ועדת הכלכלה של הכנסת דנה היום (ג') בנושא המיזוג בין ערוץ עשר ורשת. כזכור, בעלי המניות של רשת הודיעו בשבוע שעבר על ביטול המיזוג המתוכנן עם ערוץ עשר, וזאת לטענתם בשל הסחבת שנקטה בנושא יו"ר הרשות השנייה, יוליה שמאלוב-ברקוביץ'. שלשום (א') פורסם ב"גלובס" כי בעקבות ביטול המיזוג רשת תפטר 50 עובדים, ואילו ערוץ עשר הודיע על קיצוץ שכר רוחבי.
בדיון היום בוועדת הכלכלה השתתפה, בין היתר, הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, שאישרה בזמנו את המיזוג בין הצדדים. הלפרין חשפה קצת מאחורי הקלעים של השיקולים שהנחו את משרדה לאשר את בקשת המיזוג של רשת וערוץ עשר, ואמרה: "המיזוג אושר באוגוסט מכוח דוקטרינת הפירמה הכושלת. אישרנו את המיזוג בחוסר אהבה מוחלט, זה פוגע בתחרות, אבל חששנו מה יקרה אם לא נאשר - שערוץ עשר יתמוטט. אנחנו משתמשים בדוקטרינה הזו ביד קפוצה".
"לא נאפשר למיזוג לצאת לפועל לפני מכירת חלקה של רשת בחברת החדשות", הוסיפה הממונה על ההגבלים. "לא עשינו חיים קלים לרשת ולערוץ עשר. הם נדרשו להעביר מסמכים. עשינו כל שניתן כדי לוודא את המצב לאשורו. מרגע שהבנו שאין מנוס, המגמה הייתה להוציא את זה לפועל כמה שיותר מהר כדי שלא יקיזו דם".
לדברי הלפרין, "מועצת הרשות השנייה אמורה להתייעץ עם ועדת הריכוזיות. עד היום לא קיבלנו פנייה מהרשות השנייה בנושא. אלה שיקולים שונים משיקולי תחרות. ייבדקו שיקולים על כלל המשק. כמה כוח יהיה לגורמים החדשים להשפיע. ייתכן שגם לחברי הוועדה גם יהיה מה להגיד על המיזוג בהיבטים אלה".
עוד אמרה הממונה כי "מעולם לא אמרנו שאין זכות קיום ל-3 ערוצים. הגענו למסקנה שכרגע אין תקומה לערוץ עשר. אין לנו אמירה כוללת שאין זכות קיום ל-3 ערוצים. כשבדקנו את המיזוג הייתה פגישה ביני לבין יו"ר הרשות השנייה. להבנתי, עמדתה הייתה שעד שלא נביע את עמדתנו, היא לא נדרשת להחלטה".
יו"ר הרשות השנייה: "לא נקבל החלטה עם אקדח לרקה"
יו"ר הרשות השנייה, יוליה שמאלוב-ברקוביץ', שנמנעה מאז תחילת התהליך להתבטא בפומבי, הביעה בדיון את עמדתה אך סירבה לענות על שאלות. לדבריה, "המיזוג מהותי וחשוב לשוק הטלוויזיה. עם זאת, אני רגולטור עצמאי, וכל מי שזורק מחשבות (רמזה להאשמות כי היא פועלת בשליחותו של מישהו) - אני כרגולטור מבצעת את מדיניות הכנסת, שרק לפני פחות משנה ביקשה לפצל ל-3 ערוצים. אני שומעת מילים גבוהות שכולם ידעו שהמצב קשה, אבל אך אחד לא התגייס לבטל את החוק. כשאתם תחליטו לשנות את החוק, אני אפעל על-פיו".
לדברי שמאלוב-ברקוביץ', "הבקשה למיזוג הגיעה זמן קצר אחרי המיזוג עצמו. הרשות בודקת את המיזוג על-פי חוק הרשות השנייה. לא אתן להכניס טריז ביני לבין הממונה על ההגבלים העסקיים. נפגשנו. הייתה לנו שיחה, ואמרתי שהרשות תקבל החלטה רק אחרי החלטת הממונה, מתוך כבוד אליה. כי אם היא הייתה אומרת לא, לנו לא הייתה שום אפשרות להגיד כן".
כאמור, שמאלוב-ברקוביץ' סירבה לנקוט עמדה בנוגע לעמדתה או לצורת התהליך. לדבריה, "קיימנו מספר ישיבות מועצה ופנינו למבקשות המיזוג להשלמות ופרסמנו שימוע. זה לא נכון ציבורית ומוסרית לפני שיסתיים".
