הנפקת חברת הטכנולוגיה אלסטיק הייתה אחת ההנפקות המוצלחות ביותר של חברת טכנולוגיה בוול סטריט השנה. בתחילת אוקטובר גייסה החברה 252 מיליון דולר, וכיום היא נסחרת לפי שווי של כ-5 מיליארד דולר ובתשואה של 74% על מחיר ההנפקה. קשה להאמין שהכל התחיל במתכנת ישראלי אחד, שנסע בעקבות אשתו ללונדון לצורך לימודיה, ובעודו מחפש עבודה במדינה החדשה, השתעשע בתכנון אפליקציה קטנה שעזור לה לסדר את המתכונים.
אותו מתכנת ישראלי, שי בנון שמו, ניהל את החברה לאורך כל הדרך שעברה עד ההנפקה, וממשיך לנהל אותה גם היום, תוך שהוא צומח יחד איתה.
אלסטיק הוקמה לפני למעלה משמונה שנים כדי להביא חוויית חיפוש ידידותית למשתמש, ממש כמו במנוע חיפוש באינטרנט, לעולמות שאינם מידע תוכני קלאסי. היום, כשאתם מחפשים בתוך אתר ויקיפדיה, כנראה אתם מחפשים במנוע חיפוש של אלסטיק. מאץ' בטינדר? מנוע החיפוש של אלסטיק חיבר בין הצדדים. מצאתם מונית באובר? אלסטיק מצאה אותו עבורכם. חיפשתם שיר בספוטיפיי? כן, זו אלסטיק שאיתרה אותו מבין מיליוני השירים במאגר. אלפי ארגונים נוספים נעזרים בחיפוש של אלסטיק בתוך הארגון, וכנראה שתתקשו להעביר שבוע בלי שהיא תיגע בחייכם בדרך זו או אחרת, מבלי שתדעו זאת.
הגישה של אלסטיק היא גישת קוד פתוח, ובנון מאמין בגישה הזו מעומק ליבו. עם השנים הוא הקים סביב המוצר שלו לא רק חברה של 1,100 עובדים אלא קהילת מפתחים ומשתמשים תוססת, וזה היה כנראה אחד מסודות ההצלחה של החברה לאורך חייה, וגם אחד מסודות הנפקתה המוצלחת. כעת המשימה העיקרית שלו היא להוכיח כי מודל הקוד הפתוח יכול גם להוביל את החברה לרווחיות.
"לפני 16 שנה כתבתי קצת קוד", כך פותח בנון את סיפור ההיסטוריה של החברה בראיון ל"גלובס", המטרה של בנון הייתה כאמור לעזור לאשתו לחפש בקלות בין המתכונים שלה, כשהיא למדה להיות שפית בלונדון. "האמת היא שלא היו לאשתי כל כך הרבה מתכונים לסדר", הוא מודה, "אבל היה לי זמן ומאז ומתמיד התעניינתי ברעיון של חיפוש.
"אחרי שבניתי את המוצר הוצאתי אותו לשוק כמוצר קוד פתוח, ובהדרגה הוא החל להצליח יחסית ולצבור עניין, כאשר מפתחים שונים מיישמים אותו לשימושים שונים. ניהול הקהילה היה כשלעצמו אירוע מעניין - כמו ניהול של כל קהילה אינטרנטית. יש לך טרולים ויש לך משתמשים ממורמרים וצריך לדעת איך לשוחח עם המשתמשים. אלה בדיוק האתגרים שהיום כל הרשתות החברתיות הגדולות מתמודדות איתן בקנה מידה גדול יותר".
בהדרגה המוצר הפך מוכר יותר, והאמביציות של בנון התפתחו בהתאם, וב-2010 הוא הוציא לראשונה מוצר חיפוש גמיש (ומכאן שם החברה) שאמור להיות מסוגל להתמודד עם חיפוש בכל סוג של מידע.
הכנסות אלסטיק צומחות בקצב מהיר - בשנת הכספים שהסתיימה באפריל 2018 הציגה החברה הכנסות של 160 מיליון דולר, לעומת 88 מיליון דולר בשנת הכספים שלפניה. ההכנסות האלו משקפות צמיחה של 81%. ההפסדים החשבונאיים (GAAP) של החברה הסתכמו באותה שנה בכ-53 מיליון דולר, בדומה לשנה שלפניה.
מה היה קיים בתחום החיפוש לפני שהגעתם?
