' משה שהם בטכניון, ומנוהלת כמעט מראשיתה על ידי אורי הדומי, פיתחה רובוט הממקם את כלי הניתוח בניתוחי עמוד שדרה ובכך משפר את הדיוק בניתוח בצורה משמעותית.
מאז מאי 2016, המוצר המוביל של החברה משווק על ידי מדטרוניק, תחילה באופן לא בלעדי והיום באופן בלעדי, ומדטרוניק גם השקיעה במזור עד שהגיעה בהדרגה להחזקה של 11% בחברה. מזור הודיעה בעבר כי היא תפתח מוצרים רובוטיים נוספים שלא בתחום עמוד השדרה ותשווקם באופן עצמאי כדי לשמור על עצמאות החברה, אולם קיבלה ממדטרוניק הצעה מפתחה והחליטה להימכר.
מאז החתימה על הסכם מדטרוניק עלתה מניית החברה ב-340% בכשנתיים במקביל לגידול במכירות. הכנסות מזור ב-2017 עמדו על 64 מיליון דולר - צמיחה של 78% לעומת שנת 2016. הצמיחה החדה נבעה מהעברת השיווק למדטרוניק ומהשקה של מוצר חדש על ידי שתי החברות. ב-2018 נכנסו מדטרוניק ומזור לשלב השני של הסכם השיווק ביניהן במסגרתו מדטרוניק משווקת את המוצרים של מזור באופן בלעדי. בעקבות המעבר, הצמיחה החדה בהכנסות מזור התמתנה שכן מתח הרווחים שלה על כל מכשיר ירד, ולמרות שהחברה הזהירה מראש שכך יהיה - המשך גידול מתון יותר בהכנסות אך במקביל שיפור ברווחיות הכוללת עקב ירידה בהוצאות השיווק - השוק לא קיבל זאת יפה. כאשר בדוח הרבעון השני חלה אף ירידה קלה בהכנסות, עלה הדבר לחברה בירידה של כ-20% במחיר המניה. כך הגיעה מזור למחיר שהיה נוח למדטרוניק והיא הציעה לה את הצעה הרכישה.
תחנות בחייה של חברת מזור רובוטיקה
שתי החברות - מזור ומדטרוניק, דיווחו כי ישיקו את דור 4 של הרובוט של מזור, הממוזג עם מערכת ניווט חדשה שאותה חושפת כעת מדטרוניק לראשונה, בכנס שיחל ביום רביעי בארה"ב. מדטרוניק רכשה את מזור באופן מלא בעיקר כדי למקסם את האינטגרציה בין הרובוט לבין מערכת הניווט והשתלים לעמוד השדרה שאותם היא משווקת.
מזור הפסידה ב-2017 כ-12.4 מיליון דולר ובמחצית הראשונה של 2018 הפסידה 5.1 מיליון דולר.
בעל העניין הגדול במזור מלבד מדטרוניק הוא ז'ק שולר הקשור לקרן אוראקל (אין קשר לחברת אחסון המידע) שהשקיעה במזור ב-2012 ובעצם נתנה לה את הדלק והקשרים לרישום בנאסד"ק. אוראקל השקיעה במזור לפי מחיר של כ-4 שקל למניה לעומת 128 שקל היום. בהמשך מכרה את רוב החזקתה ב-2017 ברווח של כ-2,000%, אולם שולר נשאר עד האקזיט, וחלקו כרגע (5%) עומד על 82 מיליון דולר, רווח של כ-2,600%. מספר מוסדיים ישראלים מחזיקים במניות מזור: מגדל מחזיקה 4.55% בשווי של 70 מיליון דולר; קבוצת מנורה מחזיקה ב-3.21% השווים כ-49 מיליון דולר; ואילו עמיתים והראל מחזיקים כ-1.5% מההון כל אחד.
הצליחה להיחלץ ממשבר
מזור הונפקה בבורסה בתל-אביב ב-2007 ועברה ימים קשים מאוד עם החדרה פחות מוצלחת של המוצר הראשון שלה בתקופה של משבר כלכלי בארה"ב. סביב 2011 נסחרה לפי שווי של 60 מיליון שקל בלבד.
