המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הגישה היום (ד') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כתבי אישום נגד 18 נאשמים, עובדי שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, יבואנים ויועצי מזון. כתבי האישום כוללים עבירות שוחד, הפרת אמונים ועבירות נוספות, כל נאשם על-פי המיוחס לו בכתב האישום.
לפי כתבי האישום, בתמורה למתן השוחד, זכו היבואנים ליחס מועדף וטיפול מזורז בבקשות היבוא שהגישו לאישור הכנסת מזון רגיש למדינת ישראל (דוגמת תוספי מזון לספורטאים). בחלק מהמקרים נלקח השוחד על-ידי עובדי הציבור גם כדי לפגוע, במסגרת התפקיד, במתחרים של היבואנים נותני השוחד.
שירות המזון הארצי הוא גוף במשרד הבריאות המשמש כסמכות העליונה לקביעת הנחיות לכל יבואני המזון, בעלי עסקי המזון, היצרנים והצרכנים במדינת ישראל. כחלק מתפקידו, מפקח השירות על המזון המיוצר בישראל ומיובא אליה.
כתבי האישום, שהוגשו על-ידי עורכי הדין טל פרג'ון ואלעד אשכנזי מהמחלקה הכלכלית, מתארים כיצד במשך שנים ובאופן שיטתי לקחו עובדי הציבור, מהנדסי המזון האמונים על מתן אישורי היבוא למוצרי המזון הנכנסים למדינת ישראל - שוחד מיבואנים ומיועצי מזון בדמות כספים במזומן, חבילות נופש, הלוואות ומתנות שונות.
בין עובדי הציבור הנאשמים, אשר מואשמים כי לקחו את השוחד מכמה יבואנים במקביל, נמנים בכירים בשירות המזון, דוגמת מנהלת מחלקת יבוא ומנהלת תחנת ההסגר באשדוד, המואשמות בלקיחת שוחד.
סכומי השוחד שלקחו עובדי שירות המזון נעו בין מאות אלפי שקלים לאלפי שקלים בודדים, זאת בהתאם למעמדם הארגוני ומשך התקופה בה לקחו את השוחד.
במסגרת הפרשה הוגש גם כתב אישום נגד יבואן תוספי מזון, אשר על-פי המיוחס לו בכתב האישום נתן שוחד למנהלת תחנה ההסגר באשדוד ולעובדי ציבור נוספים בהיקף של מאות אלפי שקלים. היבואן של תוספי המזון חתם על הסכם עד מדינה, במסגרתו הוא יודה בכתב האישום המיוחס לו, והצדדים יבקשו במשותף מבית המשפט לאשר את הסדר הטיעון ולהרשיע אותו ואת חברת היבוא שבבעלותו בעבירות מתן שוחד.
כמו כן, הצדדים יטענו במשותף לגזור על סיטי שנת מאסר בפועל, מאסר על-תנאי וקנס בהיקף 2 מיליון שקל שישולמו על-ידו ועל-ידי חברת היבוא שבבעלותו.
התיק נחקר על-ידי כוח המשימה למאבק בפשיעה בנמלים ובמעברי הגבול בו שותפות היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית בלהב 433 שבמשטרת ישראל, המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, יחידת יהלום ברשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון במשרד המשפטים.
סניגוריה של אחת מן הנאשמות, עוה"ד אורון שוורץ ויוגב נרקיס ממשרד שוורץ-נרקיס ושות' מסרו בתגובה: "מרשתנו לא יכולה הייתה במסגרת תפקידה להשפיע ולו במאום על האופן בו טופלו מוצרים ורשיונות במשרד הבריאות ושמשה כפקידה הכבולה בפרוצדורות נוקשות שלא ניתן היה לעקפן".
עו"ד אייל בסרגליק המייצג את מר ארתור פטחוב אחד החשודים בפרשה מסר: "אין אלא להצטער על הגשת כתב אישום. מדובר בכתב אישום מופרך אשר סותר את הראיות האובייקטיביות שהוצגו במהלך השימוע. עוד בשלב השימוע הוסר החשד בדבר הלבנת הון. כל שנותר הוא טענה עלומה ליחסי תן וקח על בסיס מתנות שהועברו בחגים כפי שמקובל בכל מקום במסגרת יחסים חבריים. אין לפרקליטות כל דרך להוכיח את היסוד הנפשי שנדרש לעבירה. מרשי, מנהל מוערך ביותר במשרד הבריאות אשר לא דבק בו רבב ינהל מאבק עיקש להוכחת חפותו אשר נתמכת בראיות ובעדים שמצויים בידי המאשימה. אנו ניאבק ונוכיח זאת בבית המשפט".
*** חזקת החפות: הנאשמים בפרשה הם בחזקת חפים מפשע, אלא אם יורשעו בדין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.