כחלון, גוגל והתעלומה של מובילאיי: מה קרה השבוע בהייטק הישראלי?

הפיילוט במעלה גלבוע שעורכים קנצלר אוסטרליה לשעבר ועמוס לסקר, הסעודים על הגדרות הדיגיטליות, ומה כחלון היה צריך להגיד לענקיות הטכנולוגיה • כל מה שקרה בתעשיית ההייטק המקומית - חדשות, דעות קצרות, עדכונים והפניה לכתבות מעניינות • סיכום שבועי חדש

משה כחלון/ צילום: רפי קוץ
משה כחלון/ צילום: רפי קוץ

ביום שלישי בבוקר קרה דבר מעניין - שר האוצר משה כחלון סיפר בגלי צה"ל שהוא מתכוון להיפגש עם נציגי אמזון: "אפגש עם נציגיה מאחר והם רוצים להיכנס לישראל". כשמדברים על כניסה של אמזון לישראל, הכוונה היא לכניסה של שירותי הקמעונות. כלומר, שאמזון תחזיק מרכזי לוגיסטיקה במדינה, ותבצע משלוחים של מוצרים בתוך זמן קצר. זהו חלומם של הצרכנים, והסיוט של הקמעונאים המקומיים. לא בכדי הנושא הזה מסקרן מאוד את הציבור הרחב. אבל כחלון לא דיבר עם הנציגים של פעילות הקמעונות, אלא בכלל עם נציגים של שירותי הענן (AWS). לצורך העניין, הוא היה יכול לדבר עם נציג שירות של אמזון על חבילה שלא הגיעה. לא בטוח שזה היה יותר אחוק. האם זה עניין את כחלון? לא ממש.. הוא בקמפיין בחירות עכשיו…

בסופו של דבר נפגש כחלון עם נציגי גוגל ואמזון. עם גוגל הוא דיבר על צורך בכוח אדם מיומן נוסף לתעשיית ההייטק, ועל פרויקטים משותפים לחדשנות בתעשייה המסורתית. בפגישה עם אמזון נדונה הכנסת שירותי מחשוב מבוסס ענן לפעילות הממשלה, הכשרות של כוח אדם וקניין רוחני. כך או כך, אנחנו חושבים שכחלון היה צריך לדבר איתם על דברים אחרים: למשל, המדינה לא צריכה להשתתף במירוץ אל תחתית שיעורי המיסוי וראוי לומר להם את זה - יש פה כוח אדם מספיק איכותי כדי שהם יבואו לפעול בישראל בכל מקרה. 

לכתבה

קצת מצחיק לראות איך שרי הממשלה והעומד בראשה משתמשים בהייטק כדי לקדם את עצמם. בסופו של יום, הם עומדים בראש מערכת פרימיטיבית, מתקשים בהכנסת אוכלוסיות נוספות לתעשיית ההייטק (הסיפור רחב הרבה יותר מההייטק עצמו), וספציפית בהקשר לענקיות הטכנולוגיה - שופכים מאות מיליונים כדי לתמרץ את אינטל מבלי לבדוק האם זאת ההשקעה הכי אפקטיבית שיש. לאחר ההכרזה על הבחירות, ריכזתי כמה אתגרים שיעמדו לפתחה של הממשלה הבאה. 

לכתבה

■■■

מי שמכיר מעט את תעשיית ההייטק יודע כמה יחסי ציבור עומדים מאחוריה. היום רובם המכריע של הסטארט-אפים - טובים יותר או פחות - מחזיקים באנשי יחסי ציבור שיקדמו את האינטרס שלהם בעיתונות (הם בעיקר רוצים פרסום שיביא להם עובדים). האחריות שלנו היא להביא סיפורים ממקורות אחרים - משיחות, מכנסים, מקריאה של מחקרים ומציאת קצות חוט בכל מקור מידע אחר. אין זה אומר שכל הסיפורים שמגיעים מיחסי ציבור הם לא טובים, ממש לא, אבל זה כן אומר שאנחנו צריכים לבחון אותם בקפידה.

השבוע הגיעה לתיבת המייל שלנו הודעה על סגירת סבב גיוס של 19 מיליון דולר של חברת קרדיפיי (CrediFi) סכום הגיוס אינו נמוך וניגשנו לבדוק את הנושא. בפסקה הראשונה של ההודעה נכתב שההשקעה הנוכחית היא בהיקף של 6 מיליון דולר, והם מתווספים ל-13 מיליון דולר שכבר גויסו. מתי גויסו? לא כתוב. חיפוש זריז בגוגל מגלה כי עברו שנתיים (!) מההשקעה הקודמת. כעת הסיפור כבר שונה לגמרי. אני לא מכיר את החברה, ולא רוצה להגיד כלום על האיכות שלה. ייאמר לזכותם שהם ענו על השאלות. ההסבר שניתן: החברה עמדה באבני דרך ולכן התקבלה השקעה של 6 מיליון דולר נוספים. וזה עוד מקרה פשוט.

