היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, רואה בחומרה את ההתבטאות של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט ציבורי-מינהלי), עו"ד דינה זילבר, בדיון שהתקיים בוועדת החינוך של הכנסת בנושא הצעת חוק הנאמנות בתרבות. בעקבות ההתבטאות קראה שרת המשפטים איילת שקד להפסיק את עבודתה של זילבר, בטענה כי השמיעה עמדות פוליטיות וחרגה בכך מתפקידה.
מנדלבליט הודיע היום (ה') כי בראשית השבוע הוא ערך שיחת בירור עם זילבר. מנדלבליט שלח היום מכתב לפרקליטים במחלקת ייעוץ וחקיקה, ובו הבהיר כי "בהמשך לכך שקלתי היטב את הנושא, על היבטיו השונים, ובמסגרת זו גם לקחתי בחשבון את הביקורת שהשמיעו באוזניי הפרקליטים".
מנדלבליט מציין כי בעקבות זאת הוא העביר היום מכתב לעו"ד זילבר, שבו כתב כי הוא זוקף לזכותה את עבודתה רבת-השנים בפרקליטות, אולם הוא רואה בחומרה את ההתבטאות שלה בוועדת הכנסת, שכן לדבריו, "זו חרגה לעמדתי באופן ממשי ממרחב ההתבטאות המקובל והראוי ליועץ משפטי בשירות הציבורי. אני מצפה ממך לנהוג בשיקול-דעת להבא ולהימנע מהתבטאויות דומות".
מנדלבליט הוסיף וכתב לזילבר כי במסגרת תפקידה היא תמשיך לייצג את היועץ המשפטי לממשלה בכל מקום שבו הדבר יידרש. עם זאת, הוא דורש ממנה שהגעה שלה לדיונים בכנסת או בממשלה תתואם עמו. לצד זאת, כתב מנדלבליט לזילבר, בתקופה הקרובה "עלייך לתאם עמי מראש את העמדות שבכוונתך להציג שם בשמי".
בנוסף כתב מנדלבליט כי "בליבת עבודתנו כיועצים משפטיים ציבוריים עומדים שני עקרונות בסיסיים: האחד - שמירה על העצמאות המקצועית הנתונה לנו; והשני - שמירה על עבודתנו המקצועית כנטולת זהות פוליטית. שני עקרונות אלה מהווים ערובה ליכולתנו להגשים את התפקיד של קידום מדיניות הממשלה בגבולות הדין, תוך היותנו שומרי סף של שלטון החוק והאינטרס הציבורי... בהקשר הזה הבהרתי מיד לאחר האירוע, במספר הזדמנויות - לרבות במכתבי לשרת המשפטים מיום 7.11.2018 - ואני שב ומבהיר כעת, כי העצמאות המקצועית של הייעוץ המשפטי לממשלה תישמר ללא סייג".
לדברי היועמ"ש, "בעניין זה עמדתי היא כי אין לאפשר התערבות חיצונית בזהות הגורמים שמייצגים אותי, וכי אין לאפשר התערבות בתכנים של העמדות המשפטיות המוצגות מטעמי, המגובשות לאחר שקילת כלל העמדות המוצגות בנושא. זאת ועוד, גורמי הייעוץ המשפטי לממשלה - משפטני ייעוץ וחקיקה והיועצים המשפטיים של משרדי הממשלה - לא רק רשאים אלא אף חייבים להציג את עמדתו המשפטית של היועץ המשפטי לממשלה באופן בהיר ומדויק. זאת, ברוח העקרונות שבדוח הוועדה הציבורית לבחינת דרכי מינויו של היועץ המשפטי לממשלה ונושאים הקשורים לכהונתו ('דוח ועדת שמגר') והמדריך הפנימי לעבודת ייעוץ וחקיקה".
בהקשר זה הזכיר היועמ"ש כי אך לאחרונה הוא הביע בדיון בוועדת החוקה, חוק ומשפט בכנסת את עמדתו המשפטית המתנגדת להצעת החוק בעניין מינוי יועצים משפטיים למשרדי הממשלה ובעניין הקשיים המשפטיים הניכרים הגלומים בה.
"כל אחד מאנשי הייעוץ המשפטי לממשלה שפעל או שיפעל בהתאם למקובל ולכללים, זכה ויזכה לגיבוי מלא שלי ושל גורמי הייעוץ האחרים הממונים עליו, גם אם תוכן הדברים אותם אמר אינו מקובל על גורם כזה או אחר. אני אמשיך ואפעל במלוא התוקף למנוע מתקפות בלתי ראויות נגד אנשי השירות המשפטי הציבורי הפועלים כך, כפי שאף עשיתי בהזדמנויות רבות בעבר", כתב מנדלבליט וסיכם את מכתבו: "חשוב שנצא מהמקרה מחוזקים להמשך עשייה חשובה לשמירת שלטון החוק והאינטרס הציבורי".
יחימוביץ': "ציד מכשפות וסתימת פיות"
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ', מסרה בתגובה לנזיפה של היועמ"ש מנדלבליט בעו"ד דינה זילבר: "החלטת היועמ"ש בעניין זילבר היא כניעה והתרפסות מוחלטת בפני הדרג הפוליטי ומהווה ההפך ממה שהבטיח - לא לעשות בזילבר משפט שדה, לא להשעות אותה ולא להיכנע לדרג הפוליטי.
"מדובר בציד מכשפות ובסתימת פיות מהסוג הקיצוני ביותר, במיוחד על רקע העובדה שפקידי ציבור בדרג של זילבר מביעים את דעתם ללא הרף בוועדות ועושים זאת אף באופן חד יותר משעשתה זילבר. מצער לראות את היועמ"ש נגרר אחרי התלהמות של פוליטיקאים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.