מסביב לעולם מציינים היום (א') מאה שנים לסיומה של מלחמת העולם הראשונה - יום הפסקת האש הרשמי - בטקסי זכרון רשמיים וממלכתיים.
עמנואל מקרון מדליק את אש התמיד באנדרטת החייל האלמוני / צילום: Reuters
האירוע המרכזי נערך בפריז, שם משתתפים כ-70 ממנהיגי העולם החופשי והמעט פחות חופשי. הטקס התחיל בשעה 11:11 בדיוק, שעת הפסקת האש הרשמית לפני 100 שנים, באנדרטת החייל האלמוני שניצבת סמוך לשער הנצחון שבפריז. את הטקס לזכר מיליוני החיילים שנהרגו במלחמה הוביל נשיא צרפת עמנואל מקרון והשתתפו בו בין השאר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.
נשיא צרפת עמנואל מקרון פותח את טקס הזכרון / צילום: Reuters
כאשר הגיעה לאזור הטקס שיירת הנשיא האמריקאי, התפרצו למקום מפגינות חשופות חזה שרצו לעבר השיירה במחאה על מדיניות ממשל טראמפ ועל יחסו של הנשיא למיעוטים ונשים. המשטרה הצרפתית עצרה שתיים מהמפגינות.
מעצרה של מפגינה חשופה נגד טראמפ בטקס לציון 100 שנה לסיום מלחמת העולם הראשונה / צילום: Reuters
בשעה זו, מקרון מארח בארמון האליזה כנס ייחודי שמטרתו קידום השלום ברחבי העולם. הכנס, בהשתתפות מנהיגים מכל העולם, הינו במטרה להגביר את שיתופי הפעולה סביב לעולם ולהימנע מחזרה על טעויות שהובילו בעבר לפרוץ המלחמה הגדולה הראשונה בהיסטוריה. במהלך טקס הזכרון, מקרון ביקש מהמנהיגים ומשאר המשתתפים "צרו תקווה, לא פחד". לקראת הכנס, אנגלה מרקל אמרה, "יש כיום רצון להגיע לשלום אמת, אך יש עבודה רבה בעתיד".
אנגלה מרקל ועמנואל מקרון נפגשים בטקס הזכרון / צילום: Reuters
דונלד טראמפ הודיע כי לא ישתתף בכנס השלום, הנשיא האמריקאי גם ספג ביקורת לאחר שביטל את השתתפותו בטקס זיכרון לחיילים אמריקאים שנפלו בצרפת בעקבות חשש לגשם. טראמפ ספג גם קיתונות של ביקורת על לחיצת היד הידידותית מדי עם פוטין, לטענת המבקרים שני הנשיאים נראו כמו ידידים ותיקים ולא כמו יריבים גלובליים.
לחיצת היד הידידותית בין פוטין לטראמפ / צילום: Reuters
מבנימין נתניהו נמסר טרם נסיעתו לצרפת כי "אנחנו יוצאים לטקס חשוב מאוד לציון מאה שנים לסיום מלחמת העולם הראשונה. מלחמה עקובה מדם, שגבתה את חייהם מיליונים רבים. הייתה לה חשיבות גדולה גם בתולדות העם שלנו. קודם כל, העובדה שהיו שם מאות אלפי לוחמים יהודים, מה שסימן כבר את התפנית הבאה ביכולתנו להגן על עצמנו, וכמובן היא הביאה לסיומה של האימפריה העותמאנית ששלטה בארצנו, וזה סלל את הדרך לציונות".
בנימין ושרה נתניהו עם ג'סטין טרודו בטקס הזכרון / צילום: Reuters
אתמול, תרזה מיי הגיעה לטקס זכרון מיוחד בעיר מונס בבלגיה, בו חלקה כבוד לחייל הראשון ולחייל האחרון שנהרגו במלחמת העולם הראשונה והניחה זרים על קברם.
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי מניחה זר זכרון בטקס במונס, בלגיה / צילום: Reuters
מלחמת העולם הראשונה פרצה בשנת 1914 והסתיימה בשנת 1918, נקראה במהלכה "המלחמה הגדולה" כיוון שהייתה אחד העימותים הגלובליים הכי עקובים מדם בהיסטוריה. במהלך המלחמה נהרגו מעל 16.5 מיליון בני אדם, כ-40% אוכלוסיה אזרחית. בשנת 1920 קיבלה את השם "מלחמת העולם הראשונה" מידי סגן אלוף צ'ארלס רפינגטון שכינה אותה כך בספרו.
ביום 11 בנובמבר 1918 חתמו נציגי הקיסרות הגרמנית על הסכם שביתת נשק בקרון רכבת ביער קומפיין שבצרפת, מעשי האיבה משני הצדדים הלוחמים הופסקו רשמית לפני הצהריים של אותו יום, בשעה 11:00 בבוקר ובאותה שעה צלצלו פעמוני כנסיות רבות באירופה כדי לסמל את סיום המלחמה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.