חודש נובמבר 2018 התאפיין בתנודתיות חדה בשוקי המניות והאג"ח. בתחילת החודש עוד הייתה תקווה למגמה חיובית אחרי הירידות החדות של "אוקטובר האדום", שהסתיים בהתאוששות קצרה. "אולם במחצית הראשונה של החודש ראינו ירידות חדות ומשמעותיות במניות ובאג"ח", כדברי גורם בשוק, שמסביר גם כיצד באה לידי ביטוי התנודתיות, כאשר "בשבוע האחרון התהפכה המגמה ונרשמו עליות שערים חדות במניות".
כיצד זה בא לידי ביטוי בשוק קרנות הנאמנות המקומי? על פי גורמים בשוק, בחודש נובמבר רוב קרנות הנאמנות רשמו הפסדים, כאשר עיקר הפגיעה התרכזה בלקוחות הסולידיים. לדברי גורם באחד מגופי ניהול קרנות הנאמנות, "קרנות אג"ח מדינה רשמו ירידות חדות ולקוחות שלא החזיקו חשיפה למניות, היו הנפגעים הגדולים" כש"גם קרנות האג"ח הקונצרניות חוו חודש קשה במיוחד. אחת הסיבות לחולשת הקרנות הקונצרניות הייתה ההתנהגות השלילית של האג"ח האמריקאיות". עוד הוא הוסיף כי "האג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות בישראל, בלטו במיוחד החודש לשלילה, מאחר ורשמו ירידות חדות במיוחד, כאשר מדד התל בונד גלובל רשם ירידה חדה של 2.1% בעקבות חששות המשקיעים מפני אפשרות ניהול הסדרי חוב בחברות שהתאגדו ב-BVI".
בהקשר זה מציין מורן צביק, מנהל קשרי יועצים במיטב דש קרנות נאמנות, כי "שוק קרנות הנאמנות השיג בחודש נובמבר תשואה שלילית ממוצעת של 0.25%", כך ש"התשואה מתחילת השנה מגיעה ל-0.3%". עוד הוא מציין כי "קבוצת הקרנות המתמחות במניות בישראל סיכמה את החודש עם תשואה חיובית של 0.95%, כאשר קרנות מניות ת"א 35 עלו בכ-3.15%", וש"קרנות שמתמחות במניות בחו"ל רשמו ירידה בשיעור משוקלל של 0.35%", כשהוא מוסיף בהקשר זה כי "קרנות המתמחות במניות בישראל רשמו מתחילת השנה תשואה חיובית ממוצעת של כ-1.4%. הקרנות שבלטו לטובה בתשואות מתחילת השנה הן קרנות ת"א 35 וקרנות ת"א 125 שעלו ב-10.2% וב-5.75%, בהתאמה", כש"קרנות המתמחות במניות בחו"ל רשמו מתחילת השנה תשואה חיובית נמוכה בהרבה מזו של הקרנות המתמחות במניות ישראל - והיא נאמדת ב-0.7%. הקרנות שבלטו לחיוב הן קרנות ארה"ב חשופות מט"ח שעלו בממוצע מתחילת השנה ב-7.6%, תודות דווקא לפיחות השקל מול הדולר".
עוד מפרט צביק כי "קרנות אג"ח כללי השיגו בסיכום חודשי תשואה שלילית ממוצעת של 0.25%. אלו שבחרו שלא להיחשף למניות כלל השיגו תשואה שלילית גבוהה יותר המסתכמת ב-0.45%. מנגד, אלה שבחרו להשקיע בקרנות אג"ח כללי עם חשיפה של עד 30% מניות, רשמו תשואה חיובית ממוצעת של 0.05%", כשהוא מוסיף כי "קרנות אג"ח קונצרניות רשמו החודש תשואה שלילית ממוצעת של כ-0.5%", וש"אגרות החוב הממשלתיות מסכמות את נובמבר בירידות שערים, כך שקרנות אג"ח מדינה סיכמו את החודש עם תשואה שלילית של 0.3%". עוד הוא מוסר כי "קרנות אג"ח חו"ל רשמו החודש תשואה שלילית הנאמדת בכ-0.6%, על רקע חולשת הדולר מול השקל שנבעה בין היתר מהפתעה של העלאת הריבית בארץ".
הגיוסים והפדיונות בשוק קרנות הנאמנות בנובמבר
השנה: פדיונות ב-2.5 מיליארד שקל
ומה לגבי התשואות באפיקים אלה לאורך כל 2018? לדברי מיטב דש, "קרנות אג"ח כללי רשמו מתחילת השנה תשואה שלילית של 0.45%. קרנות אג"ח כללי ללא חשיפה למניות השיגו למשקיעים תשואה שלילית עמוקה הנאמדת ב-1%. קרנות עם חשיפה של עד 10% למניות רשמו תשואה שלילית של 0.55%, קרנות שחשופות עד 20% למניות: 0.4%-, וקרנות עד 30% חשיפה מנייתית נותרו ללא שינוי", כשבנוסף, "קרנות הנאמנות הקונצרניות ללא מניות ירדו מתחילת השנה בכ-0.55% בממוצע" ו"מתחילת השנה קרנות אג"ח מדינה רשמו תשואה שלילית הנאמדת ב-0.65%".
