המועצה המקומית והוועדה המקומית לתכנון ולבניה פרדס חנה-כרכור ביטלו הפקעות שביצעו בחטיבת קרקע גדולה במתחם בית הספר החקלאי המצוי בתחום המועצה, בעקבות תביעה בסך 30 מיליון שקל שהגישה נגדה בעלת הקרקע, "חברת חקלאי פרדס חנה - מיסודה של התאחדות האיכרים בישראל". התביעה הוגשה בחודש מרץ האחרון ופורסמה ב"גלובס".
בעקבות הגשת התביעה, ובהיעדר יכולת כלכלית לממן את עלות הפיצויים בגין ההפקעות, פנו המועצה המקומית והוועדה המקומית לשר הפנים אריה דרעי על מנת לקבל את אישורו לביטול ההפקעות.
לאחר שאישור זה ניתן, ניתן גם פסק דין בבית המשפט המחוזי בחיפה, בהסכמת הצדדים, המורה על ביטול ההפקעות והשבת הקרקע לבעלותה של חברת בית הספר החקלאי. החברה יוצגה על ידי עוה"ד שחר בן-עמי ורועי בראונר ממשרד עוה"ד שרקון, בן-עמי, אשר ושות' & נאמן, קינן ושות'.
המתחם ההיסטורי של בית הספר הוא בשטח של למעלה מ-200 דונם. לאחר שנסגרו בית הספר עצמו ב-2011, חולק המתחם לשלושה חלקים: החלק הדרומי נמכר ליזמי נדל"ן לצורך הקמת שכונת מגורים, ובחודשים האחרונים אושרה בו סופית תוכנית לבניית 158 יחידות דיור. התושבים, אגב, התנגדו נחרצות לתוכנית זו בטענה לפגיעה בערך ההיסטורי של המתחם.
החלק הצפוני חולק לשני חלקים. חלקו נמכר למדינת ישראל לטובת הפעלת בית ספר על ידי המועצה המקומית לילדי היישוב, וחלקו נותר בידי החברה התובעת, אשר הפעילה בו בית ספר אנתרופוסופי, המופעל על ידי עמותה ששוכרת את השטח.
בתביעה שהוגשה טענה חברת בית הספר החקלאי להפקעות בלתי-חוקיות שביצעו במתחם בית הספר החקלאי ביישוב. החברה טענה כי בסוף 2014 היא נדהמה לגלות כי המועצה והוועדה המקומית רשמו בטאבו הערות בגין הפקעת אצטדיון הכדורגל ההיסטורי של בית הספר, אשר מצוי בתחום הקרקע שנותרה בבעלות החברה לאחר חלוקת המתחם.
לטענת החברה, המועצה המקומית והוועדה המקומית ביצעו מחטף בלתי-חוקי של הפקעת קרקעות, תוך שהן מפרות את חובתן לפי החוק למסור הודעות לחברה בגין ביצוע ההפקעה. עוד טענה החברה כי מדובר היה בהפקעה בלתי-חוקית מכיוון שתוכניות בניין העיר שחלו באותן שנים, ככל לא איפשרו את ביצוע ההפקעות.
החברה המשיכה וטענה, כי המועצה המקומית והוועדה המקומית אינן חולקות על כך שיש לפצות את החברה בגין ההפקעות שבוצעו, אך לא שילמו את פיצויי ההפקעה, גם לא את הסכומים שאינם שנויים במחלוקת כפי שהצהירו עליהן.
החברה טענה, כי המועצה המקומית והוועדה המקומית מתנכלות לה גם בדרכים נוספות, שאינן חוקיות. למשל באמצעות משלוח דרישות, התראות וקנסות על כך שלא מבוצע ניקיון של שטח האצטדיון על ידי החברה ודרישה שהחברה תכשיר את חניון מגרש הכדורגל לטובת הציבור, זאת אף שהשטחים כבר הופקעו וכלל לא היו שייכים עוד לחברה, אלא רשומים על שם המועצה. עתה הסתיים העניין בכך שההפקעות בוטלו והקרקע הושבה לבעלותה של חברת בית הספר החקלאי.
ביה"ס החקלאי: היסטוריה מפוארת
בית הספר החקלאי פרדס-חנה הוקם באמצע שנות ה-30 של המאה הקודמת, בשטח שנתרם על ידי הברון רוטשילד במושבה פרדס-חנה - יישוב שנקרא על שם בת דודתו של הברון. בית הספר היה חלק מחזונו של הברון להצמיח בישראל דור של חקלאים והוא נועד ליצור מסגרת חינוכית, שבה יוכלו בני האיכרים לעבור הכשרה חקלאית ולהשתלב במשקים.
עם השנים הפך בית הספר לאחת המסגרות החינוכיות הבולטות בישראל. בין בוגריו ניתן למנות את העיתונאי מוטי קירשנבאום ז"ל, השופט אמנון סטרשנוב, מנכ"ל טבע לשעבר ישראל מקוב ואחרים.
האידאולוגיה התקשתה אמנם לשרוד את מבחן הזמן, אבל בית הספר הוותיק נותר פעיל.
עד אמצע שנות ה-80 היה בית הספר שייך להתאחדות האיכרים והוא נחשב ליוקרתי והונהג בו שכר לימוד גבוה. בפנימייה לנו בני המושבות הרחוקות מטולה, יסוד המעלה וגדרה. בתהליך הדרגתי, בית הספר נפתח לילדים שלא היו בני איכרים ולעולים חדשים, עד שבשנות ה-90 הפך לבית ספר מקיף אזורי. במקביל הגיע בית הספר, שהיה מוסד פרטי, לגירעון פיננסי אדיר. לאור ירידת קרנו של החינוך החקלאי וקשיים כלכליים, נסגר בית הספר ב-2011.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.