"בתחום החיפוש באינטרנט היה קיים כמובן גוגל. כמו כן היו קיימות חברות שהתמחו בחיפוש מידע בתוך ארגונים, אבל החיפוש היה איטי יותר ומסורבל יותר. אני רציתי לאפשר חיפוש במידע הארגוני, באמצעות תיבת חיפוש. זו חוויית החיפוש שגוגל חינכה אותנו לצפות לה, לטוב ולרע".
בשלב הזה כבר התגוררו בני הזוג בנון שוב בישראל, וכאשר בנון ראה שקהילת הקוד הפתוח מאמצת את המוצר, ושהמשתמשים מוצאים בו ערך, הוא החליט לעזוב את עבודתו (אז בחברת Gigaspaces), ולחזור להתגורר באשדוד בה גדל, ולפתח את המוצר לחברה.
אז בעצם החברה הוקמה באשדוד?
"לא בדיוק. מאוד רציתי להקים את החברה בארץ, אבל זה היה קשה כי אנשים פחות הבינו את הרעיון של מוצר קוד פתוח. חברים שלי, שרציתי שיעבדו איתי, אמרו 'מה אתה אדיוט? למה אתה נותן דברים בחינם?', יש קסם בפרקטיות הישראלית, אבל לפעמים היא גם מגבילה".
כך התגלגלה החברה דווקא להולנד, ושם נוסדה רשמית. "בהולנד גר אחד החברים שלי, אורי בונס. לשנינו תמיד היו חלומות משותפים להקים חברה בתחום החיפוש. החלטתי להעביר את החברה להולנד, וייסדתי אותה רשמית יחד עם אורי, ואלינו הצטרפו כמייסד שלישי חבר הולנדי של אורי, סטיבן שורמן, וכמייסד רביעי סימון ווילנאור".
גם מבחינת המשקיעים בארץ, שאף בנון ליותר. "האמת היא שיש הבדל גדול באיכות של המשקיעים בארץ לעומת ארה"ב. עוד לפני שהקמתי את החברה אמרתי לאשתי שפיטר פנטון מקרן בנצ'מרק ישקיע בה, הוא אחד המשקיעים הידועים בעולם, עם התמחות בקוד פתוח. ידעתי שאיתו, השיחה תהיה אחרת. הוא לא ישאל אותי בשביל מה צריך את זה, למה לתת בחינם. הוא גם מאוד אמפתי".
אמפתי? משקיע הון סיכון?
"לגמרי. יש לו מנעד רגשי מהמדהימים שראיתי. למשקיע חייבים להיות חושים חדשים בתחום הרגשי, כדי לבחור השקעות וכדי לנהל אותן".
ובאמת הצלחת להגיע לפנטון. איך?
"אחד המאפיינים של אנשי הון סיכון הוא שהם יחליטו במי להשקיע לפי חוות דעתם של אנשים שהם מכירים ומעריכים. פניתי לפנטון לאחר שהמוצר שלנו כבר החל לתפוס תאוצה בזכות קהילת הקוד הפתוח שלנו, חלק מן המשתמשים שלנו היו חברות שבנצ'מרק השקיעה בהם, ודאגתי במיוחד לעזור להם ולוודא שהם מקבלים מן המוצר חוויה טובה, כדי שיאמרו - כן, שי יודע מה הוא עושה, הוא עוזר, הוא נחמד. חוץ מזה, היה סביבנו באזז. חברות מגניבות השתמשו במוצר. אפילו השתמשו בו לנתח מידע מנאס"א".
כך הפך פנטון למשקיע הראשון בחברה, בדיוק לפי החזון של בנון, ובנצ'מרק המשיכה לתמוך בחברה עד הנפקתה השנה. בסך הכל גייסה אלסטיק 162 מיליון דולר עד ההנפקה, ובנוסף לבנצ'מרק, השקיעו בה גםNew Enterprise Associates, Index Ventures ואחרים.
איך בעצם ארגונים משתמשים במוצר שלכם בדרך כלל? מה תרחיש השימוש הנפוץ?
"אחד מתרחישי השימוש המובילים שלנו הוא ל-Logging. הכוונה היא שחברות מתעדות, או עושות 'לוג', של אירועים שקורים למערכת המחשוב שלהן, למשל את מהירות הפעולה של השרתים, הודעות שגיאה וכדומה. אנחנו מאפשרים תיעוד של המידע הזה וחיפוש בו. זה כמובן שווה כסף כי אני יכול לאתר תקלות מראש.
