מניית חברת הקנאביס הרפואי קנאשור זינקה כ-40% ביומיים לשווי 150 מיליון שקל, בעקבות הודעה על מינויו של האלוף (מיל') עידו נחושתן, לשעבר מפקד חיל האוויר, לתפקיד יו"ר פעיל של החברה. נחושתן פרש מצה"ל ב-2012. בדיווח לבורסה מציינת קנאשור, כי לנחושתן, 62, "תארים מתקדמים במנהל עסקים מאוניברסיטאות מובילות בעולם, לרבות הרווארד ונורת'ווסטרן, כמו גם תארים מאוניברסיטת תל-אביב והאוניברסיטה העברית, אשר מקנים לנחושתן ידע מקצועי רלוונטי בכל הקשור להיבטי הניהול והמימון של החברה".
עבור משרה חלקית של 40 שעות חודשיות יזכה האלוף בדימוס לשכר נאה של 25 אלף שקל, ועלות שכרו לקנאשור - כולל זכויות סוציאליות - תעמוד על כ-32.5 אלף שקל בחודש. נוסף על כך, נחושתן יהיה זכאי למענק בהיקף של חמש משכורות שנתיות אם יעמוד ביעדים שקבעה החברה, וכן לאופציות ל-2.66% ממניות החברה, הטבה שבתסריט האופטימי תהיה שווה מיליונים.
בקנאשור מציינים, כי "לנחושתן ניסיון עסקי שנצבר בחברות מובילות בעולם בתעשיות שונות, ובתור יועץ אסטרטגי תרם רבות לקידום עסקי החברות, פעילותן והשגת יעדיהן. לאור האמור, ועדת התגמול ודירקטוריון החברה סבורים כי לנחושתן הכישורים, הניסיון המקצועי, העסקי והניהולי הרלוונטי לצורך מילוי תפקיד יו"ר דירקטוריון החברה".
לא מדובר בפעם הראשונה שבה גנרל בדימוס מתמנה לתפקיד בכיר במגזר העסקי, וגם השכר והטבת האופציות שיקבל עבור קצת יותר מ-20% משרה אינם יוצאי דופן בנוף העסקי. רק לפני כמה חודשים מונה הרמטכ"ל (וראש הממשלה) לשעבר אהוד ברק לתפקיד דומה בחברת הקנאביס אינטרקיור, בהיקף משרה דומה ובשכר גבוה אף יותר.
הסוגיה המעניינת יותר הוא מה גרם לקנאשור, הפועלת כיום להקמת מפעל לעיבוד קנאביס רפואי, ואשר טרם רשמה הכנסות, להציע את התפקיד דווקא לנחושתן, חסר רקורד ניהולי מוכח במגזר העסקי בכלל ובתעשיית הקנאביס המתהווה בפרט.
מערכת הפוכה מחברה עסקית
זאת ועוד: מניסיון השנים האחרונות קשה להצביע על גנרל בדימוס שעשה חיל במגזר העסקי, והסיבות ידועות: פורשי הצבא, תהיה דרגתם בכירה ככל שתהיה, יוצאים לאזרחות כשהם מצוידים בניסיון עשיר של ניהול מערכות עתירות בכוח אדם, ללא צורך לדאוג לצד ההכנסות. המערכת הצבאית, כבר כתבנו בעבר, מתנהלת במובנים רבים בצורה הפוכה מזו העסקית: היא נוקשה, בזבזנית, אינה יעילה, וכשחסר כסף פשוט הולכים לאבא, כלומר למשרד הביטחון. זוהי מערכת המוכוונת להשגת מטרות מבצעיות, יעלה הדבר כמה שיעלה (כל עוד יש דרג שמאשר).
