חברה טובה היא לא בהכרח מניה טובה, ומניה טובה היא לא בהכרח חברה טובה. יש קשר בין הביצועים הכספיים של חברה לבין הביצועים שלה בבורסה - לאורך זמן, התוצאות הכספיות אמורות לקבוע את מחיר המניה ושווי החברה. אבל זה לא בהכרח מתרחש בטווח הקצר והבינוני.
בבורסות היום יש הרבה חברות שסביר שהדוחות הכספיים שלהן לא מסבירים את התמחור שלהן בשוק. זה אולי נשמע כמו כשל לוגי - אחרי הכול, השווי בשוק הוא העוגן החזק ביותר לשווי של חברה, וזה נכון (במיוחד כשיש בניירות מחזורים גבוהים). אבל מסתבר שטרנדים, אופנות וחלומות חזקים משפיעים מאוד גם בבורסה - ומניות שמשחקות את המשחק ו"מתיישרות" לפעילות אופנתית נהנות מתמחור נדיב.
זהירות, מניות טרנדיות
אתמול זה היה ביטקוין, היום זה קנאביס, ומחר זה יהיה (סתם ניחוש) - רחפנים. המסחר במניות הטרנדים האלו לא מבוסס על כלכלה, אלא על חוכמת ההמון, או דווקא טיפשות ההמון - על העדר. עדר של משקיעים שזורק כספים על מניה כי היא פועלת או נכנסת לפעילות בתחום הנכון. העדר מנפח את מחירי המניות. אבל שלא תטעו לחשוב שמישהו יודע באמת אם מחיר מניה מסוימת הוא מנופח או לא.
זו הערכה, הערכה של רבים מהשוק (גם שלי) אבל המילה מנופח חזקה מדי ואולי פחות מתאימה. מדובר על ערך שנראה שלא יתממש. נכון, יש חלומות גדולים בכל אחד מהתחומים האופנתיים, אבל כשמסתכלים על החברות בפינצטה, מבינים שהחלום עלול שלא להתממש. זה קרה בינתיים לכל חברות הביטקוין בבורסה המקומית - חברות בלי פעילות שקלטו את הפעילות הטרנדית הזו, ומאז הסבו הפסדי עתק למשקיעים. אל תתפלאו אם זה יקרה בטרנדים נוספים.
טרנדים יכולים להיות ממושכים - מניות הטכנולוגיה הגדולות בוול סטריט שוברות שיאים מדי שנה (ויש כאלו שמדי חודש) כבר עשר שנים ברציפות. חלק גדול מהן (לא כולן) התנתק מתמחור כלכלי - מכפילי רווח עתידיים של 100, הם לא כלכליים גם אם מדובר בחברות צומחות וחדשניות. אמזון, נטפליקס ושורה ארוכה של חברות מסוג זה, נסחרות במכפילי רווח כאלו. אז נכון - מדובר כמובן בחברות אמיתיות ומובילות בתחומן. זה לא טרנד חולף, הן לכל הדעות חברות טובות, השאלה האם הן מניות טובות?
לכאורה תמחור כזה - מכפיל 100, נראה מנותק. אבל צריכים גם להסתכל על הטיעונים הנגדיים (לא בהכרח לקבל אותם) - מדובר בחברות צומחות שצפויות להגדיל את הרווח משנה לשנה. אז עכשיו בהינתן הרווח לשנה הבאה זה אולי נראה יקר, אבל בעוד חמש שנים, המכפיל יהיה בהחלט סביר.
טיעון נוסף - מדובר בחברות שמקבלות פרמיה על התמחור שלהן בזכות הגודל (יתרון לגודל) והחדשנות (היכולת לפתח מנועי צמיחה חדשים). השוק הפיננסי הגדול בעולם - "קנה" את הטיעונים האלו - השוק לא בחן את החברות האלו לפי מכפיל רווח לשנה הבאה. אלא לפי הביצועים בעוד חמש ושש שנים. נו באמת, מישהו יכול לתת הערכה לעוד חמש שנים, לעוד שנה זה הרי בלתי אפשרי.
אבל עם ההצלחה לא מתווכחים - עשר שנים של עליות, חיסלו כמעט את כל הספקנים שמדי שנה אכלו את הכובע.
הבורסה יורדת - מה לעשות?
