בית משפט השלום בראשון-לציון (השופט גיא אבנון) הורה היום (א') על שחרור אחד החשודים שנעצרו במסגרת פרשת "יהלום שחור" ששמו עדיין אסור לפרסום, וכן על הארכת מעצרם עד ליום שלישי של 3 חשודים נוספים, בהם גם זבולון לבייב, בנו של לב לבייב; וראובן שמואלוב, ששימש כמנהל כספים בחברת LLD, שבאמצעותה חושדת המשטרה כי בוצעו העבירות שנחקרות במסגרת הפרשה. זאת, חלף בקשת המשטרה להאריך ב-6 ימים את מעצרם של כל הארבעה.
יוזכר כי פרשת "יהלום שחור" היא פרשה במסגרתה נחקר החשד לקיומה של רשת להברחת יהלומים וביצוע עבירות כלכליות בהיקף כ-300 מיליון שקל באמצעות חברת LLD שבבעלות לב לבייב ובני משפחה נוספים שלו, שבבעלותה גם מפעלים ברוסיה.
רפ"ק גל צ'סנר, נציג המשטרה, אמר בפתח הדיון: "חברת LLD מתנהלת כארגון פשע, תוך שימוש בבלדרי יהלומים שמבריחים יהלומים כמו אחרוני בלדרי הסמים. החברה משבשת ומשמידה ראיות".
אמנם השופט אבנון האריך את מעצרם של 3 מהחשודים, אך גם הדגיש בפני נציג המשטרה כי בדיון שייערך ביום שלישי בעניינם מתבקשת המשטרה להגיע עם בקשה לשחרור לחלופת מעצר, וכי סביר שהוא לא ייעתר לבקשה נוספת להארכת מעצרם, אלא אם יחולו התפתחויות דרמטיות ובלתי צפויות.
במהלך הדיון התברר כי המשטרה ביצעה רק חלק קטן מפעולות החקירה שהצהירה בדוח סודי שהוגש לעיניו של השופט כי בכוונתה לבצע. פעולות חקירה אלה כוללות גם חקירתם של חשודים נוספים בפרשה. עוד נודע במהלך הדיון כי זבולון לבייב, שנמצא במעצר כבר מיום שני בשבוע שעבר, נחקר מאז הדיון הראשון בהארכת מעצרו במשך 4 שעות בסך-הכול, וכלל לא נחקר בימים שלישי ורביעי.
בהקשר זה ציין השופט אבנון בהחלטתו: "מצופה מהיחידה החוקרת לקדם באופן משמעותי את פעולות החקירה האקוטיות בעניינם של נאשמים 3-1 (הנאשמים שנותרו במעצר, מ.ב), כך שבמועד הדיון הבא, ככל שיתקיים, מצופה מהיחידה החוקרת להורות על שחרורם של החשודים בתנאים מגבילים. ברי כי בית המשפט יקיים דיון ככל שתוגש בקשה על בסיס מלוא הנתונים שיובאו בפניו, אך מובהר כי ככל שלא תחול התפתחות משמעותית ובלתי צפויה, סביר שהחשודים ישוחררו".
מוקדם יותר היום המשטרה שחררה למעצר 5 מתוך 9 העצורים בפרשה. אחד החשודים ששוחררו הוא קרוב משפחה של איש העסקים לב לבייב, אשר שמו עדיין אסור בפרסום. סנגוריהם של החשודים האחרים בפרשה מעריכים כי אותו קרוב משפחה של לבייב, ששוחרר ממעצר לפני כניסת השבת, מספק למשטרה חומרים, הקלטות ומסמכים המסבכים את לב לבייב בביצוע עבירות שונות. בין החשודים ששוחררו: אשר יחיאלי וחנניה יששכרוב.
במהלך דיון הארכת המעצר אמר נציג המשטרה כי "כל מי שחלקו קטן יותר בפרשה שוחרר כבר במהלך סוף השבוע בתנאים מגבילים. כל החשודים הנמצאים היום בבית המשפט - מעורבותם גדולה יותר".
עו"ד אלון רון, בא-כוחו של זבולון לבייב, חשף במהלך הדיון כי בלילה הראשון למעצרו, שהה בנו של לבייב באותו תא יחד עם אותו קרוב משפחה ששמו אסור לפרסום. עו"ד רון ביקש ללמוד מכך כי אין כל חשש אמיתי לשיבוש חקירה מצידו, אך נציג המשטרה הסביר כי עיקר החשש של המשטרה לשיבוש הליכי חקירה נוגע לקשר של החשודים עם אנשים שאינם נמנים עם החשודים שנעצרו. בהקשר זה נציג המשטרה אישר את מה שטען עו"ד רון עוד בדיון הארכת המעצר הראשון, והוא שהחשודים ידעו כבר מזה זמן מה שמתנהלת בעניינם חקירה סמויה.