מספר מהלכים שביצעה החברה חילצו אותה מן המשבר. האחד היה תמחור מחדש של מוצר הדגל שלה. בניגוד להיגיון של האדם הפשוט, מדטרוניק הגיבה לכך שהמוצר שלה לא נמכר באופן שהשביע את רצונה, דווקא על ידי ייקור משמעותי של המוצר (תוך הוספת פיצ'רים חדשים ומיתוג מחדש), ממחיר של כ-100-200 אלף דולר למערכת ועוד חצי מיליון דולר ויותר. בכך, העבירה החברה את ההחלטה האם לרכוש את המוצר ממנהל המחלקה אל מנהל בית החולים. באותה התקופה רובוטים אחרים, בעיקר הרובוט מסוג "דה וינצ'י" של חברת אינטואיטיב סורג'יקל, החלו להוציא בהצלחה שם טוב לרעיון הניתוח הרובוטי. הדומי העריך כי הוצאה על רובוט בהיקף 100-200 אלף דולר תהיה כבדה על מנהל מחלקה, אולם עבור מנהל בית החולים כולו, הוצאה של כחצי מיליון דולר תהיה הגיונית עבור מוצר המשדרג את המוניטין של בית החולים ככזה שנפתח לטכנולוגיה הרובוטית. בעבר אמר הדומי ל"גלובס" כי קיבל ייעוץ בעניין מידידו פרופ' דן אריאלי, העוסק בפסיכולוגיה של קבלת החלטות כלכליות. הגישה הזו הצליחה, והמוצר נמכר טוב יותר במחיר הגבוה ובגישה השיווקית החדשה.
מהלך נוסף שהצליח לחברה מאוד היה מעבר למסחר דואלי בנאסד"ק, בתמיכה של קרן אמריקאית בשם אוראקל (אין קשר לחברת טכנולוגיית המחשוב בשם זה). מזור היית בין חברות הביומד הישראליות הראשונות שהודיעו על רישום כפול בנאסד"ק. היא נרשמה למסחר באמצעות ADR (איגרת מעקב אמריקאית אחרי מניה הנסחרת מחוץ לארה"ב) ובסוף אותה שנה ביצעה הנפקה בנאסד"ק. תוך כדי המעבר למסחר בנאסד"ק הצליחה החברה לשמר ואף לשפר את מחיר המניה שלה כך שבסופו של דבר הצליחה להגיע לגיוס מעמדה חזקה. יצוין כי באותו הזמן כמעט כל בעלי המניות המקוריים של החברה כבר פרשו ממנה והדומי ניהל את המהלך כמעט לבדו, מלבד התמיכה מאוראקל. מחד - הוא לא היה יכול להיעזר בקרנות הון הסיכון בהנפקה. מנגד - הן גם לא מנעו ממנו לבחור את תנאי ההנפקה והמשך גיוס ההון לחברה כאוות נפשו. גורם נוסף שהאמין בחברה עוד מתקופת המשבר ונהנה מהעליות לאחר מכן הייתה חברת מגדל, שנכנסה להשקעה בחברה במחירים נמוכים וקצרה מאוחר יותר את הפירות.
ההחלטה המוצלחת השלישית של החברה הייתה ההסכם עם מדטרוניק. הסכם זה נבנה תחילה לא כהסכם מכירה אלא כהסכם שיווק משותף, באופן שאפשר למדטרוניק לבחון את מוצר הדור השלישי של מזור (MazorX) בשוק לפני ההתחייבות על המכירה. מבחינת מזור היה זה הסכם מוצלח כי מניית החברה עלתה דרמטית על רקע השיווק המשותף והעלתה גם את מחיר החברה בעסקה.
את תגובתו של הדומי לא ניתן היה לקבל בעת מועד כתיבת הידיעה. העסקה זכתה לפרגון ממשקיע הביומד ד"ר אורי גייגר, שותף מנהל בקרן ההשקעות במכשור רפואי אקסלמד, יחד עם מורי ארקין. גייגר קובל לעיתים קרובות על הקושי העצום בבניית חברות מכשור רפואי עצמאיות בישראל, ועל ההישגים הנמוכים יחסית של התעשייה בתחום זה עד כה (והוא עצמו מעדיף מודל של בניית חברות ישראליות-אמריקאיות היברידיות כדי להתגבר על הקושי). לגבי מזור, שעמה אין לו כל קשר עסקי, אמר היום גייגר: "זו עסקה מדהימה. האקזיט הגדול ביותר של חברה ישראלית בתחום הרפואי אי פעם. החברה נוהלה בהרבה נחישות על ידי אורי הדומי ועל ידי היו"ר יונתן אדרת. היא ידעה ימים קשים ושינתה כיוונים בדרך, אבל מוצר ה-MazorX הוא קפיצת מדרגה משמעותית מול הדור הקודם ובעל יתרונות על מוצרים מתחרים. השילוב עם מדטרוניק העלה את החדשנות הישראלית על פלטפורמה מסחרית גדולה ויצר ערך גדול".
היועצים הפיננסיים של העסקה מצד מדטרוניק היו גולדמן סאקס ופרלה ויינברג. את חברת מדטרוניק ייצגו עוה"ד מייק רימון, נועם צור ויסמין זיו ממיתר, ליקוורניק, גבע, לשם, טל ושות'. את חברת מזור רובוטיקה ייצגו Kirkland & Ellis New York.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.