על רקע תחזיות הגידול במספר התיירים מסין מתחממת התחרות בין חברות כרטיסי האשראי על הארנקים של הסינים, ארנקים אלקטרוניים במקרה הזה. חברת כאל חתמה על הסכם עם WeChat Pay, אפליקציית התשלומים של ענקית האינטרנט הסינית Tencent, לסליקה בישראל של תשלומים באמצעות האפליקציה. החברה כבר החלה בפרישת מסופי קליטת התשלומים והיא צופה עסקאות בהיקף עשרות מיליוני שקלים בשנה בטווח הקרוב ומאות מיליונים בתוך מספר שנים.
מול כאל מתמודדת לאומי קארד, שחתמה כבר בנובמבר האחרון על הסכם עם וויצ'אט-פיי אך טרם החלה בפרישת המסופים. עם ענקית סינית אחרת - עליבאבא - חתמה כאל כבר לפני שנה על הסכם דומה לקליטת תשלומים באפליקציית עלי-פיי. ההכנסה מסליקת התשלומים הסיניים לא מהווה הכנסה מהותית עבור חברות כרטיסי האשראי הישראליות ואולם בשתי החברות מדברים על השאיפה להוביל בהכנסת אמצעי תשלום חדשים לישראל ועל הפוטנציאל העסקי שקיים בקשר עם החברות הסיניות הגדולות.
וויצ'אט-פיי ועלי-פיי הן אפליקציית ארנק דיגיטלי, שחולקות את שוק התשלומים הסיני הענק, שרובו נעשה ללא מזומנים. התשלום האלקטרוני נעשה על ידי סריקה של קוד ה-QR של הסוחר באמצעות הסמרטפון או סריקה של קוד ה-QR בסמרטפון של הלקוח על ידי הסוחר. על רקע המכשולים בהכנסת אמצעי תשלום חדשים לישראל, כניסתן של האפליקציות הסיניות היא צעד ראשון בכיוון. יצויין כי האפליקציות הסיניות אינן מוצעות לצרכן הישראלי בשלב זה.
האם ישראל עומדת להיות מוצפת בתיירים מסין? במשרד התיירות מדברים על הגעת מיליון תיירים סינים לישראל ושלוש חברות תעופה סיניות כבר מפעילות טיסות ישירות לישראל, אלא שבינתיים מדובר על קצת יותר מ-100 אלף תיירים סינים בשנה, מרביתם קבוצות אנשי עסקים וקבוצות נוצריות. עם זה, המגמה בסין ברורה: מספר התיירים השנתי הולך ועולה במהירות והוא צפוי לחצות בקרוב את רף 200 מיליון התיירים בשנה, שמוציאים במצטבר מאות מיליארדי דולר בנסיעותיהם. בישראל רוצים למשוך נתח מהשוק הזה, שכן פוטנציאל התיירות הנוצרית הסינית לבדו יכול לפרנס את ענף התיירות בישראל. לפי נתוני משרד התיירות, בביקור בן שבוע בישראל משאיר תייר סיני כ-2000 דולר והמוצרים שמעניינים אותו בישראל הם יהלומים, תכשיטים ומוצרי יוקרה. היעדים המועדפים של הקבוצות הסיניות הם בירושלים, תל אביב, ים המלח ובית לחם.
אחת התלונות שמשמעים תיירים סיניים היא על הצורך להשתמש במזומנים, ועוד במטבע ישראלי. אחיה פריד, ראש חטיבת שירותי תשלום בכאל, אומר שהתיירים הסיניים מגיעים בעיקר עם ארנקים דיגיטליים וזה אמצעי התשלום המועדף עליהם: "אנחנו מאמינים שמה שרואים עכשיו זו רק ההתחלה והנחת העבודה שלנו היא שבקרוב הם יתחילו להגיע בצורה מאסיבית לארץ. אני חושב שהמהפכה תהיה ברגע שהם יתחילו לבוא כיחידים ולא בקבוצות ואז זה יעלה בקצב אקספוננציאלי וזה פשוט ענק".
