יהודה גואטה, בעלי רשת הסופרים התל-אביבית "סופר יודה" המוכרת, העלים הכנסות בהיקף כ-18 מיליון שקל במשך כ-4 שנים - כך נטען בכתב אישום שהגישה פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) לבית המשפט השלום בתל-אביב נגד חברת "סופר זול", המחזיקה ברשת, ונגד גואטה, מנהלה.
גואטה מואשם בעבירות של השמטת הכנסה מדוח המס, קיום פנקסי חשבונות ורשומות כוזבים ושימוש במרמה, עורמה ותחבולה.
בין השנים 2008-2011 היה גואטה מנהל פעיל ובעלי חברת "סופר זול בן יהודה", שמנתה 4 סניפים ברחבי העיר תל-אביב: סניף ירמיהו-ישעיהו, סניף קינג ג'ורג', סניף ריינס וסניף אבן גבירול, וכן סניפים בבת-ים ובפתח-תקווה.
חשבוניות ביטול כוזבות
במהלך שנים אלה, נטען, נהג גואטה להנפיק חשבוניות ביטול עסקה בקופות הרשומות בסניפי החברה השונים, וזאת למרות שבפועל לא בוטלו העסקאות. כל זאת על-מנת להקטין את הכנסותיה המדווחות של החברה. באמצעות חשבוניות הביטול הכוזבות, על-פי האישום, הצליח גואטה להקטין את ההכנסות המדווחות של החברה בסך של כ-18.2 מיליון שקל, כולל מע"מ.
איך עובדת שיטת הזיכויים הפיקטיביים: לקוח ערך כביכול קנייה בסופר; אך התחרט על הרכישה, וקיבל זיכוי מהסופר בשווי הקנייה. בפועל, לא היה לקוח והזיכוי היה פיקטיבי. על בסיס הדיווח הכוזב, כאילו הייתה מכירה שבוטלה, מבוטל גם המס על ההכנסה שלכאורה היה חל על התקבול מהעסקה (ללא הזיכוי ללקוח); בנוסף, בעל המרכול משלשל את סכום הזיכוי בפועל לכיסו, וכך הוא מרוויח פעמיים.
"שיטת הזיכויים הפיקטיביים" - כך עבדה השיטה לפי כתב האישום:
78 ביטולים בכל חודש
על-פי הנטען בכתב האישום, גואטה או מי מטעמו רשמו בתקופה הרלוונטית לכתב האישום, בדרך-כלל בסוף כל חודש ובאופן עקבי, לא פחות מ-78 חשבוניות ביטול כוזבות בסכום של 50,000 שקל ומעלה כל אחת. "כתוצאה מהנפקת חשבוניות הביטול הכוזבות כאמור, סכומי ההכנסות, שנכללו בספרי החברה, היו קטנים מסכומי ההכנסה בפועל.
מכתב האישום עולה עוד כי בכל שנת מס בתקופה הרלוונטית, הגיש גואטה לפקיד השומה דוחות על הכנסות חברת סופר זול, שנערכו כביכול בהתאם לדרישות פקודת מס הכנסה, ובמסגרתם הצהיר על הכנסות של כ-30 מיליון שקל לשנת המס 2008, כ-42.7 מיליון שקל לשנת המס 2009, כ-64.2 מיליון שקל לשנת המס 2010 וכ-64.7 מיליון שקל לשנת המס 2011. ואולם, נטען באישום, הדוחות כללו תרשומת כוזבת היות והשמיטו הכנסות שהיה עליהם לכלול בדוחות, בסכומים של מיליוני שקלים בכל שנה (מלבד 2011). על-פי הנטען, בשנים 2008-2009 העלים גואטה הכנסות בסך כ-4.5 מיליון שקל בכל שנה, בשנת 2010 זינק הסכום לכ-8.2 מיליון שקל, ובשנת 2011 עמד על כ-950 אלף שקל.
עו"ד אורלי פרייזלר, המייצגת את גואטה והחברה, מסרה בתגובה: "מדובר בטענות ישנות ובראיות נסיבתיות בלבד, שהפרקליטות גוזרת מהן מסקנה משפטית שגויה. אנו חולקים עליה מכל וכל ומשוכנעים שבית המשפט לא יאמץ את המסקנה. יודגש כי מדובר בכתב אישום שמוגש לבית משפט שלום, עובדה המחזקת גם היא את גרסת הנאשמים".
