לבצלאל (בוצי) מכליס, הנשיא והמנכ"ל של אלביט מערכות, יש לפחות שתי סיבות טובות להיות מרוצה בסוף 2018: במסגרת העסקה המשמעותית ביותר שנעשתה בשנים האחרונות בשוק התעשיות הביטחוניות, השלימה לאחרונה אלביט את רכישת התעשייה הצבאית (תעש) מהמדינה ב-1.9 מיליארד שקל.
הסיבה השנייה קשורה למבצע "מגן צפוני" של צה"ל לחשיפת מנהרות הטרור שחיזבאללה חופר לכיוון ישראל - אלביט היא שותפה דומיננטית בתוכנית הפיתוח של המערכת שמאפשרת איתור מנהרות בגבול הצפון, אחרי שכבר הובילה לאיתור מנהרות התקפיות שנחפרו מעזה לישראל. לפני כחצי שנה קיבל הצוות שמוביל את פיתוח המערכת הטכנולוגית את פרס ביטחון ישראל מנשיא המדינה ושר הביטחון.
חמש שנים אחרי שקיבל מיוסי אקרמן את המושכות באלביט, מכליס יכול להרשות לעצמו לחייך (ולא רק בגלל שהוא מככב ברשימת שיאני השכר של המשק עם משכורת שנתית חלומית של יותר מ-800 אלף דולר, אופציות ובונוס של מיליונים ששלשל לכיסו לא מכבר). במשך שנים ארוכות הייתה תעש במרכז לוח המטרות של אלביט, שמנהיגה אסטרטגיה של מיזוגים ורכישות. מכליס ידע שהסבלנות והנחישות מצדו, במשך כל תהליך ההפרטה שנמשך כ-4 שנים והתאפיין במשברים, טלטלות וסקנדלים - ישתלמו לאלביט בסופו של יום.
כעת מתכוונת אלביט לקחת את הפורטפוליו של תעש, לחשוף אותו לעולם באמצעות מערך השיווק המשומן שלה, ולשים על כל הטוב הזה מחירים תחרותיים. על הדרך גם סידרה אלביט לעצמה אחיזה בתחומים מכניסים ומבטיחים שבהם לא הייתה נוכחת עד כה, כמו רקטות מדויקות ואמצעים להגנה אקטיבית על משוריינים וטנקים. רק מהפעילות בתחום הרקטות היא צפויה להכניס בשנים הקרובות כמה מיליארדי שקלים טובים - בעקבות מהלכי צה"ל ומשרד הביטחון לפיתוח מערך רקטות וטילים מדויקים לטווחים בינוניים.
אלביט, שב-2017 מכרה בהיקף מצטבר של כ-3.4 מיליארד דולר, נושאת עיניים בעקבות רכישת תעש אל רף שנתי שיחצה את תחום ה-4 מיליארד דולר במכירות. היא מתרחבת גם בהיקף הפיזי - בעקבות הרכישה זינק מספר עובדי החברה ל-16,000 - נתון שהופך אותה לחברה הביטחונית הישראלית הגדולה ביותר מבחינת היקף עובדים.
האתגרים הקשים ביותר של מכליס בהקשר של הרכישה עדיין לפניו: הוא יצטרך להפוך את תעש לחלק בלתי נפרד מאלביט, מהלך שיהיה כרוך בהתמודדות עם פער בתרבויות ארגוניות של שתי חברות שונות שעד עכשיו עבדו וחשבו אחרת. במקביל, תוביל אלביט בשנים הקרובות תוכנית להעתקת מתקני תעש מרמת השרון לרמת בקע שבנגב , שתהייה שווה סכום כסף אדיר מהמדינה במידה ותיעשה בלוחות הזמנים שנקבעו לה.
על הדרך ייאלץ מכליס להתמודד עם השיח שהתלווה לרכישה, והחשש של חברות מתחרות כי אלביט תהפוך למונופול בשוק הנשק. תומכי ההפרטה אומרים אמנם שהמהלך מכניס סדר חדש לשוק הביטחוני המקומי, כך שכל חברה גדולה (אלביט, תעשייה אווירית ואלביט) תוביל תחום מרכזי ותחזיק בשליש, פלוס מינוס, מהשוק המקומי. אבל ברקע כל אלו נשמעות הטענות מצד שחקנים בשוק הביטחוני על כך שאלביט היא "הבת המועדפת" של צה"ל ושל משרד הביטחון - טענה שזכתה בין היתר לבדיקת הממונה על ההגבלים, אחרי שאלביט הייתה היחידה שנותרה במרוץ הרכישה.
מקורבים למכליס אומרים שהוא מכיר את השיח הזה, והוא כבר גרר אותו יותר מפעם להבהיר ששום דבר לא בא לאלביט בקלות - ומבחינתו כל מה שקורה לחברה בראשה הוא עומד הוא תולדה של עמל, יצירתיות ואיכות שמשקיעים אלפי המהנדסים שהחברה הזאת מעסיקה בשורה של אתרים בכל רחבי הארץ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.