מניית מטומי צונחת כעת ב-43% והאג"ח של החברה ב-38% (לתשואת זבל של כ-50%), על רקע מה שנראה כמבוי סתום אליו הגיעה חברת הפרסום הדיגיטלי ביחסיה עם שלושה גורמים, בעלי אינטרסים שונים זה מזה: מחזיקי איגרות החוב שלה, בעלי מניותיה, ובעלי מניות המיעוט בחברה הבת Team Internet. מניית מטומי נסחרת במקביל בלונדון ובת"א, אליה הצטרפה בתחילת 2016 (ומאז איבדה מנייתה קרוב ל-95% מערכה, כולל הירידה היום).
מניית מטומי ירדה ב-93%
מטומי תקיים אסיפת אג"ח ביום רביעי הקרוב, בה החברה מתכננת לעדכן את מחזיקי האג"ח באירועים האחרונים. בשלב זה, ההערכה היא כי מטומי לא תפנה למחזיקים בבקשה לעשות "תספורת" או דחייה בתשלום למחזיקים, אלא תעדכן אותם במצב הנוכחי. עם זאת, לא מן הנמנע שבעתיד תבקש החברה ממחזיקי האג"ח לדחות או לשנות את התשלומים.
מטומי גייסה בתחילת השנה בבורסה המקומית 103 מיליון שקל באג"ח להמרה בהנפקה שזכתה לביקושים גבוהים. מדובר באג"ח שמיועדות לפירעון ב-2021, נושאות ריבית שנתית של 5.5% ותשלומי הריבית עליהן משולמים מדי חצי שנה, בחודשים יוני ודצמבר. גיוס החוב שביצעה מטומי נועד למימון הגדלת ההחזקה שלה בחברה הבת Team Internet, שבה מטומי החזיקה אז 80% ועלתה לאחר מכן ל-90%, מתוך מטרה להגיע לבעלות מלאה על החברה הבת בנובמבר 2018 - כלומר בימים אלה.
החברה הבת, שבסיסה בגרמניה, מספקת פלטפורמת פרסום בדומיינים. רכישת המניות של מטומי ב-Team Internet לאורך השנים בוצעה לפי שווי עולה לחברה הבת, כך לדוגמה בהשקעה הראשונה השווי היה 54 מיליון דולר, ובהשקעה האחרונה שבוצעה - 185 מיליון דולר. כעת נדרשת מטומי לפי ההסכם לשלם כ-18 מיליון דולר עבור ה-10% האחרונים של המניות שעדיין לא בידיה - אך היא מתקשה לעשות זאת עד המועד האחרון שנקבע, שהוא 30 בנובמבר, יום חמישי הקרוב.
אירועים אחרונים בגזרת מטומי
במקרה כזה, לפי ההסכם בין מטומי למייסדי Team Internet (שהם כיום בעלי מניות המיעוט בחברה הבת), המייסדים יוכלו לרכוש ממטומי בחזרה את המניות שרכשה מהם ב-60% מהמחיר ששילמה. הם יוכלו לבחור לרכוש ממטומי את המניות שרכשה בתחילת הדרך, שהתשלום עליהן היה נמוך יותר, ובמחיר נמוך יחסית להחזיר לידיהם את השליטה בחברה. מטומי דיווחה בסוף השבוע כי היא במגעים עם אנשי Team Internet, אך ככל הידוע מגעים אלו נמצאים כרגע בקיפאון ובהמתנה לצעדים הבאים של מטומי ומחזיקי האג"ח.
גורם שלישי שקשור לסיפור הוא בעלי המניות של מטומי, הכוללים בין היתר את ענקית הפרסום פובליסיס שמחזיקה 23.9% ממניות החברה, הפרסומאי אילן שילוח (11.9%), קרן ויולה (9.8%) וקרן ברוש (7%), שהפעילה בעבר לחץ שהוביל לעזיבת המייסד והמנכ"ל הקודם עופר דרוקר בתחילת 2017.
חלק מבעלי המניות הסכים להזרים כסף לחברה בהנפקת מניות שתבצע, וזאת כדי שתוכל לעמוד בהתחייבויותיה. עם זאת, בעלי המניות מצפים גם הם לעדכונים מהזירות של Team Internet ומחזיקי האג"ח. יש לציין שחלק מבעלי המניות גם מחזיקים באג"ח: כשמטומי פרסמה את תוצאות הנפקת האג"ח היא דיווחה על בעלי המניות שלה שרכשו אג"ח בהנפקה וביניהם היו קרן ברוש, מיטב דש והפניקס.
גם החתם בהנפקה, אי.בי.אי, הוא בין מחזיקי האג"ח. אגב, לפי התשקיף של האג"ח, למחזיקים תהיה זכות להעמדה לפירעון מיידי במקרה שבו "חלה הרעה מהותית בעסקי החברה לעומת מצבם במועד ההנפקה וקיים חשש מהותי שהחברה לא תוכל לפרוע את איגרות החוב במועדן". מדובר כאמור באג"ח להמרה, כאשר שער ההמרה הוא כ-142 פני - בעוד שכיום נסחרת המניה בלונדון במחיר של 12.1 פני בלבד.
בשבוע שעבר הודיעה מטומי על מכירת פעילות שבעבר הוגדרה כפעילות ליבה צומחת בחברה. מטומי מכרה לגוף שבשליטת המיליארדר טדי שגיא את פלטפורמת הפרסום Mobfox תמורת 7.5 מיליון דולר. הפעילות הנמכרת הניבה למטומי הכנסות של 16.8 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2018. ליעם גלין, מנכ"ל מטומי, מסר בעקבות המכירה כי "הצעד האסטרטגי הזה מפשט את המסר של מטומי, ומגדיל משמעותית את הצמיחה ואת הערך של העסק שלנו בטווח הארוך".
ממטומי נמסר: "השוק בתגובת יתר. מדובר רק בתחילתו של תהליך, שאנו מאמינים שיאיץ את התקדמות החברה - אשר ערוכה היום טוב מתמיד להתמודדות עם שוק גלובאלי מאתגר במיוחד. נזכיר שבשנה האחרונה ביצענו מספר פעולות עומק יסודיות בכלל התחומים שאנו פועלים בהם, שהביאו את החברה למקום יציב ונכון יותר. אנו מאמינים שבדיאלוג עם כלל בעלי העניין, נגיע להסכמות, בדגש על קידום החברה ומיצוי הפוטנציאל הקיים שלה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.