"כאשר נכנסנו לתחום הזה פעלה בו חברה אחת בשם ספלאנק (Splunk), אבל החיפוש שלה לא היה ידידותי ובעיקר לא היה מהיר. וכך הפכנו לתחרות משמעותית לספלאנק, למרות שלא הוקמנו דווקא כדי לפתור את הבעיה הזו.
"עוד תרחיש שימוש במוצר הוא אבטחת מידע. כאשר מישהו מנסה לפרוץ למערכת שלך, לעיתים קרובות הוא ישאיר עקבות, ואם אנחנו מתעדים את כל העקבות האפשריים של פריצה, אפשר לזהות פריצה מראש, או להבין מה דרגת החשיפה.
"עיתון הגרדיאן משתמש באלסטיק כדי לאפשר חיפוש בארכיון שלהם, אך הם גם משתמשים בו בתרחיש ה-Logging, כשהם מתעדים כניסות לכתבות כדי להבין אילו כתבות מצליחות יותר. כך הם גילו כי הכתבות שלהם מתקדמות טוב יותר באמצעות פייסבוק מאשר בטוויטר".
מה נותנת לכם העובדה שאתם חלק מקהילת קוד פתוח, מעבר לפרסום ולבאזז שהביאו לכם בתחילת הדרך את ראשוני הלקוחות והמשקיעים?
"תמיד האמנתי בגישת הקוד הפתוח. כשמישהו יושב לבד בחדר וכותב קוד פתוח, חברות גדולות חושבות שאין להן מה לדאוג, אך מתחרה קוד פתוח יכול להפיל חברת ענק, בזכות ההפצה החינמית והתנועה שנוצרת.
"בניגוד למה שאנשים חושבים, קוד פתוח אין פירושו שמישהו מתכנת לך את המוצר. במשך שנים ארוכות אני כתבתי את רוב הקוד של המוצר, וגם היום כ-30% מההכנסות שלנו הולכות למחקר ופיתוח, כלומר בעיקר לתכנות.
"הקהילה חיונית בהפצת המוצרים, בפידבק מאוד מהיר מה עובד ומה לא, באינטראקציה ישירה ובלי חסמים בין המשתמשים לבין המפתחים. עוד יתרון של קוד פתוח הוא שאתה לא צריך לעבור תהליך מכירה ארוך ולשכנע אינספור גורמים בכל חברה כדי שיתנו לך צ'אנס. אם מישהו בארגון רוצה לנסות את המוצר, הוא פשוט מנסה אותו, כי זה בחינם. המוצר שלנו הופץ כמעט מבלי שנדרשנו לעשות לו שיחות מכירה יזומות".
איך עושים כסף מקוד פתוח?
"המודל הוא לתת חלק מן המוצר בחינם ועבור חלק מן היישומים שלו לגבות תשלום. למשל שירותי אבטחה למערכת שלנו הם בתשלום. יש לנו שירות התראות על חריגות במידע, באמצעות מערכת לומדת אך מבלי שיש צורך להגדיר את טיב החריגות מראש. למשל, המודל מזהה לבד שההתנהגות של המערכת ביום שבת היא לא כמו ביום חול, ולא מתריע על תנועה דלילה בשבת. זהו שירות בתשלום שמבוסס על יכולות של חברה בריטית שרכשנו".
לאחרונה החלה אלסטיק בשיתוף פעולה עם חברת אמפאו (Empow) מישראל. אמפאו פיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לחברות לזהות ולהגיב להתקפות סייבר באופן אוטומטי, על בסיס מערכת לומדת ולא על בסיס כללים מוגדרים מראש.
אילו קשרים נוספים יש לכם לישראל?
"אנחנו מקימים עכשיו חברה בת בישראל. יש לנו היום עובדים עצמאיים בישראל (פרילאנסרים), שאינם חלק ממצבת העובדים הרשמית שלנו אך הם מבחינתי עובדים לכל דבר - מפתחים, מנהלים, יועצים ואנשי מכירות. כשערכנו מפגש מיט אפ בישראל, הגיעו אליו 2,500 איש, שמכירים אותנו מקהילת הקוד הפתוח שלנו".
חברות חיפוש גדולות כמו גוגל רואות בכם מתחרים?
"עם גוגל יש לנו שיתוף פעולה - אנחנו מנוע החיפוש המומלץ במידע שאנשים שומרים בענן שלהם. לא משתלם להם להקים מחדש את כל מה שאנחנו יכולים להביא איתנו. אמזון מציעים את המוצר החינמי שלנו, כשירות בתשלום. ככה זה כשאתה קוד פתוח. גם מבחינתם, הם בעצם היו חייבים להשתמש דווקא במוצר שלנו, כי קשה להם לפתח באופן עצמאי משהו כל כך טוב. אז זו גם גאווה".
