ימים אחדים לאחר שהיו"ר של מגדל ביטוח פרופ' עודד שריג התפטר מתפקידו תוך שהטיח האשמות קשות בדבר הממשל התאגידי הבעייתי בחברה שבשליטת שלמה אליהו, הופיע היום מנכ"ל החברה, דורון ספיר, בפני ועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים, שבראשות היו"ר ח"כ איתן כבל. מגדל היא הגוף המוסדי הראשון שמופיע בפני הוועדה, לאחר הבנקים והרגולטורים הפיננסים.
מהתחלה נראה היה כי האשראי נדחק לצד הדיון, כשההתפטרות וההאשמות של שריג תפסו את מרכז הבמה. "עודד טעה בזה שהוציא מכתב מהסוג הזה ואני חולק על המסרים", אמר ספיר והוסיף כי "המסר שיצא מדבריו של עודד שלמגדל יש בעיה בשמירה על כספי המבוטחים שגוי. אני משוכנע שעודד לא התכוון לזה". הוא הוסיף כי "התחלנו לעשות את השינויים לטובת מגדל, ויש קצב לעשיית שינויים".
ספיר לא התייחס ל'נושאים שבין שריג לבין בעל השליטה', וסיפר כי הוא מדבר עם אליהו פעמיים-שלוש בשבוע. "בהתחלה דיברנו יותר. גם אני וגם אליהו יודעים את הגבול. אליהו מדבר איתי ומציג בפני את נסיונו הרב", סיפר ספיר. בתשובה לשאלה אמר ספיר כי "היום איני מכיר סיטואציה שבעל השליטה בקשר עם לווים. הליכי מתן ההלוואות מורכבים ונמצאים אצל בעלי שליטה אחרים", תוך שהוסיף כי, "המשפט שכספי המבוטחים במגדל בסיכון הוא משפט אומלל".
המכתב של שריג: רב הנסתר על הגלוי
רוב הדיון בוועדה היום נסב בתחילה על נסיבות ההתפטרות של שריג, שלא נכח בישיבה על אף שהוזמן אליה. בפתח הדיון הנוכחי של הוועדה, ח"כ כבל לא התעלם מכך ששלמה אליהו ועודד שריג לא הגיעו לוועדה, וציין כי "שריג, שבדיוק לפני כינוס הוועדה מתפטר, בעיתוי תמוה, ומחליט לא להגיע לוועדה, וחובתו הייתה להגיע לכאן, אל הוועדה, ולומר את שיש לו לומר מעבר למכתב ההתפטרות שלו. העובדה שהוא החליט לא להגיע לכאן מעלה אצלי חששות כבדים של ניסיון לברוח מלבוא ולהציג בפני ועדת החקירה והציבור את הדברים שלו".
עוד אמר ח"כ כבל ביחס לשריג כי "רב הנסתר על הנגלה במכתב של שריג - כמה שורות קצרות על אמירה גדולה על עניינים גדולים". עוד הוסיף ח"כ כבל כי "ישפוט הציבור", ביחס לאי הגעת השניים, תוך שפירט כי "מצופה היה מאליהו שיופיע בפני הוועדה - מי שיודע להקים מטבחון גם היה יודע לתת לנו תשואות לשאלות", כשאז הכריז כי "אליהו ושריג מתחמקים מלהגיע לוועדה". ח"כ כבל גם גילה כי תקף את הממונה הנוכחי על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, כי לא נענה לבקשתו לקבל מידע מהרשות, "כי לא מצאתם לנכון להעביר לנו את המידע".
"חולק על המסר שעולה ממכתב שריג"
מגדל, מהגופים המוסדיים הגדולים בישראל, מנהלת כ-250 מיליארד שקל, רובם מכספי ציבור ומנוהלת על ידי ספיר מאז יוני השנה, כשבעבר היה משנה למנכ"ל מגדל. "מנכ"ל מגדל זהו פסגת הקריירה שלי. אני לוקח את התפקיד בחרדת קודש, רואה בתפקידי שליחות ציבורית והשמירה על כספי החוסכים היא נר לרגלי", אמר ספיר שציין כי "מגדל נותנת שירות איכותי ללקוחות. בתקופה האחרונה קיים לצערי בתקשורת שיח שלילי סביב החברה שהגיע לשיאו עם התפטרותו של יו"ר החברה - פרופ' עודד שריג בשבוע שעבר. אישית אני מצר על החלטתו של פרופ' עודד שריג, אך אני חולק על המסר שעולה ממכתבו. אני רוצה להאמין שחלק מדבריו נאמרו בסערת רגשות ובלהט הרגע".
ספיר הוסיף כי "למגדל תשתית מערכים מקצועיים ותהליכי עבודה סדורים שנבנו במשך עשרות שנים של פעילות. כל אלה יוצרים מארג איתן ויציב. זהו ארגון שאינו תלוי באדם אחד, מוכשר ככל שיהיה", אמר ספיר, והוסיף כי ""אליהו הוא איש ביטוח ועסקים מהוותיקים והמצליחים במשק הישראלי. הוא אף היה חבר בבית הנכבד הזה (הכנסת, ר"ש). הוא בעל ניסיון וידע עסקי וביטוחי רב. יש לו בהחלט מה לתרום למגדל, ולי. אני מאוד שמח על האפשרות ליהנות מתרומתו ומעצתו הטובה. עם זאת חשוב לי להדגיש: את ההחלטות הניהוליות השוטפות במגדל אני מקבל, לשם כך מינו אותי וזה מה שמצפים ממני. אין כאן, בניגוד למה שיכול להיות עולה בתקשורת, ניגוד עניינים או התנגשות כלשהי. אליהו הוא לא משקיע פיננסי, הוא משקיע אסטרטגי. מגדל היא כל עולמו. טובת מגדל והחוסכים שלה היא לנגד עינינו".
