ההסתברות לירידה חדה במחירי הדירות פחתה, וזאת לאור התנהגות השוק בתקופה האחרונה - כך מעריכים בבנק ישראל בדוח היציבות הפיננסית שלו למחצית השנייה של השנה. להערכת כלכלני הבנק המרכזי, בלימת עליות המחירים, הירידה בהתחלות הבנייה וקצב נטילת המשכנתאות אינן מעידות על התנהגות נפיצה, מה שמפחית את הסיכויים לירידות מחירים חדות. ועם זאת, ההסתברות לנפילות כאלה, מזהירים בבנק, "עדיין אינה נמוכה".
הסיכונים הנשקפים ליציבות המערכת הפיננסית מתחום הנדל"ן למגורים נובעים בעיקר מהעליות הרצופות של 120% במונחים נומינליים, בעשור האחרון. הדבר הגדיל את נפח המשכנתאות שנלקחות על ידי הציבור, ואת המינוף הגבוה של החברות העוסקות בייזום נדל"ן, והכול תחת הריביות הנמוכות הנהוגות בישראל בשנים הללו. קשיחות היצע הדירות גרמה לכך שעל אף יוזמות הממשלה, ההיצע לא הצליח להדביק את הביקושים.
לאור זאת הבנקים הגדילו את החשיפה למשכנתאות ולליווי למגזר הבנקאי, שהגיעה למחצית מסך האשראי הבנקאי. גם המוסדיים הגדילו את החשיפה למשכנתאות ולענף הבינוי דרך ערוץ האשראי, והיא הגיעה ל-5.8% מסך ההלוואות שהם נותנים.
במקביל, הגדילו משקי-הבית מאוד את החשיפה שלהם לשוק הדיור. שיעור בעלי הדירות שמחזיקים ב-2 דירות ויותר עלה מ-2.5% ב-2007 לכמעט 10% ב-2017. "ממצאים אלה מעידים כי השנים הנדונות התאפיינו בביקוש רב לרכישת דירות כמשלים או אף כתחליף לחסכונות פיננסיים ארוכי-הטווח, שכן אלה הניבו ריביות ותשואות נמוכות", כתבו כלכלני הבנק בסקירה.
אלה הגדילו את הסיכון שבו נתונים כל הגורמים הללו לענף הנדל"ן למגורים, במקרה שתירשם בו ירידת מחירים חדה ומהירה. ואולם, כאמור, בבנק המרכזי סבורים שהסתברות לתרחיש קיצון כזה פחתה, בין היתר בגלל ההאטה בקצב הבנייה וההאטה הכללית בשוק, אם כי היא עדיין קיימת ואינה נמוכה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.