הכנסות החברה ברבעון האחרון עמדו על 63 מיליון דולר, עם הפסד של 27 מיליון דולר (במונחי GAAP) ותזרים מזומנים חופשי שנטה מעט לצד השלילי (-1.4 מיליון דולר). "הצפי בינתיים לא מדבר על רווחיות או תזרים חיובי. כרגע המיקוד הוא בצמיחה", אומר בנון.
מה הוביל אתכם להחלטה להנפיק את החברה?
"הרגשנו שהחברה גדולה, יציבה ומוכנה. מאז ומתמיד האמנתי שחברה שרוצה להיות משמעותית ולשרוד לאורך זמן, צריכה ללכת להנפקה. אני תמיד משתדל לא לסתור את עצמי כשאני מדבר, בעיקר עם העובדים. אנחנו לא מזן החברות שאומרות לעובדים ולסביבה כל השנים 'אנחנו לא רוצים ללכת להנפקה, זה ישנה את כל התרבות הארגונית שלנו', ובסוף כשמקבלים החלטה על הנפקה, הם מופתעים כשהעובדים שואלים אותם בחשש - זה ישנה את התרבות שלנו? אנחנו תמיד אמרנו - אנחנו שואפים להיות חברה ציבורית. אני חושב שזה תהליך בריא לחברה - השקיפות והרגולציה שחייבים לעמוד בה. הדברים האלה לא קיימים סתם. יש הרבה היסטוריה מסביב לכללים ולחוקים האלה - יש לזה סיבה טובה".
וההנפקה שינתה את התרבות?
"לא, וזה כיף לראות. אחת הסיבות לכך שהתרבות שלנו נשמרה, היא שתמיד אמרנו שאנחנו רוצים להיות חברה ציבורית והתכוננו לכך. סיבה שנייה היא שאנחנו חברה מאוד מבוזרת. אנחנו לא מרוכזים רק בעמק הסיליקון ואין לנו מטה של אלפי עובדים, אלא המשרדים מפוזרים בכל העולם ובמשרד הכי גדול, במאונטיינוויו, יש לכל היותר 200 עובדים, ורבים בכלל עובדים מהבית לפחות בחלק מהימים, ביניהם אני".
יצאתם לשוק בשווי נאה, וביום הראשון למסחר הוא הוכפל. איך זה קרה?
"אני לא יכול לשלוט בשוק. אני יכול לשלוט במחיר שבו אני יוצא לשוק. יש שאומרים ש'השארתי כסף על השולחן', שהייתי יכול לגייס יותר. אולי זה נכון אבל אני יודע שמניות יכולות לעלות ולרדת, ואתה רוצה שהמשקיעים שהאמינו בך בהתחלה יישארו מורווחים. למזלי הגענו לשוק במצב מצוין - לא היינו באמת צריכים את הכסף, ולכן לא היינו חייבים לגייס לפי שווי גבוה יותר. אני מאמין שהשווי עלה משום שרוב המשקיעים בהנפקה לא מכרו את המניות שלהם אלא החליטו להישאר איתנו לטווח יותר ארוך, ולכן לא היו הרבה מוכרים והמחיר עלה.
כמה אתה מחזיק?
"האמת, אני ממש לא יודע. בין 10%-20%.
בנון מתגורר היום במאונטיינוויו, קליפורניה עם אשתו ושלושת ילדיהם, ומגיע לישראל כארבע פעמים בשנה. הוא שואף לחזור להתגורר בישראל יום אחד, אולם כיום תפקידו לא באמת מאפשר לו.
אלסטיק צמחה מהר מאוד. איך הצלחת לצמוח כמנהל בקצב שהתאים לחברה, ללא ניסיון קודם בניהול בסדר גודל כזה?
"אני משתדל לקרוא וללמוד המון. עכשיו למשל אני קורא את The Undoing Project, ספר ביוגרפי על חייהם ועבודתם של חוקרי הכלכלה הישראלים פרופ' עמוס טברסקי ופרופ' דניאל כהנמן (שזכה בפרס נובל על המחקרים המשותפים לצוות לאחר מותו של טברסקי). אני חושב שהצמד הזה הם הייצוא הטוב ביותר של מדינת ישראל ב-50 השנים האחרונות. התובנות שלהם מאוד עוזרות ללמוד כיצד לנהל חברה".
תוכל לתת דוגמא איך הם עזרו לך?