בעקבות סכסוך מתוקשר התפצל גואטה מהמוסד התל-אביבי "סופר באבא"
יהודה גואטה היה בעבר שותפו של יוסי ראובני בסופר באבא ברחוב ירמיהו - מוסד תל-אביבי ותיק ומוכר ומראשוני המכולות שפעלו 24 שעות ביממה, אך כתוצאה מסכסוך מתוקשר וקשה בין השניים, שכלל הליכים משפטיים, התפצל הסופרמרקט לשתי חנויות.
דבר מעצרו בחשד ראשוני להעלמת מס בהיקף כ-13 מיליון שקל פורסם לראשונה במאי 2014. אז הותר לפרסום כי גואטה, בעל רשת המרכולים התל-אביבית "סופר זול"/"סופר יודה" (שהתפצלה כאמור מרשת "סופר באבא"), נעצר בראשית אותה שנה בחשד להעלמת הכנסות.
עם מעבר החקירה מן השלב הסמוי לגלוי, ביקש גואטה לאסור את פרסום זהותו בשל הנזק הכלכלי הכבד שעלול להיגרם לו ולעסקיו, "שהם ממונפים" (מבוססים על אשראי בנקאי רחב-ממדים). גואטה טען אז כי פרסום דבר החקירה יגרום לפגיעה באמון הלקוחות ומספרם יפחת, באופן שיקטין את מחזורי העסק ואת יכולת פירעון החובות שלו; כמו כן, טען, הפרסום יפגע באמון הבנקים ויוביל לסגירת האשראי לעסק שבו תלויים כ-180 עובדים.
בית משפט השלום בתל-אביב נעתר לבקשה, והוציא צו איסור פרסום עד לאחר הגשת כתב אישום נגד גואטה, לכשיוגש ואם יוגש. אולם רשות המסים לא קיבלה את ההחלטה בעניין, וערערה לבית המשפט המחוזי על מתן הצו. זאת, בטענה כי גואטה לא הוכיח כי הפרסום יגרום לו נזק "מיוחד", בשונה מהנזק "הרגיל" הנגרם לאדם כתוצאה מניהול הליכים פליליים נגדו. במאי 2014 נעתר השופט ד"ר עודד מודריק לבקשה, וקבע כי גואטה לא הצליח להוכיח הסתברות לנזק חמור שייגרם לו בעקבות הפרסום.
טרם מעצרו של גואטה טענו ברשות המסים כי נמצאו עדויות להעלמת הכנסות בגובה של 13 מיליון שקל, כאשר ממועד המעצר ועד היום נמצאו ראיות לכאורה להעלמת מיליוני שקלים נוספים.
ברשות המסים מצאו עוד כי באותה תקופה שבה התחיל להפעיל את העסק הנוכחי, עבר גואטה באופן פתאומי ממעמד של "מוגבל" בבנקים לבעל נכסים רבים: בנוסף לרשת, בבעלותו נדל"ן, כלי רכב, וכן מכון כושר ויוגורטיה מוכרים בתל-אביב.
גואטה לא שיתף פעולה עם החוקרים, ובמהלך החקירה, כך נטען בבית המשפט, סירב למסור מידע כמתחייב על-פי חוק, ואף איים על החוקרים. כך, למשל, הוא סירב למסור לחוקרים כונני מחשב ובהם גיבוי של מערכת הנהלת החשבונות, המכיל מידע על הכנסותיו. הוא צעק ואיים על החוקרים בעת חיפוש שנערך בביתו ובמשרדו, והפריע להם לבצע את עבודתם. לטענתו, מאז, הכוננים אבדו, אף שחברת הנהלת החשבונות דיווחה כי מסרה לו את הכוננים שבועות מספר לפני המעצר.
■ חזקת החפות: נגד יהודה גואטה הוגש כתב אישום, אך הוא לא הורשע בכל עבירה, ועל כן הוא חף מפשע כל עוד לא הורשע בדין. המשפט הפלילי בעניינו נמצא בראשיתו, והוא זכאי ליהנות מחזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.