בתשובה לשאלותיהם של עו"ד רון ובית המשפט, מדוע לא נחקרו במהלך השבוע האחרון כל האנשים עמם קיים חשש שהחשודים ייצרו קשר העולה לכדי חשש משיבוש הליכי חקירה, השיב נציג המשטרה: " עד כה נחקרו בפרשה עשרות אנשים. אנחנו לא יכולים לחקור כל-כך הרבה אנשים בבת-אחת".
כאמור, בית המשפט הורה על שחרורו בתנאים מגבילים של אחד החשודים, הארכת מעצרם של 3 נוספים, בהם גם זבולון לבייב, עד ליום שלישי הקרוב, וציין כי אלא אם תהיינה התפתחויות משמעותיות, לא תינתן הארכת מעצר נוספת.
עוד ציין השופט בהחלטתו: "מצאתי כי בעניינם של החשודים כולם קיים חשד סביר שקושר אותם לעבירות המיוחסות להם. בעניינם של כל העצורים מתקיים חשש לשיבוש הליכי חקירה. בשלב זה איני נותן משקל של ממש לטענות בדבר פעולות של שיבוש שנעשו על-פי החשד בתוך כותלי בית הסוהר. התייחסתי לרשימת פעולות החקירה המבוקשות ולמענה בא-כוח המבקשת (המשטרה, מ.ב.) באשר לחשש מפני שיבוש אותן פעולות, ביחס לחשודים ספציפיים".
בהתייחס לחשודים שיישארו במעצר, קבע השופט: "חרף העובדה כי חלקו של כל אחד מהם שונה, הן ביחס להיקף ועוצמת התשתית הראייתית והן ביחס לעוצמתה של עילת השיבוש, מצאתי כי אן מקום לאבחן ביניהם בנוגע למשך המעצר".
נזכיר כי זבולון לבייב, בנו של לב לבייב, טוען לחפותו וכן טוען כי מעצרו נועד לשם הפעלת לחץ על אביו המתגורר בימים אלה ברוסיה, על-מנת שיחזור לארץ לצורך חקירתו בפרשה.
זבולון לבייב נעצר ביום שני שעבר במסגרת גל המעצרים הראשון בפרשה המכונה "יהלום שחור", ואשר במרכזה כאמור חשד לקיומו של מנגנון משומן היטב של הברחות יהלומים מרוסיה לישראל ומחוץ לישראל, במשך 15 שנים, מבלי לדווח על כך לרשויות ותוך ביצוע עבירות הלבנת הון, עבירות מס ועבירות נוספות.
באותו יום נעצרו גם יחיאלי ויששכרוב ושני חשודים נוספים ששמם נאסר לפרסום - ולבקשת המשטרה הורה בית המשפט על הארכת מעצרם ב-7 ימים נוספים.
כאמור, במרכז הפרשה עומדת חברת LLD שבבעלות לב לבייב ובני משפחה נוספים שלו, אשר בבעלותה מפעלים ברוסיה. זבולון לבייב, בנו של לב לבייב, עבד ב-LLD במשך 13 שנים, מתוכן כיהן כמנכ"ל החברה כ-4 שנים. אשר יחיאלי, מלטש יהלומים במקצועו, הועסק כשכיר ב-LLD עד שנת 2012. במסגרת תפקידו שהה יחיאלי במפעל החברה ברוסיה, שם שימש כאחראי תפעולי וסמנכ"ל. חנניה יששכרוב עבד במפעל של החברה ברוסיה החל משנת 2000 ושימש כמנהל עבודה בין השנים 2016-2014.
שני החשודים הנוספים שהמשטרה שחררה בסוף השבוע הם כאמור קרוב משפחה של לבייב, שהיה קשור בעבר לחברה שבמוקד הפרשה; וכן אדם נוסף שלא עבד LLD אך שהה ברוסיה בין השנים 2011-2004 ועבד בתחזוקת בתים. לטענת המדינה, אותו חשוד קשר עצמו לעבירה של הברחת היהלומים.
גם איש העסקים לב לבייב נדרש לחקירה עקב חשדות למעורבות בהברחת היהלומים, ואולם לבייב מתגורר בימים אלה במוסקבה שברוסיה וככל הנראה אינו מתכוון להתייצב בישראל לצורך חקירתו. השבוע פרסמנו כי גורם הבקיא בחקירה מסר ל"גלובס" כי בשלב זה אין בקשת הסגרה נגד לב לבייב עצמו, אך כי קיימת כוונה ברשויות אכיפת החוק לנסות ולקדם חקירה משותפת עם הרשויות ברוסיה, שכן גם שם, לפי החשד, נעברו עבירות על-ידי לבייב.
ביום רביעי נעצרו בפרשה 3 חשודים נוספים, עובדי מחלקת הגלם של חברת LLD, שניים מהם שוחררו במהלך סוף השבוע. אחד מהם עבד בחברה בתור מנקד יהלומים עד שנת 2016, בעוד חשוד אחר סיים את תפקידו בחברה בשנת 2010. חשוד נוסף מועסק בחברה בתפקיד של מנקד יהלומים, מעריך יהלומי גלם ונוהג לטוס ליעדים רבים במסגרת תפקידו.
