רבים בוול סטריט מתגברים על ירידת מניות הטכנולוגיה הסתווית על-ידי קנייה של מניות עם גידול איטי ויציב יותר ברווחיות. זהו הסימן האחרון לפי שעה לכך שהמשקיעים נשארו בדרך כלל אופטימיים לגבי המניות האמריקאיות, למרות הזעזועים האחרונים בשוק הזה.
המסחר הפך תנודתי מאז שמדד 500 S&P סיים את הרבעון השלישי (יולי-ספטמבר) עם העלייה הרבעונית החדה ביותר שלו מאז 2013. המדד הרחב הזה ירד מסוף ספטמבר ב-6.1%, ומניות פופולריות לשעבר, כמו נטפליקס ואמזון, איבדו כל אחת יותר מ-20%.
מניית אפל בסכנת סיום מהלך שורי
אחרי תשע שנים של גאות בשוק המניות, המשקיעים מתמודדים עם שני כוחות. רבים מהם חשים שהימים היפים ביותר של המחזור הכלכלי כבר חלפו, בייחוד כאשר השפעת קיצוצי המס של 2017 עומדת לפוג. למרות שמעטים הכלכלנים שצופים מיתון בקרוב, אנליסטים ומנהלי תיקים אומרים שהנסיגה של הסתיו היא תזכורת לסיכון הקיים תמיד שהשווקים ייפלו בתלילות כאשר הריביות יעלו וההאטה הכלכלית תפגע ברווחי החברות.
אבל חבורה גדולה של משקיעים חושבת שיש עדיין מה להשיג בשוק, בזכות הבריאות של השורות התחתונות של החברות. רווחי הרבעון השלישי בחברות S&P 500 עלו ב-26% מהרבעון המקביל ב-2017, לפי FactSet, בדרך לעלייה השנתית הגדולה ביותר מאז 2010.
אמנם רק סוחרים ומנהלי תיקים מעטים חושבים שצמיחת רווחים תימשך בקצב הנוכחי או אפילו הקרוב לו. רבים אומרים שקנייה של חברות שיש להן מכירות סולידיות ורווחים צומחים תישאר אסטרטגיה מנצחת עד שהרווחים יתחילו לרדת בפועל.
"כבר אי אפשר לקנות מכל הבא ליד", אמר מייקל פהר, נשיא חברת ניהול ההשקעות Farr, Miller & Washington בוושינגטון די.סי. במקום להמר על מניות אמריקאיות באופן כללי, פהר והצוות שלו מלקטים מניות של חברות שהפוטנציאל שלהן לייצר צמיחה נראה מבטיח, כמו סטארבקס ובריסטול-מאיירס-סקיב. מנגד הם מפחיתים החזקות במניה כמו UPS.
סטארבקס רשמה צמיחה כפולה של המכירות, כפי שצפו לה אנליסטים ברבעון שעבר, ובריסטול-מאירס-סקיב (התרופות) העלתה את תחזית הרווח שלה ל-2018, אחרי שהיא קיבלה תנופה ממכירת תרופות חדשות כמו אופדיבו לטיפול בסרטן.
פהר אינו לבדו. ברבעון השלישי, קרנות גידור רבות נסוגו ממניות חברות מדיה חברתית שגאו בשנה האחרונה, וקנו מניות של עסקים כמו מוצרי צריכה בסיסיים, רשתות בתי קפה וחברות תוכנה מבוססות.
קרן ג'אנה פרטנרז קנתה מניות של חברת המזון הארוז קונגרה ברנדס, ומכרה את כל מניות פייסבוק שהיו לה, לפי הדיווח העדכני ביותר שלה לרשות ניירות ערך. המשקיע הפעיל ביל אקמן חשף החזקת לונג גדולה בסטארבקס באוקטובר. משרד ההשקעות המשפחתי של המשקיע סטנלי דרוקנמילר מימש כרבע מאחזקותיו במניות אמזון, וקנה במקומן מניות של מיקרוסופט.