בעוד שבעולם העסקי קיימת קורלציה בין גילו של המנהל להתפתחותו ככזה, הגנרלים בדימוס נוחתים לתוכו כשהם מצוידים בדרך כלל במיומנויות המוגבלות לתחום עיסוקם הצבאי בלבד. אין להם מושג כיצד להביא הכנסות מלקוחות עלומים. ניסיונות לא מעטים להצניח אלופים ורבי אלופים במיל' למשרות ניהול בכירות שאינן במגזר הציבורי-מוניציפלי נחלו בדרך כלל כישלון חרוץ.
את זה יודעים כמובן גם בעלי קנאשור, אך נראה כי הציפייה שלהם מנחושתן היא שונה לגמרי. בחברת הקנאביס הבוסרית זקוקים לדמות ייצוגית, שם שיפתח דלתות וכיסים עבורה בשוק בתולי ועתיר רגולציה, שבו מתקיים כיום מרוץ פראי אחר "גיזת הזהב", ולא ברור עדיין מי יישאר לפעול בו ומי ייפול בדרך.
רא"ל (מיל') גבי אשכנזי
גבי אשכנזי / צילום: איל יצהר
■ תפקיד אחרון בצבא: רמטכ"ל ■ תפקיד במגזר העסקי: יו"ר שותפות חיפושי הנפט שמן ■ תקופת כהונה: נובמבר 2011-נובמבר 2013 ■ עלות העסקה כוללת: כ-2.5 מיליון שקל ■ איך זה נגמר: הקידוח הימי שהובילה שותפות החיפושים ("ים 3") התגלה כיבש והוריד לטמיון השקעה שנאמדה בכ-180 מיליון דולר בפיתוחו, רובה כספים שגייסה שמן לטובת הפרויקט. יחידות ההשתתפות של שמן צללו, וכמה שנים לאחר סיום תפקידו של אשכנזי אושרה בקשה לניהול תביעה ייצוגית נגדו, נגד החברה ונגד מנהלים נוספים בה, בטענה כי הטעו משקיעים לחשוב כי יש סיכוי למציאת נפט בקידוח.
רא"ל (מיל') דן חלוץ
דן חלוץ / צלם יונתן בלום
■ תפקיד אחרון בצבא: רמטכ"ל ■ תפקיד במגזר העסקי: מנכ"ל יבואנית BMW קמור מוטורס ■ תקופת כהונה: אוקטובר 2007-ספטמבר 2010; עלות העסקה כוללת: כ-4 מיליון שקל ■ איך זה נגמר: במהלך שנותיו של חלוץ ביבואנית רכבי BMW לישראל, הציגה החברה תוצאות כספיות שליליות ומנייתה איבדה עשרות אחוזים משוויה. בשלב מסוים, תנאי העסקתו של חלוץ הופחתו משמעותית על רקע הכיוון בו צעדה, ומנגד בחלק מהתקופה שלו בקמור נהנה חלוץ גם מתגמול חודשי נאה של כ-7,500 דולר, בתפקידו כיו"ר חברת הסטארט-אפ הכושלת סטרלינג.
אלוף (מיל') אליעזר שקדי
אליעזר שקדי / צילום: איל יצהר
■ תפקיד אחרון בצבא: מפקד חיל האוויר ■ תפקיד במגזר העסקי: מנכ"ל חברת התעופה אל על ■ תקופת כהונה: ינואר 2010-מארס 2014; עלות העסקה כוללת: כ-28 מיליון שקל ■ איך זה נגמר: כפי שמאפיין את עסקיה של חברת התעופה הלאומית כבר שנים רבות, גם במהלך כהונתו של שקדי בראשותה פעילות אל על סבלה מתנודתיות גבוהה למדי, ולצד תקופות רווחיות סבלה גם מהפסדים ניכרים. בתקופתו מניית אל על איבדה כ-30% מערכה, וההפסד המצטבר שלה התקרב ל-30 מיליון דולר, ואילו בכל הנוגע ליחסי העבודה בחברה נכשל שקדי בגיבוש הסכם עבודה קיבוצי.
