השמיים האפורים והקור חודר העצמות בוושינגטון משקפים בנאמנות את הלך הרוח הקדורני בבירה, למעשה בארה"ב כולה, לנוכח השבתת הממשל הפדרלי, שנכנסת היום (ו') ליומה ה-28. זו ההשבתה הארוכה ביותר בתולדות ארה"ב ובשלב זה אין שום סימן שהיא עומדת להסתיים בקרוב.
להפך, הולך ומעמיק הקרע בין ממשל טראמפ לבין ננסי פלוסי, יו"ר בית-הנבחרים, שמובילה את התנגדות המחוקקים הדמוקרטים בקונגרס לתקצב יותר מדולר אחד לבניית החומה שטראמפ שואף להקים לאורך הגבול בין ארה"ב למקסיקו. "החומה בלתי מוסרית", מכריזה פלוסי.
תזכורת: ההשבתה נובעת מסירובו של דונלד טראמפ לחתום על הצעת חוק התקציב לעשרה משרדים וסוכנויות של הממשל מפני שבנוסח הצעת החוק לא כלול מימון בסך 5.7 מיליארד דולר להקמת החומה.
מקסיקו תשלם? ובכן, לא
"נקים את החומה ומקסיקו תשלם בעדה", נהג המועמד טראמפ לצרוח בכל עצרת בחירות. "מי ישלם"? - הוא שאל, וההמונים שאגו: "מקסיקו". ובכן, מקסיקו לא תשלם (והחומה כנראה לא תוקם, בוודאי לא בממדים שעליהם חושב טראמפ). אבל ה"בייס" - גרעין התמיכה השרוף של טראמפ - אוהב להתרפק על רגעי התרוממות הרוח השבטית בעצרות ההן. בעיני התומכים, החומה היא ליבת החזון הטראמפאי, תמצית התפיסה הלאומנית של הנשיא.
לרוע מזלם של טראמפ ואוהדיו, בנובמבר אשתקד הפקידו הבוחרים את בית-הנבחרים בידי הדמוקרטים ואלה לא נשבו בקסמה של חומת טראמפ. עוצמת הסלידה של ה"בייס" הדמוקרטי מרעיון החומה (וכמובן ממי שהגה אותו) נמצאת ביחס ישר לאהבת טראמפ וחומתו בקרב ה"בייס" הרפובליקאי. ככל שתגדל זו, כך תתעצם האחרת.
לטראמפ, שלא הרחיב את בסיס התמיכה שלו מאז שנכנס לבית הלבן, אין אפוא תמריץ לבוא לקראת הדמוקרטים. ה"בייס" שלו לא יסלח לו על כך, ובלעדי ה"בייס", אנא הוא בא? גם לדמוקרטים אין תמריץ לבוא לקראת טראמפ. להיפך, יש להם תמריץ לנעוץ מקלות בגלגליו. מבחינתם, טובת הנשיא אינה טובת המדינה. ויתור דמוקרטי יבצר את מעמדו של טראמפ כמנהיג שנלחם על עקרונותיו ויגדיל את סיכוייו להיבחר שוב ב-2020.
מנקודת מבטם של הדמוקרטים, תקופת כהונה שניה של טראמפ תהיה אסון לאומי. במילים אחרות: ניצחון של מיט רומני, למשל (בהנחה שהוא יתמודד מול טראמפ בפריימריס של המפלגה הרפובליקאית), יהיה מכה לדמוקרטים. ניצחון של טראמפ יהיה מכה לארה"ב. זה משחק סכום אפס. הדמוקרטים לא רק שואפים לנצח בעימות הזה אלא גם לרמוס את טראמפ ("דאעש של הפוליטיקה האמריקאית", כפי שהתבדח פעיל דמוקרטי). ולהפך, כמובן.
מחוקקים דמוקרטים ורפובליקאים הפנימו במרוצת השנים לקח עתיק יומין: הציבור שונא השבתות; אף צד לא יוצא טוב מכיבוי אורות לאומי. אבל ארה"ב לכודה עתה בצבת ממשל אנומלי של נשיא אנומלי. מה כבר אפשר לצפות מנשיא שהכריז, כי ההשבתה עלולה להימשך חודשים, אם לא שנים? לקחי העבר, אפוא, לא בהכרח תופסים היום. נכון לעכשיו, הפער בין שני המחנות אינו נראה בר-גישור.
כלכלנים: סיכויים גבוהים למיתון בארה"ב
וכך, בין הפטיש הרפובליקאי לסדן הדמוקרטי נמחצים ללא חמלה כ-800 אלף עובדים פדרליים - כולם מובטלים מאונס או עובדים ללא שכר - ומיליון קבלנים ועובדי קבלן שעובדים בשביל הממשל. אם הראשונים יקבלו את שכרם רטרואקטיבית כתום ההשבתה, האחרונים לא יראו אפילו סנט אחד.
איך זה ייגמר? אנליסטים רבים מעריכים שטראמפ ימצמץ ראשון והשאלה היא מה ישבור אותו קודם: שחיקת התמיכה בו או שחיקת הכלכלה?
כלכלנים מעריכים שהסיכון למיתון בארה"ב הוא הגבוה ביותר מזה שש שנים. סגן הנשיא, מייק פנס, אמנם אמר השבוע, כי הכלכלה האמריקאית "רועמת", אך יו"ר מועצת היועצים הכלכליים של הבית הלבן, קווין האסט, הודה כי ההשפעה השלילית של ההשבתה על הכלכלה הלאומית גדולה כפליים מההערכות הראשוניות של הממשל. לדבריו, כל שבוע של ההשבתה מגלח 0.13% מההצמיחה. כלומר, החודש הראשון של ההשבתה יגלח מהצמיחה כחצי אחוז. הצמיחה ברבעון הראשון של 2018 היתה 2.2%.