השינויים הללו משקפים את הציפיות של פעילים רבים שהמומנטום הכלכלי יואט כאשר גורמים כמו עליית השכר, עליית הריביות והדולר החזק גובים מחיר מהרווחים, אומרים אנליסטים ומשקיעים.
הגידול ברווחים בדרך לספרה אחת
הגידול ברווחים צפוי להאט ל-14% ברבעון הרביעי, ולרדת לספרה אחת ב-2019. למרות שיותר משלושה רבעים מחברות מדד 500 S&P דיווחו על רווחים גבוהים מהצפוי ברבעון השלישי, תוצאות המכירות היו פחות מרשימות, כאשר רק 59% מהחברות היכו את התחזיות, לפי חטיבת שוקי ההון של RBC (רויאל בנק אוף קנדה).
לכן משתפרת האטרקטיביות של חברות שרווחיהן צפויים להחזיק מעמד בהאטה כלכלית. ענקיות הנפט אקסון מוביל ושברון דיווחו כל אחת על שיא של ארבע שנים ברווחי הרבעון השלישי, בזכות התאוששות מחירי הנפט מוקדם יותר השנה.
כאשר לורי קלבסינה, אסטרטגית המניות הראשית בחטיבת שוקי ההן של בנק RBC, נסעה ברחבי ארה"ב כדי להיפגש על לקוחות, היא שמעה את הביטוי "מחזור מאוחר" בשיחות רבות שהיו לה. לדעתה זה סימן לכך שמשקיעים רבים אינם יכולים להימלט מהתחושה שסוף ההתרחבות הכלכלית קרוב יותר, אפילו מול פני נתונים כלכליים סולידיים.
RBC הורידה את היעד שלה למדד 500 S&P בסוף השנה ל-2,890 נקודות מ-3,000 נקודות, בתחזית שהיא פרסמה באפריל, והורידה את ההמלצה שלה למניות הטכנולוגיה ל"תת משקל".
יש כאן גם אופק אופטימי. מדד 500 S&P התקשה להתקדם בטווח הקצר אחרי שיא בגידול של הרווחים לאורך ההיסטוריה, אבל שוק המניות הצליח לייצר עליות דו-ספרתיות באחוזים שלוש שנים אחרי השיא ברווחים ותחילת הירידה שלהם, ולא רשם נסיגות במדדים, לפי RBC קפיטל מרקטס.
"שוקי ההון אומרים לחברות שהכסף הקל כבר נעשה בהם", אמר ניקולאס קולאס, אחד ממייסדי DataTrek Research. "ב-2019, החברות יצטרכו לעבוד קשה בשביל הכסף הזה".
הדובים עומדים לנגוס בתפוח
דוגמה טובה לרוטציה של ההובלה בשוק המניות היא אפל, שהובילה את השוק השורי, וכעת עומדת על סף שוק דובי, עם ירידה של 17% במניה מהשיא שלה ב-3 באוקטובר. שוק המניות מחפש כעת מנהיגה חדשה.
אפל היא, כזכור לנו, החברה הבורסאית השווה ביותר בעולם, והמשקיעים נהרו אליה ואל קומץ חברות טק נוספות בגלל יכולתן להגדיל את המכירות ללא קשר להאטה בצמיחה הכלכלית העולמית. אבל מתחי הסחר האחרונים בין ארה"ב לסין, וסימני האטה בצמיחת מכירות הטק, מעיבים על המניות הללו.
יצרנית האייפון, שבאוגוסט הפכה לחברה הראשונה בארה"ב ששווי השוק שלה עלה על טריליון דולר, איבדה כמעט 200 מיליארד דולר מהשווי הזה מהשיא של המניה ב-3 באוקטובר. המניה צנחה מאז ב-17% ל-193.53 דולר (נכון ליום שישי שעבר). לאפל חסרה ירידה של עוד 3% בלבד כדי להיכנס לשוק דובי פרטי משלה, כלומר ירידה של 20% מהשיא.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.