דרמה בענקית האנרגיה פז: יו"ר החברה זה כשנתיים, יצחק עזר, הודיע היום (ג') על התפטרותו מהתפקיד, בשל חילוקי דעות קשים בינו לבין הנהלת החברה בראשות המנכ"ל יונה פוגל וחברי הדירקטוריון של החברה (שעל הרכבו החדש צפוי מאבק באסיפת בעלי המניות הקרובה שתתכנס בהמשך החודש).
עזר מציין במכתב ההתפטרות שלו, כי "זה תקופה, נתגלעו מחלוקות עמוקות ביני (ולא רק ביני) לבין רוב חברי הדירקטוריון וההנהלה על דרך ניהול החברה, המבנה הארגוני שלה וכן ביחס לאסטרטגיה העתידית של החברה". "בנוסף לכך", ציין עזר, "לדעתי הדרך שבה ניהלה ועדת המינויים של הדירקטוריון את בחירת המומלצים על-ידיה מעלה שאלות כבדות ביחס לממשל התאגידי הנוהג בחברה". עזר מציין כי בשל כך, ובשל העובדה כי "לא עלה בידי לשנות את דרך ההתנהלות האמורה", הוא החליט להתפטר מתפקידו לאלתר.
בעלי מניות בולטים בפז
מניית פז , הנסחרת כיום סביב רמות השיא שלה, התחזקה בשנה האחרונה בכ-7%, ומשקפת לחברה שווי של כ-5.8 מיליארד שקל. בחודש יולי האחרון הגיעה מניית פז לנקודת שפל שבה לא שהתה בשלוש השנים האחרונות, ומאז השלימה קפיצה של 23%.
מניית פז עלתה 7% בשנה האחרונה
עזר (67) הוא הדירקטור הוותיק ביותר כיום בפז, שאליה הצטרף ב-2005 עוד כשהייתה חברה פרטית. לתפקידו כיו"ר הדירקטוריון מונה עזר בספטמבר 2016 במקומו של צדיק בינו, שנפרד מהשליטה בחברה לאחר יותר מ-20 שנה בשל חוק הריכוזיות. עלות העסקתו של עזר ב-2017 עמדה על 1.3 מיליון שקל. עד מינויו של יו"ר חדש בפז יחליף את עזר בתפקיד גבי רוטר, מנכ"ל משותף ומבעלי השליטה בחברת האופנה קסטרו, המכהן כדירקטור בפז מאז 2010.
מנכ"ל פז, יונה פוגל, אמר היום כי "פז זו חברה יציבה עם דירקטוריון מצוין, ואני מאמין בפוטנציאל הצמיחה שלה, ובכך שותף לדעתו של עזר. אבל דעות שונות זה לא דבר רע. פז היא חברה מורכבת והגיוני שיהיו בה דעות שונות, אבל החלטות שמתקבלות צריך ליישם".
ככל הידוע, חלק גדול מהמחלוקות קשורות לאסטרטגיה בנוגע לבית הזיקוק של פז באשדוד, שלגביו ציין פוגל כי "אמנם התוצאות שלו תנודתיות, אבל הסינרגיה עם פז עשתה טוב לחברה, ולאורך שנים יש לו תרומה חיובית על סך פעילות הקבוצה. יש כאלה שחושבים שבית הזיקוק עשוי להפוך לנטל בעתיד; אנחנו חושבים הפוך, והדירקטוריון הנוכחי ועזר בראשו הוא זה שאישר לבצע השקעות בבית הזיקוק, תוכניות השקעה שיביאו פירות".
לגבי הביקורת שמתח עזר בעניין מינוי הדירקטורים אמר פוגל, כי "פז עובדת לפי תקנון הקובע כי לכל תפקיד דירקטור מציגים שני מועמדים, כדי לגוון את אפשרויות הבחירה. ועדת הדח"צים של פז החליטה ביוזמתה לפנות למוסדיים המחזיקים יותר מ-5%, בבקשה שיציעו מועמדים לדירקטוריון, וחלק מהם הגישו הצעה. גם באסיפה קודמת נבחר דירקטור שהוצע על-ידי אחד מהגופים המוסדיים".
כאמור, התפטרותו של עזר מגיעה לאחר שבסוף חודש אוגוסט נחשף מזימון אסיפת בעלי מניות שפרסמה פז מאבק הצפוי על הרכב דירקטוריון החברה, ומול מועמדים שהציעה החברה המליצו כמה גופים מוסדיים על מינוי מועמדים אלטרנטיביים לאיוש התפקידים. מרבית המועמדים ששמם נמצא על הפרק הם בעלי ניסיון ניהולי נרחב, ואלה מהם שייבחרו יוכלו להחליף את עזר בתפקיד, גם במקרה שבו לא היה עוזב.
באסיפה, שצפויה להתכנס בעוד שבועיים (16.10), יתבקשו בעלי המניות להכריע בקשר למינויים של דירקטורים ודירקטור חיצוני (דח"צ).
לתפקיד דח"צ, אחד מבין שניים בחברה, המועמד שהציעה החברה הוא שאול צמח, מנהל בישראל בחברת אנרג'יאן, ובעבר מנהל כספי מיוחד מטעם הכונס הרשמי של רשות השידור בפירוק, המכהן כדח"צ בחברה מנובמבר 2015, ואילו בית ההשקעות מיטב דש, המחזיק בכ-9% ממניות פז, המליץ לחברה על מינויו לתפקיד של עודד גילת, שכיהן כדירקטור בתעשייה הצבאית ובתפקידים נוספים שם.
לתפקיד אחד הדירקטורים בחברה הציעה ועדת המינויים של פז את איציק צאיג, עד לאחרונה מנכ"ל יצרנית ומשווקת המזון אסם, ואילו בית ההשקעות ילין לפידות המליץ על מינויו של מפקד חיל האוויר לשעבר אליעזר שקדי, שכיהן בעבר גם כמנכ"ל אל על.
על התפקיד של דירקטור בלתי תלוי אחד, מבין שני מועמדים שהוצעו על-ידי ועדת המינויים, המליצה מנורה מבטחים על אריק שטיינברג, יו"ר בית ההשקעות פסגות בעבר, ואילו המועמד השני הוא פרופסור יחזקאל (חזי) אופיר, שכיהן בעבר בין היתר כיו"ר בנק הדואר.
עיקר פעילותה של פז מתרכז בהפעלת רשת תחנות דלק לצד רשת חנויות נוחות ובהפעלת בית הזיקוק באשדוד. נוסף על כך היא פועלת גם בתחומים תעשייתיים משיקים ובהם ייצור שמנים לתעשייה ולרכב, ייצור מוצרי איטום ועוד. מנכ"ל החברה מאז אוקטובר 2007 הוא יונה פוגל (64), שעלות העסקתו אשתקד עמדה על 5.6 מיליון שקל.
בסיכום המחצית הראשונה של השנה הציגה פז עלייה של 30% בהכנסותיה, שהגיעו ל-6.7 מיליארד שקל, וזאת בתמיכת העלייה במחירי הנפט, וכן בזכות שיפוץ תקופתי שבוצע בבית הזיקוק שלה בתקופה המקבילה אשתקד.
ואולם, בשל שחיקת מרווח הזיקוק, השפעות מט"ח והגנות מלאי, הרווח הגולמי והתפעולי שלה נשחקו והרווח הנקי שלה צנח כמעט ב-50% והסתכם ב-166 מיליון שקל.
הרווח הגולמי והתפעולי המנטרל השפעות של הגנות מלאי והשפעות חריגות נוספות היו במגמה חיובית וכך גם הרווח הנקי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.