איאן שפרדסון, מפנתיאון מקרואקונומיקס, אמר השבוע, כי אם ההשבתה תימשך עד סוף מארס, ייתכן שתירשם צמיחה שלילית ברבעון הראשון (מתחת ל-0%). "אפילו אם ההשבתה תסתיים בסוף ינואר, הפגיעה בצמיחה תהיה משמעותית. ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'.פ. מורגן צ'ייס, סמך ידיו על הערכה זו וקרא לטראמפ ולקונגרס להגיע לפשרה.
הכלכלן הבינלאומי הראשי של דויטשה בנק, טורסטן סלוק, אמר השבוע, בראיון לבלומברג, כי השילוב של השבתת הממשל ושל מלחמת הסחר עם סין עלול לגור את ארה"ב למיתון כבר השנה.
"אתה יכול להוציא את המחשבון כבר עכשיו ולחשב כיצד ישפיעו על המשק המשכורות שלא שולמו והחוזים שלא מומשו", הוא אמר. "יתברר לך שלא צריכים לעבור חודשים רבים עד שנגיע לשיעור צמיחה של 0%. אבל לא מדובר בהכרח על התפתחות לינארית. יכולה להתרחש הידרדרות מהירה ביותר בגלל סיבות בלתי צפויות, למשל התפטרויות של עובדי מדינה, או שביתות, או חברות שהחליטו לא לצאת להנפקות ציבוריות בגלל המצב. כבר איננו עוסקים בהצגה פוליטית צדדית. יש לפנינו סיכון ממשי של מיתון".
אנליסטים רבים חוששים מפגיעה במערכת התעופה המסחרית בארה"ב. עובדי בידוק ביטחוני רבים בנמלי-התעופה "חלו" לפתע לאחר שגילו ש"אובר" הוא מקור פרנסה יציב יותר מממשלת ארה"ב. נמלי תעופה מרכזיים ממליצים עתה לנוסעים להגיע לנמל שלוש שעות לפני ההמראה, במקום שעתיים. בנמלי-תעופה באטלנטה, יוסטון וערים אחרים נסגרו עמדות בידוק רבות. חברת התעופה האמריקאית "דלתה" הודיעה שהיא אינה יכולה להכניס לשירות שמונה מטוסי נוסעים חדשים בגלל השבתת עובדים במחלקת הרישוי במנהל התעופה האזרחית. אזרחים שמנסים למכור עסקים קטנים נתקעו מפני שאינם יכולים לקבל מסמוך רלוונטי ממס הכנסה. סיפורי המצוקה הכלכלית ממלאים מגילה שאין לה סוף, והמצב ילך וייעשה גרוע יותר אם ההשבתה לא תסתיים מיד.
"אני יכול להבין את מצוקת העובדים המושבתים", אמר טראמפ בימיה הראשונים של ההשבתה. אבל כמובן אלה מילים חסרות משמעות כשהן יוצאות מפיו, ביחוד לאחר שהפליט, בהזדמנות אחרת, שרוב העובדים הפדרליים הם דמוקרטים. קריסה חזקה בוול סטריט אולי תיגע לליבו יותר.
אבל כמה פרשנים פוליטיים טוענים, שטראמפ מוטרד בעיקר מסימנים לשחיקה בשיעור התמיכה בו. סקרים חדשים מראים שרוב האמריקאים מטילים על טראמפ (ועל הרפובליקאים בקונגרס) את האחריות להשבתת הממשל. סקר של שירות הרדיו הציבורי הארצי (NPR) ושל חדשות הטלוויזיה הציבורית (PBS), באמצעות Marist College, שפורסם אתמול, חושף ירידה בתמיכה בנשיא לא רק בציבור הרחב אלא גם בקרב תומכיו המסורתיים.
הבייס של טראמפ נשחק
על פי נתוני הסקר, 39% מהאמריקאים מרוצים מביצועי טראמפ כנשיא, 53% אינם מרוצים. להשוואה, בסקר בדצמבר, 42% הביעו שביעות רצון מהנשיא, בעוד ש-49% הביעו מורת רוח ממנו
מה שמטריד יותר מבחינת טראמפ היא העובדה שנרשמה ירידה בקרב פלחים מה"בייס" שלו - גברים בפרברים (42% היו מרוצים, 48% לא מרוצים, בהשוואה ל-51% ו-39%, בהתאמה), גברים לבנים נטולי תואר אקדמאי, אוונגלים לבנים ואפילו רפובליקאים בכלל.
"זו הפעם הראשונה שבה אנו רואים שמסתמנת שחיקה עקבית למדי בתמיכה שנותן ה'בייס' לנשיא", אמר לי מירינגוף, ראש מערכת הסקרים של מכללת מאריסט. "אי אפשר לדעת אם זו תופעה זמנית, שקשורה להשבתת הממשל, או בעיה גדולה יותר של הנשיא".
נתוני הסקר מגלים חולשה משמעותית של טראמפ לקראת הבחירות לנשיאות ב-2020: רק 30% מכלל הבוחרים הרשומים אמרו כי יצביעו בוודאות למען טראמפ ב-2020. לעומתם, 57% אמרו כי יצביעו בוודאות נגדו.
ומה עשה טראמפ אתמון כדי להרגיע את הרוחות ולייצב את הכלכלה? הוא שלל מטוס צבאי ממשלחת מחוקקים שעמדה לטוס לאפגניסטאן כדי להעניש את יו"ר בית-הנבחרים, ננסי פלוסי, שהיתה אמורה להיות בין הנוסעים. זה היה גמול על קריאתה של פלוסי לטראמפ לדחות את נאומו על מצב האומה עד לאחר סיום ההשבתה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.