תא"ל (מיל') גיורא ענבר
גיורא ענבר / צילום: עינת לברון
■ תפקיד אחרון בצבא: מפקד יחידת הקישור ללבנון ■ תפקיד במגזר העסקי: מנכ"ל קבוצת קמן אחזקות ■ תקופת כהונה: מאי 2005-נובמבר 2010; ■ עלות העסקה כוללת: כ-20 מיליון שקל ■ איך זה נגמר: לאחר שהוביל יחד עם בעל השליטה בקמן, רוני אלרואי, מסע של גיוסי חוב ורכישות ממונפות של חברות, בעיקר בתחומי התעשייה המסורתית, במהלך שנת 2013 קרסה קמן ומונה לה כונס נכסים, בשל חובות של יותר מ-700 מיליון שקל לבנקים ולמחזיקי האג"ח. ענבר הודיע על עזיבת קמן לקראת סוף שנת 2010, כשהקבוצה הייתה בעיצומו של תהליך התדרדרות.
אלוף (מיל') משה קפלינסקי
משה קפלינסקי/ צילום: אביב חופי
■ תפקיד אחרון בצבא: סגן הרמטכ"ל ■ תפקיד במגזר העסקי: מנכ"ל חברת הרכב החשמלי בטר פלייס ישראל ■ תקופת כהונה: תחילת 2008-נובמבר 2013 ■ עלות העסקה כוללת: לא ידוע ■ איך זה נגמר: חמש שנים לאחר שנשבה בקסמו של היזם שי אגסי וחזון הרכב החשמלי, עזב קפלינסקי את בטר פלייס ישראל, מבלי שהצליח לשנות את נתיב נסיעתו של המיזם לעבר כישלון חרוץ, שמחק השקעות בהיקף כולל המוערך ביותר מ-3 מיליארד שקל. עוד טרם סגירת החברה עזב אותה קפלינסקי ומונה למנכ"ל יצרנית המלט נשר, בתחילת שנת 2013.
אלוף (במיל') גיורא איילנד
גיורא איילנד / צלם: יונתן בלום
■ תפקיד אחרון בצבא: ראש אגף תכנון ■ תפקיד במגזר העסקי: יועץ אסטרטגי ובמשך כמה חודשים מנכ " ל זמני בשותפות חיפושי הגז והנפט גבעות ■ תקופת כהונה: דצמבר 2010-ספטמבר 2014 ■ עלות העסקה כוללת: כ-2 מיליון שקל ■ איך זה נגמר: סדרה של תקלות בקידוח שביצעה גבעות הגדילו באופן משמעותי את ההוצאות בגינו, והכניסו את השותפות למצוקה פיננסית, ובהמשך להקפאת פעילותה. נוסף לכך, מאבקים קשים התעוררו בין השותף הכללי המנהל את השותפות (טוביה לוסקין, נגה בן דוד ושמואל בקר) לבין השותף המוגבל (הציבור), וכן בין השותפים בשותף הכללי.
אלוף (במיל') איתן בן אליהו
איתן בן אליהו / צלם: יוסי כהן
■ תפקיד אחרון בצבא: מפקד חיל האוויר ■ תפקיד במגזר העסקי: יו"ר יצרנית המל"טים אירונאוטיקס ■ תקופת כהונה: דצמבר 2011-אפריל 2018 ■ עלות העסקה כוללת: כ-15 מיליון שקל (כולל מכירת מניות בהנפקה) ■ איך זה נגמר: מאז הצטרפה מניית אירונאוטיקס למסחר בת"א בחודש יוני 2017, סבלה חברת המל"טים מיבנה מטלטלות רבות - החל באכזבת המשקיעים מתוצאותיה הכספיות, דרך צלילה דו-ספרתית שסיפקה מנייתה, ועד לחשדות וחקירות הקשורות לדרכי התנהלותה והתנהלות מנהליה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.