בכל אופן, על פי נתוני חברות ניהול קרנות הנאמנות, בסוף נובמבר נוהלו באמצעותם נכסים בשווי של כ-238 מיליארד שקל, לאחר שבחודש החולף נרשמו אצלן פדיונות מצרפיים של כ-629 מיליון שקל, כך שמתחילת השנה הן פדו במצטבר כ-2.5 מיליארד שקל. "הסיפור המרכזי של חודש נובמבר הוא שונות גבוהה בגיוסים בין חברות הקרנות", אומר לנו גורם בשוק, שממשיך ומפרט כי לתפיסתו, "למרות הירידות בחודשים אוקטובר ונובמבר, לא נרשמו פדיונות משמעותיים בענף קרנות הנאמנות". נציין כי בחודשיים החולפים נפדו מהשוק פחות מ-2 מיליארד שקל - לא סכום זניח, אך גם לא סכום שהשוק לא ראה כמותו לא פעם בעבר.
רוב תעודות הסל - כבר קרנות סל
שוק זה נמצא היום בעיצומו של שינוי מהותי, עם הפיכתן ההדרגתית של תעודות הסל לקרנות סל. זה החל באוקטובר ויסתיים בסוף דצמבר. ומה עם הרפורמה להפיכת תעודות הסל לקרנות סל נכון לעכשיו? רשות ני"ע מפרסמת באופן ספורדי את נתוני קרנות הסל ואילו איגוד לשכות המסחר פסק מלפרסם את נתוני תעודות הסל. כלומר, יש כמה עשרות מיליארדי שקלים שנמצאים בערפל עד סוף השנה.
כך או כך, מנתוני רשות ני"ע האחרונים עולה כי נכון ל-22 בנובמבר היו קרנות סל בשווי מצרפי של כ-50.2 מיליארד שקל, כך שיותר ממחצית תעודות הסל כבר עשו את הדרך לעולם קרנות הסל. אגב, בשקלול הקרנות המחקות עולה כי תחום הקרנות הפסיביות, עוקבות המדדים, מסתכם כיום בקצת יותר מ-80 מיליארד שקל. סכום זה צפוי לצמוח עד סוף השנה בכ-40 מיליארד שקל נוספים. למול זאת יש ב"קרנות אקטיביות", מסורתיות ואחרות, כ-205 מיליארד שקל.
מיטב דש מובילה בגיוסים
בכל אופן, כאמור, שוק קרנות הנאמנות מתאפיין זה זמן בשונות גדולה בין מנהלי הקרנות, גם בחודשים בהם לא נרשמת דרמה בסיכום הכללי, כשמצד אחד יש גופים כגון מיטב דש, פסגות ומגדל שוקי הון, שרשמו גיוסים משמעותיים בחודש החולף, ומהצד השני אי.בי.אי, אלטשולר שחם, אלומות סיגמא ואנליסט, שרשמו החודש חולשה יחסית ופדיונות גדולים. השונות הזו באה לידי ביטוי גם בבחינת דירוגי הגיוסים והפדיונות מתחילת השנה.
כך, ילין לפידות, שהייתה מהמגייסות הגדולות של 2017 (וגם קודם לכן) סוגרת מתחילת השנה את טבלת הפודים הגדולים כשמתחתיה אילים, שתוך פחות משנה וחצי הפכה מחברת הקרנות המגייסת ביותר בשוק לחברה הפודה ביותר, מה שהוביל אותה תוך זמן קצר מניהול נכסים בשווי של כ-11 מיליארד שקל לניהול נכסים של פחות מ-1.5 מיליארד שקל - ללא ספק דרמה יוצאת דופן בשוק הקרנות.
כמו כן, אי.בי.אי שרשמה נובמבר חלש יחסית, בהמשך לפדיונות של מאות מיליוני שקלים בארבעת החודשים האחרונים, עדיין בולטת בצמרת המגייסות מתחילת השנה, כשהיא שנייה במדד זה למיטב דש, שמובילה את השוק בגיוסים. מגדל שוקי הון ניצבת במקום השלישי בדירוג המגייסים מתחילת השנה, כשאחריה עוד אחת מ"הענקיות", או ה"סופרמרקטים", שמחזיקים בקרנות בכל אפיק השקעה - מגדל שוקי הון שבמקום השלישי והראל פיא שבמקום החמישי במגייסות, וביניהן תמיר פישמן הקטנה.
ולסיום, נתמקד במגייסת הרביעית בטיבה מתחילת השנה: תמיר פישמן. החברה גייסה מתחילת השנה כמעט 1.5 מיליארד שקל והיא מנהלת עתה 2.2 מיליארד שקל. מוקדם יותר השבוע הודיעה החברה כי פחות משנה וחצי לאחר שהצטרף לתמיר פישמן כמנכ"ל משותף של קרנות הנאמנות, טמיר שפירא עוזב את החברה, כך שאלדד תמיר, העומד בראש בית בית ההשקעות, ייוותר המנכ"ל היחיד של חברת קרנות הנאמנות. הפרישה נעשתה "בהסכמת שני הצדדים", והיא קרתה על רקע חילוקי דעות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.