בין היתר ציטט ח"כ כבל דברים שלטענתו אמר הממונה על שוק ההון עוד בטרם מונה לתפקיד: הדירקטוריונים של חברות הביטחון לא מעורבים מספיק, הם מובלים ולא מובילים". על כך הוסיף ספיר כי "קשה לי להאמין שבדירקטוריון שבו יושב בעל שליטה כמו אליהו המצב הוא כזה. לחברה יש דירקטוריון טוב והוא מאתגר את ההנהלה". ספיר הוסיף ואמר כי למיטב ידיעתו אין שיחות מקצועיות בין מנהלים בחברה לאליהו, כולל אנשים שהגיעו מאליהו למגדל, ובהם ראש חטיבת ההשקעות אסף שהם.
ח"כ כבל התייחס גם לכך ששריג כמפקח על הביטוח הוא זה שנתן אישור לרכישת מגדל על ידי אליהו. לשאלתו האם יש בכך בעייתיות, במיוחד על רקע כך ששריג מונה לאחר מכן לתפקידים בכירים במגדל, אמר ספיר כי "האישור של שריג היה ראוי ואליהו הוא בעלים ראוי". ח"כ כבל המשיך וביקר את אופן בחירת הדירקטורים במגדל והתאמתם לחברת מגדל, ובראשם היו"ר יוחנן דנינו, הדירקטור ד"ר גבי פיקר, ואחרים.
לא לבחון את האשראי לפי הלוואה בודדת
ביחס לניהול ההשקעות במגדל אמר ספיר כי "פעילות האשראי במגדל מבוצעת אגב פעילות השקעה. תחום האשראי במגדל מתחלק לאשראי סחיר - אג"ח - בשוק הראשוני ובשוק המשני, ואשראי לא סחיר -אגרות חוב לא סחירות והלוואות מותאמות. הוא מבוצע על ידי מנהלי השקעות מקצועיים, ונתמך על ידי יחידות אנליזה, ייעוץ משפטי וחשבות השקעות. את התחום מלווים מנגנוני פיקוח ובקרה ארגוניים רוחביים, לרבות ניהול סיכונים, ציות, בקרה וביקורת פנים". הוא הרחיב ואמר כי "שוק האשראי המוסדי בישראל צעיר יחסית. הוא תולדה של שינויים מבניים במשק שכוונו על ידי המחוקק והרגולטורים לצורך הגברת התחרות בתחום. לשוק האשראי המוסדי בישראל קיימת רגולציה מפורטת שהתפתחה על פני שנים והתאימה את עצמה להתפתחויות השונות בכלכלה", תוך שהדגיש כי "הפיקוח וקביעת המדיניות במגדל מעצם היותה גוף מוסדי שונה מהמערכת הבנקאית".
בהסתכלות פרטנית על מגדל פירט ספיר כי "תהליך קבלת ההחלטות בתחום האשראי במגדל הוא מקצועי ועצמאי. קיימת הפרדה מבנית בין יזום ותפעול האשראי לבין הליכי האנליזה וניהול הסיכונים" כשהעמיק ואמר כי "החלטות האשראי נמצאות בידיהם של מומחים בלתי תלויים אחרים. אלו חברי ועדת האשראי החיצונית הכוללת מומחי אשראי חיצוניים לחברה".
ספיר המשיך ואמר כי "פעילויות האשראי במגדל נבחנות בראייה ספציפית לעסקה ולא בראיית לקוח, כך שאפקט ההילה מנוטרל משלב בניית העסקה" ולכן אין במגדל בעיה של אפקט הילה", תוך שהוסיף כי "במגדל ההנחיות והנהלים הפנימיים מחמירים יותר מהרגולציה" ו"כפועל יוצא מכך קיימת אצלנו חשיפה נמוכה לקבוצות לווים גדולה".
בכל אופן, ספיר אמר כי "המבחן בעינינו להצלחה, הוא הצלחת פורטפוליו תיק ההלוואות ולא הלוואה בודדת", וכי "תיק האשראי של מגדל מניב תשואות עודפות על אג"ח ממשלתיות ויוצר ערך ללקוחותיה. הכול, תוך ניהול סיכונים מושכל וחמור. התוצר של זה בא לידי ביטוי בשיעור דיפולט נמוך ביותר. החובות המסופקים שלנו הם בממוצע כ-0.08% לשנה בלבד בחמש השנים האחרונות". ספיר אמר בין היתר כי הגילוי בנוגע להשקעות הגופים המוסדיים רב מזה שנהוג אצל הבנקים.
בישיבת הפתיחה של הוועדה של ח"כ כבל, שהתקיימה בסוף יולי 2017, אמר יו"ר הוועדה כי "כאן יהיה תמיד לפחות 50% נוכחות בכל דיון. זה יהיה ברור כי מסתכלים עלינו בדברים האלה. לכן אמרתי, סדר וניקיון בתהליך הזה, המשמעות שלהם היא לא פחותה מהאופי והיכולת שלנו לחקור או לדבר עם האנשים שיבואו בפנינו. אני מאמין בזה באמונה שלמה". ומה קרה היום? מתוך 11 חברי ועדה היו היום רק שלושה ח"כים, ובטח לא 6 ח"כים כפי שהצהיר כבל בישיבת הפתיחה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.