עוד אמרה יו"ר הרשות השנייה כי "מי שנכנסו לפיצול קשת, רשת וערוץ עשר ידעו את מצבו של שוק התקשורת, וגם הרשות השנייה ידעה. אני מגיעה לתפקיד מתחום התקשורת. אני חוקקתי את חוק הרישיונות, עבדתי בשוק המסחרי והציבורי. ברור לי שזאת בקשה מורכבת".
לדברי שמאלוב-ברקוביץ', "יש עליי התקפות חסרות שחר מאמצעי התקשורת. חוץ מרצח ארלוזורוב האשימו אותי בהכול. כדי למנוע פגיעה בשיקול הרשות השנייה, עומדים לי עם אקדח לרקה. דורשים שאקבל בדחיפות החלטה לגבי אישור המיזוג. אני שומעת איומים כמו 'נפרק אותך, נחסל אותך, לא תמצאי עבודה'...
"סגירת ערוץ זה פחות הפקות, פחות עבודה. לא נקבל החלטה עם אקדח לרקה. השר מבקש לסיים את השימוע עד השביעי לחודש. אני מזמינה את כולם לשימוע כדי שנקבל החלטה מושכלת. כדי להקטין את הפגיעה בתהליך ולמנוע לחצים שאינם ראויים, אני חושבת שאין מקום לדיון בוועדה הזאת".
יו"ר ועד עובדי חדשות ערוץ עשר: "התהליך מתנהל שלא בתום-לב"
יוסי ורשבסקי, מנכ"ל ערוץ עשר, טען כי אין באמת תחרות היום, למעט התחרות בחדשות. "התנגדנו לפיצול שנולד בחטא. אין היום באמת 3 ערוצים. זה קשקוש. תחרות בין האח הגדול להשרדות זה לא תחרות. התחרות והפלורליזם זה בחדשות. בואו נקרא לילד בשמו: התחרות לא תיפגע אם יהיה מיזוג. הגענו למצב של פירמה כושלת בגלל הפיצול. בעלי המניות הזרימו הרבה כסף והגיעו למסקנה דצריך או לסגור או להתמזג. בואו נקצר טווחים ולא ניכנס להיבטים הכלכליים כי את זה בדקה כבר הממונה על ההגבלים. אנחנו מודעים לעומק ולרצינות של הרשות אבל כל יום שעובר אנחנו נפגעים יותר.
יוסי רוזן, יו"ר דירקטוריון רשת, אמר בדיון: "אנחנו בעולם הפוך. שנים שאלו אותנו ברשות השנייה למה אנחנו לא מתמזגים, ואמרו לנו שהממונה על ההגבלים לא תאשר. התהפכו היוצרות. הממונה על ההגבלים העסקיים משמשת כמבוגר האחראי. כל ההבטחות המהותיות שהובטחו לזכייניות עם היציאה לא קוימו. השיתו עלינו רגולציה וקנסות. פרשנו מהמיזוג בהערכה שמדובר במשיכת זמן. לרשות יש כל מה שצריך, הררי חומר. אם בשביעי לנובמבר תהיה החלטה של מועצת הרשות השנייה, דירקטוריון רשת ישקול מחדש את ההחלטה לבטל את המיזוג".
טל שורר, יו"ר ועד עובדי ערוץ עשר, אמר בדיון: "זה תהליך שמתנהל שלא בתום-לב, מחכים או שהפריץ ימות או שהכלב ימות, אבל שמיזוג לא יהיה. זה החל בכך ששמאלוב-ברקוביץ' ניסתה להפריד בין הצדדים ולסכסך".
שורר פנה ליו"ר הרשות השנייה ואמר: "אני אחזור על מה שאמרתי לך בעבר. הבעיה היא התוכן, לא עצם הפגישות. כשאת אומרת לנו שרשת לא רוצה אותנו, ואבי צבי (מנכ"ל רשת) ישחט אותנו, את מנהלת את התהליך הזה באופן לא ראוי. כשאת אומרת שההגנה שלנו והביטחון שלנו הם שאף אחד לא יסגור ערוץ טלוויזיה בתקופת בחירות, את פותחת פתח לתיק 6000, 7000 ו-8000. אני עיתונאי שלא רוצה לעבוד בתקשורת הפסדית, כי זה מקום לשחיתות. אנחנו רוצים לעבוד בערוץ שמרוויח כסף עם חופש עיתונאי מוחלט, ואנחנו מאמינים שגם בערוץ הממוזג נמשיך לעשות עיתונות חופשית. השאלה היא האם התהליך הזה מתנהל באמת בתום-לב".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.