עד כה פרשה כאל את מסופוני התשלום בכמה עשרות חנויות בישראל, בהן אל-על, כפריס, ג'יימס ריצ'רדסון, ויקבי תישבי, שמאפשרים תשלום על ידי סריקת QR. המסופונים שהותקנו בתחילה עבור אפליקציית עלי-פיי הותאמו כעת גם לוויצ'אט-פיי. מוסיף פריד: "עשינו מיפוי של כל השוק והבנו מה נכון להם ומה מעניין אותם. אני מעריך שבשלב זה השוק כבר מגיע למיליוני שקל בשנה אבל בטווח מאוד קצר זה יגיע לעשות מיליונים שקלים ואחר כך זה יגדל למאות".
אז אתם מתחרים כעת מול לאומי קארד על פרישת מסופוני וויצ'אט-פיי?
"אנחנו התחלנו לעבוד לפני שנה עם עלי-פיי וחיברנו כמה עשרות בתי עסק שמגיעים אליהם הרבה תיירים סיניים. אנחנו לא מכירים עוד שחקן בגזרה הזו, לא רואים אותם בשטח בינתיים".
לוויצ'אט יש כיום כ-800 מיליון משתמשים פעילים בחודש, ורשומים בה למעלה כ-1.04 מיליארד משתמשים פעילים. השימוש כארנק אלקטרוני הוא רק אחד השימושים באפליקציה, לצד העברת מסרים בדומה לוואטסאפ, הזמנת מוניות ומשלוחים, השמעת מוסיקה ובראש ובראשונה רשת חברתית.
סין הופכת במהירות למדינה ללא מזומנים, עם יותר מ-80% מהצרכנים הסינים שמשתמשים בארנקים אלקטרוניים לצורך תשלום והעברת כספים וחנויות, מסעדות ואתרים רבים שאינם מקבלים יותר מזומן. המהפיכה הזו ייחודית לסין ולא קיימת במדינות אחרות: עליבאבא וטנסנט חולשות על השוק עם נתחים קטנים ליוניון-פיי, באידו-פיי וגם אפל-פיי. לרבים מהלקוחות אין כלל חשבון בנק וגם לא כרטיס אשראי והכסף שלהם שמור בחברת האינטרנט שלהם. השאלה של עולם הבנקאות והאשראי היא מתי תתרחב המגמה למדינות נוספות, והם להילחם בה או להצטרף אליה.
מדוע בעצם שישראלים לא יקנו באמצעי התשלום הסיניים?
"בשביל זה צריך שטנסנט ועליבאבא יחליטו לפתוח את הארנק שלהם מחוץ לגבולות סין. הפוטנציאל של הארנקים שלהם מאוד גבוה. הארנקים האמריקאים כמו אלה של אפל וגוגל מצריכים שהשוק יהיה מרושת במכשירי EMV וזה כנראה ייקח עוד זמן בישראל. הסינים מצאו לזה פתרון בסריקת QR ונכון להיום אם הם יחליטו שהם רוצים להוציא את הארנק שלהם מחוץ לגבולות סין זו באמת תהיה מהפיכה".
על פי הסכם שחתמה כאל, לקוחות וויצ'אט-פיי יוכלו להשתמש באפליקציה שלהם גם לצורך קניות מקוונות באתרי סחר אלקטרוני ישראלים. לקוחות סיניים יוכלו לבצע תשלומים לעסקים ישראליים ביואן וגם לקבל עודף ביואן, מה שיחסוך להם צורך בהתעסקות בהמרת מטבע והכרת השטרות והמטבעות הישראלים.
שיתוף הפעולה עם וויצ'אט נעשה בשיתוף מרכז החדשנות הישראלי-סיני GateHub, שמקדם עסקאות והשקעות בין סין וישראל וחברת Bebear של ערן טאוב, ערן וולף ואיתי דניאל גנץ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.