בחודש האחרון מניות הטכנולוגיה נפלו. הכותרות מדברות על ירידות חדות, חודש שחור, אבל צריך לקחת את הדברים בפרופורציה. זו בסך-הכול התכנסות לשוויים ריאליים יותר. עם כל הכותרות המפחידות, מה קרה בסך-הכול? מדד הנאסד"ק - מדד מניות הטכנולוגיה, ירד ב-10%, אולי קצת יותר. לא ביג דיל. ממש רחוק ממפולת. המדד חזר לתחילת השנה - "מחק" 9 חודשים של עליות בחודש אחד - אז מה?
אולי זה יימשך, אולי לא - אין נביאים. אבל מה שבטוח, שאחרי תקופה מאוד ממושכת של עליות המשקיעים כבר פחות בטוחים מבעבר, וחוסר הביטחון הזה מתבטא בתנודתיות בשווקים. וזה לא רק במניות הטכנולוגיה - זה בולט בהן, אבל זה חלחל לכל המדדים המובילים בשוק האמריקאי, ובכלל לכל המדדים המובילים בעולם.
תקופה של תנודתיות בבורסות היא תקופה שהמשקיעים מפסידים בה הרבה מאוד כסף. למה? כי הם עדר. הם קונים כשהשווקים כבר מנופחים, מוכרים בפאניקה הראשונה, נכנסים שוב כאשר יש רגיעה ומוכרים שוב מיד שהסנטימנט משתנה. חוסר הביטחון שלהם מתבטא בפעולות רבות, ופעולות רבות מהסוג הזה מייצרות להם הפסדים. גם העמלות בגין הפעולות השוטפות, ובעיקר חוסר היכולת לתזמן את השוק - הניסיונות להבין את השוק, לתזמן את הפעולות, לקנות בזול ולמכור ביוקר, הם ניסיונות סרק. זה ברוב המקרים לא עובד. ועכשיו אנחנו מגיעים לעיקר.
העיקר, לא לפחד כלל
אל תפחדו ממניות. למרות שיש בשוק סגמנטים מנופחים, למרות שיש טרנדים, למרות שהשווקים יכולים לצנוח בעשרות אחוזים. אל תפחדו להשקיע בשווקים אם אתם משקיעים לטווח ארוך. אם אתם משקיעים לטווח קצר ובינוני תשקיעו במניות רק אם אתם מבינים שאתם יכולים לאבד הרבה כסף, אבל משקיעים לטווח ארוך אמורים להיות רגועים, תמיד.
עשרות מחקרים שנעשו בשוקי המניות בארה"ב, אירופה וישראל, מראים שלא משנה מה נקודת הכניסה לשוק, אחרי טווח מספיק ממושך (15-20 שנים ויותר), המשקיעים מרוויחים. המשמעות היא שחסכו לכם את הצורך לתזמן את השוק. אז נכון, אתם יכולים להיכנס רגע לפני מפולת, אבל אם תחכו מספיק זמן, תניבו תשואה נאה (כך לפי ההיסטוריה).
והמסקנה מכך - שוק ההון הא מקום שמתאים לאנשים שמשקיעים לטווח ארוך. אלו של הטווח הקצר והבינוני יכולים להרוויח, אבל יכולים גם להפסיד. ואם אתם משקיעים לטווח ארוך, אז מה שקורה עכשיו בשווקים לא צריך להפחיד אתכם.
אבא עשיר, אבא עני
השבוע פורסם מחקר על התוכנית של האוצר - חיסכון לכל ילד, תוכנית שבה המדינה מעבירה מדי חודש 50 שקלים לחיסכון לכל ילד. ההורים צריכים לקבוע את תמהיל ההשקעות בחיסכון - מנייתי, אג"חי ומעורב/כללי (מניות עם אג"ח).
מדובר בחיסכון לטווח ארוך, מדובר על חיסכון של ילדים - לכן, כדאי לשים את הכסף במניות. מניות, על פי המחקרים ההיסטוריים, מספקות תשואה גבוהה על פני זמן, תשואה העולה על האפיקים הסולידיים, כולל האג"ח.
ומה קרה בפועל? על פי המחקר - ההורים העשירים השקיעו את הכספים של הילדים במניות, ההורים העניים השקיעו באג"ח. העשיר מתעשר יותר, הפערים בין העשיר לעני מתרחבים. אם רוצים באמת לעזור לשכבות הנמוכות, זה מתחיל כאן - בחינוך פיננסי.
■ הכותב הוא מרצה לחשבונאות, ניתוח דוחות כספיים והערכות שווי, ויועץ בתחומים אלה. בכל מקרה, אין לראות בכתבות אלה משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירה של ני"ע. כל הפועל בהסתמך על המאמר ו/או על תוכנו, אחראי באופן בלעדי לכל נזק ו/או הפסד שייגרם לו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.