"מאתמול בערב יש לנו שר ביטחון מעולה. אני רוצה לקרוא לידידי, השר נפתלי בנט ואיילת שקד לא להתפטר, להישאר בממשלה, לאפשר לממשלה להישאר עד תום תקופת כהונתה. יש להם תפקידים חשובים והשפעה גדולה בקבינט הביטחוני-מדיני. השכל הישר מחייב להימנע ככל האפשר מבחירות מוקדמות בישראל", כך פתח הבוקר שר האנרגיה והתשתיות, ח"כ יובל שטייניץ, את ועידת אנרגיה ועסקים הבינ"ל ה-16 שמתקיימת כעת בכפר המכבייה.
בהמשך דבריו התייחס השר שטייניץ לנושא זיהום הסביבה ואמר: "לפי ה-OECD בכל שנה מתים בישראל 2,000-2,500 איש מזיהום אויר, פי 7 מתאונות דרכים. אני חייב להפחית זאת. יש בעיה - אף אחד לא רוצה לבנות את מתקנים לידם - אנרגיה וגם התפלת מים. ב-2030 ישראל תהיה המדינה הצפופה ביותר במערב. ב-2040 יהיו כאן 3.6 מיליון מכוניות על הכבישים, אוטובוסים ומשאיות ויצור חשמל כפול".
השר שטייניץ הציג את הפתרונות לבעיית זיהום האוויר והסביר על תכנית היעדים של משרד האנרגיה לשנת 2030 אשר כוללת גמילת המשק מדלקים מזהמים בתחומי התחבורה, התעשייה וייצור החשמל. "נסגור את התחנה הפחמית בחדרה שלפי המחקרים הורגת כל שנה מאות אנשים בישראל. לא ימותו יותר אנשים מהפחם בישראל, ומתים מאות. בשלב השני התחנה הפחמית באשקלון. הוא הגורם המזהם ביותר את האוויר שאנחנו נושמים. כשנכנסתי לתפקיד היו תכניות להקים עוד תחנות פחם נוספות. לא יהיה יותר תחנות פחם בישראל, כי אם אפשר להשתמש בגורמים שאינם מזהמים - גז טבעי ואנרגיות מתחדשות - חובתנו לבצע את המהפך. קודם כל לסגור את התחנות הפחמיות שהן הגורמים המזהמים והמסוכנים ביותר לבריאות הציבור בישראל".
לדבריו, גז טבעי ישמש כמנוף למדינה הצפופה שישמור על איכות חיים ורמה גבוהה של בריאות ציבורית. "נהפוך את המדינה למדינה הנקייה במערב יחד עם נורבגיה, אירלנד והולנד. יחד עם הפחתת התלוי באנרגיה מזהמת, אנחנו לא מפחיתים מהביטחון והעצמאות האנרגטיים".
במהלך הנאום החל לצעוק אחד הנוכחים בכנס: "עד מתי זיהום, את מי אתה משרת אדון שטייניץ? אותנו האזרחים? אני פניתי לכבוד השר! תקשיב לאזרחים שנלחמים על החיים שלהם, על החיים של האזרחים שלהם". המפגין נבלם על ידי המאבטחים, הופל לרצפה והורחק מהמקום בזעקות רמות.
ההתפרעות בוועידת אנרגיה ועסקים היום / צילום: כפיר סיון, באדיבות ועידת אנרגיה ועסקים
לדברי ד"ר עמית מור, מומחה עולמי בתחום האנרגיה וממארגני הוועידה, "האתגר בישראל הוא להגדיל את המשקל של האנרגיות המתחדשות בסל הדלקים ליצור חשמל. היעד הנוכחי של הממשלה 10% ב 2020, ו-17% ב 2030 - יעד נמוך מידי".
בהקשר להשלכות הסנקציות של טרמפ על איראן, מור אמר כי " יש צמצום בכמויות החביות מאיראן - ירידה בהכנסות של קרוב ל-30 מליארד דולר בשנה - מיליון וחצי חביות נפט ליום. הכלכלה האיראנית קורסת ונוצרת יש מחאה. זוהי בעיה קשה לכלכלה האיראנית שלא תקרוס, אבל זה מקשה עליהם ועל התקציב הבטחוני. יש לקוות שזה ישפיע על ההתפשטות האיראנית באזור ועל התמיכה בחמאס ובחיזבאללה. הנושא הזה קרה מהר מאוד והחל עוד לפני החלת הסנקציות בשבוע שעבר".
מור המשיך ואמר: "בשלושה שבועות אחרונים - ירידה דרסטית של מחירי הנפט של 35% משום שיצרני הנפט בארה"ב הגדילו מאוד את התפוקה שעברה את התפוקה הרוסית. ארה"ב הים מפיקת הנפט המובילה בעולם. 11.5 מיליון חביות ביום. התלות של ארה"ב הולכת ויורדת ויש לכך השלכות על מעורבות ארה"ב באזור".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.