"הם בעיקר עוזרים לאדם לזהות את ההטיות המחשבתיות הלא מודעות של עצמו, עד כמה שזה אפשרי כמובן. או למשל, מהם למדתי שקבלת החלטות מהירה היא לא בהכרח טובה יותר. בניגוד לדעה המקובלת שאומרת שעדיף לא לדחות קבלת החלטות, הרי שיש היגיון גם בגישה שאומרת שכדאי לדחות קבלת החלטות עד המועד האחרון האפשרי, כל עוד בזמן הזה נצבר מידע רב יותר או שיש שהות ותועלת לחשוב על הנושא באופן מעמיק יותר".
אתה פחות מאמין בתחושות בטן?
"אני מאמין בתחושות בטן כל עוד מזהים אותן ככאלה ומבינים את המגבלות שלהן. לא כל החלטה צריכה להתקבל מהבטן. אף אחד לא יודע בתחושת בטן כל מה שעומד לקרות.
"בנוסף לקריאה על ניהול, אני גם כמובן לומד מהצוות שלי, שכולל אנשים מאוד מוכשרים ומנוסים. אחד המנהלים הבכירים שלנו גדל עם חברת סיילספורס, ועבר איתה תהליך צמיחה מסטארט-אפ של כ-100 עובדים לחברה גדולה שמעסיקה אלפי אנשים, תהליך כמו שאנחנו עברנו. מנהל בכיר אחר עבר את אותו תהליך עם Vmware".
שאפת להיות מנהל מגיל צעיר?
"לא יודע. עשיתי את מה שצריך. עבדתי באלביט, אחר כך בגיגהבייטס ובמספר בנקים, ואיפה שהיה צריך לנהל - ניהלתי. אגב, אצלנו באלסטיק, אם אתה מנהל זה לא אומר שאתה טוב יותר ממישהו אחר שהוא לא מנהל. גם מי שתורם באופן עצמאי, מתקדם במסלול דומה ומתוגמל בשכר דומה. בחברות אחרות, מי שרוצה להיות מתוגמל חייב לנהל. בעיני אלה חברות פחות טובות".
בעבר אמר בנון כי גם לא שאף להיות מתכנת מגיל צעיר. "לא תיכנתתי מגיל 5 על אטארי. הגעתי לתחום התכנות כי ניתחתי את עולם התעסוקה והבנתי שבתחום הזה תהיה עבודה. היום אני מאוד אוהב לתכנת ואני חושב שזו אמנות ויצירה, אבל אני לא מאלה שנולדו לתוך התחום".
מתי אתה קם בבוקר?
"אנחנו עובדים בכל העולם ולכן בימים מסויימים אני מתעורר בחמש בבוקר כדי לדבר עם עובדים באזורי זמן אחרים, כדי לא לחייב אותם להישאר ערים מאוד מאוחר.
"אני משתדל להגיע ל-8 שעות שינה, עם כיסוי עיניים - זה הטיפ שלי לחיים, כיסוי עיניים. זה כמו שמיכה לראש. אני לא חושב שזו גבורה גדולה לישון שעות מעטות. אני מרגיש שכשאני עומד מול מישהו שישן מעט אחרי שישנתי כמו שצריך - זו פשוט תחרות לא הוגנת".
אתה עוסק בפעילות גופנית?
"אני רץ, אבל לא באופן תחרותי כי אם אעשה זאת כנראה אשאב לזה".
אתה טיפוס תחרותי?
"חשוב לי להיות תחרותי רק כלפי עצמי ולא להישאב לתחרות מול אחרים, לצדדים השליליים של התחרות. אני תחרותי בלא להיות תחרותי מול אחרים. אני פחות תחרותי מול אחרים מאשר אחרים".
תעודת זהות: שי בנון
מגורים: קליפורניה
מצב משפחתי: נשוי + 3
גיל: 40
תפקיד: מייסד, יו"ר מנכ"ל אלסטיק
השכלה: תואר ראשון במדעי המחשב מהטכניון
אחזקות בחברה: 14%, בשווי של כ-700 מיליון דולר (נכון להיום)
תעודת זהות: חברת אלסטיק
פעילות: מנוע חיפוש במידע פנים-ארגוני
מטה: במאונטינוויו, קליפורניה; ובאמסטרדם, הולנד
מספר עובדים: 1,100
שווי: 5 מיליארד דולר
הכנסות ברבעון האחרון: 63 מיליון דולר
הפסד חשבונאי ברבעון האחרון: 27 מיליון דולר