המשטרה מייחסת לכל החשודים בפרשה עבירות של הברחת יהלומים, הלבנת הון, עבירות לפי פקודת המכס, עבירות לפי פקודת מס הכנסה, קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה, הוצאת חשבוניות פיקטיביות, השמטת הכנסות, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות נוספות. לטענת המשטרה, היקף העבירות מגיע לכ-300 מיליון שקל.
בסיום הדיון התייחס עו"ד ז'ק חן, בא-כוחו של ראובן שמואלוב שיישאר במעצר עד יום שלישי, לטענות שעלו בנוגע לכך שהמשטרה לא מיצתה את כל ימי החקירה שהוקצו לה: "המשטרה חוקרת ועושה את עבודתה, אבל בית המשפט סבור שאין צורך להמשיך ולעצור אותם מעבר לעוד יום ועוד בוקר, וכך ראוי שייעשה במדינת חוק".
עוד ציין עו"ד חן: "אני מבקש סבלנות. צריך לתת למשטרה לעשות את עבודתה בנחת, והדברים יתבררו. הלקוח שלי כופר בחשדות שמייחסים לו, ומהתרשמותי מחומרי החקירה שהוצגו לו, אני בטוח שגם המשטרה תגיע למסקנה הזאת בסופו של דבר".
עו"ד אלון רון, בא-כוחו של זבולון לבייב, התייחס לאמירותיה של המשטרה לפיה חברת LLD היא ארגון פשיעה: "מה שמגדירה המשטרה בשלב כל כך מוקדם של ההליך - לא צריך להתייחס לזה ברצינות. חכו למה שיתברר, גם בחקירה, וגם אחרי זה אם יהיה צורך בבית משפט. בסוף נדע בדיוק מה קרה, לא צריך לקפוץ עכשיו" ביחס לחשדות נגד הלקוח שלו, ציין עו"ד רון: "החשדות הללו לא קשורים אליו, לא הברחה ולא שום עבירה".
עו"ד רון התייחס גם לטענה כי מעצרו של זבולון לבייב נועד להפעיל לחץ על אביו, לב לבייב, ולהגיע אליו באמצעותו: "אנחנו טענו שהמעצר נובע מרצון של המשטרה להגיע לאנשים אחרים. אם זה נכון או לא נכון, זה יתברר", אמר.
עו"ד עודד סבוראי, המייצג את החשוד אותו החליט בית המשפט לשחרר למעצר-בית, ציין: "הלקוח שלי אדם פשוט, איש טכני בחברה. מה שהמשטרה עשתה פה זה מעשה שלטעמי לא ייעשה - את כל החשדות הגדולים הפילו על כולם במשותף. גם אנשים שבתום-לב עשו פעולות שאולי היוו עבירה בסופו של דבר ובהסתכלות בדיעבד, קיבלו כתב חשדות מאוד ארוך ומשמעותי. אם הדברים היו נכונים, הלקוח שלי לא היה משוחרר היום למעצר-בית. אני סמוך ובטוח שהוא יחזור לחייו הנורמטיביים מיד עם תום מעצר-הבית".
עו"ד ד"ר יחיאל וינרוט, עו"ד ליאב איינס ועו"ד אושר רובינגר ממשרד ד"ר יעקב וינרוט ושות', סנגוריו של החשוד שנעצר ביום רביעי ושוחרר בסוף השבוע (עובד בכיר לשעבר בחברת LLD של לב לבייב), ששמו עדיין אסור לפרסום, מסרו בתגובה: "מהרגע הראשון טענו כי מרשנו אינו קשור לפרשה, וכי החשדות נגדו הם חסרי בסיס עובדתי ומשפטי. בכל מקרה, מלכתחילה לא היה מקום למעצרו. אנו שמחים על כך שהיחידה החוקרת הגיעה לאותה מסקנה ושחררה בהגינותה את מרשנו עוד בטרם הסתיימה תקופת המעצר הרשמית".
עו"ד דרור מתתיהו, שותף במשרד פישר, בכר, חן, וול, אוריון ושות', המייצג את יששכרוב, מסר בתגובה: "החלטת רשויות החקירה לשחרר את מרשי היא החלטה ראויה ומתבקשת בנסיבות העניין. אין לו כל קשר לחשדות הנחקרים".
מטעם LLD ולב לבייב נמסר כי "מטעמה של חברת LLD שבבעלות לב לבייב נמסר היום כי החברה אינה מכירה כלל את האירוע המדווח בתקשורת. מר לבייב והחברות שבשליטתו פועלים בהתאם לנורמות הראויות ותוך הקפדה על ציות לחוק. אנו מקווים כי הנושא יתברר במהרה, והחשדות יתבררו כמשוללות בסיס".
*** חזקת החפות: כל החשודים בפרשת הברחת היהלומים, ובהם זבולון לבייב וראובן שמואלוב, הם בגדר חשודים בלבד במעשים המיוחסים להם. מדובר בשלב מקדמי בהליך הפלילי, ולכן החשודים הם בחזקת חפים מפשע, כל עוד לא הורשעו בדין.