עוד דברים מעניינים מהשבוע האחרון:

גוגל קיבלה קנס בגובה 50 מיליון אירו מהנציבות הצרפתית להגנה על מידע בגלל אי עמידה בכלל הפרטיות החדשים. ויקי אוסלנדר מסבירה למה הקנס לא יגרום לגוגל לשנות את דרכיה.

כריסטיאן קרן, קנצלר אוסטריה עד לפני שנה וקצת, חבר לעמוס לסקר, לשעבר מנכ"ל חברת החשמל, לפיילוט שייערך בשנים הקרובות בקיבוץ הדתי מעלה גלבוע. הסטארט-אפ פורסייט אנרגיה פיתח פלטפורמה לניהול צריכת ומכירת חשמל על ידי צרכנים פרטיים שמייצרים חשמל. בסטארט-אפ מעורבת גם טכנולוגיית בלוקצ'יין ותקווה להורדת מחירי החשמל ב-20%. קיצר, סיפור מעניין של יסמין יבלונקו.

ההאקרים נעם רותם ויובל אדם איתרו רשתות בוטים מערב הסעודית ומרוסיה שמנסות להשפיע על השיח בישראל. אורי ברקוביץ עם הפרטים, והוא מספר גם על איך במשרד החוץ ריכזו "קואליציית מומחים" שמחברת בין המדינה, עיתונאים, אקטיביסטים וחברות פרטיות - במטרה להילחם ברשתות הבוטים.

במצגת השנתית של פרופ' אמנון שעשוע בתערוכת CES כמעט ולא הוזכר "רכב ללא נהג". דובי בן גדליהו בניתוח מעניין על המצגת השנתית של שעשוע, שהפכה להיות סוג של מצב "נאום האומה" של תעשיית האוטו-טק. וגם: למה במובילאיי לא אוהבים לפרגן לחברות ישראליות אחרות בתחום?

ואם כבר, תזכורת לראיון מהשבוע שעבר עם חוקר בינה מלאכותית מוביל שאמר לנו בשבוע שעבר ש"במובילאיי לא מבינים נכונה את הקושי מאחורי רכב אוטונומי".

האם סין בדרך לעליונות טכנולוגית? תוכניתה של סין להפוך למובילה טכנולוגית עולמית מעיבה על יחסיה עם ארה"ב, לקראת חידוש השיחות בנוגע להסכמי הסחר בין שתי המדינות. ואולם ארגוני עסקים גדולים אמריקאים מטילים ספק בניסיון הסיני להקטין את חשיבות תוכנית "תוצרת סין 2025" ובכנותו. כתבה מתורגמת מהוול סטריט ג'ורנל עם כל הפרטים.

גיוסים, מינויים ואירועים בתעשייה:

- גלעד גרובר מונה לסמנכ"ל פיתוח בחברת Payoneer העוסקת בהעברת תשלומים בין מטבעות ומדינות ברחבי העולם.

- איתי פזנרס מונה למנכ"ל החדש של 888. בתפקידו הקודם שימש כסמנכ"ל התפעול של החברה.

- ליאת פלד מונתה לסמנכ"לית המוצר של פנגו.

אירועים:

27.1 - מיטאפ שבמסגרתו אני מראיין את מנכ"ל Wix, אבישי אברהמי. האירוע נערך בשיתוף עוד פודקאסט ו-Wize

29.1 - כנס החלל הבין-לאומי ע"ש אילן רמון של סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע יתקיים השנה ב-29 בינואר כחלק מאירועי שבוע החלל הישראלי. הכנס יתקיים במלון דיוויד אינטרקונטיננטל, תל אביב.

29-30.1 - כנס סייברטק

דוחות כספיים בשבוע הקרוב:

29.1 - אפל, שכבר פירסמה אזהרת הכנסות בתחילת החודש.

30.1 - צ'ק פוינט, מלאנוקס, פייסבוק, מיקרוסופט

31.1 אמזון

- הסטארט-אפ Hailo, שמפתח שבב בינה מלאכותית, הודיע על הרחבת סבב הגיוס A שלו ל-21 מיליון דולר עם הצטרפות קרן ההון סיכון הסינית Glory Ventures למשקיעים בחברה (ביוני 2018 הודיע הסטארט-אפ על גיוס של 12.5 מיליון דולר). החברה הוקמה על ידי אבי באום, הדר צייטלין ואור דנון. משקיעים נוספים בחברה עם זהר זיסאפל, גיל אגמון מדלק רכב, OurCrowd ועוד.

- חברת הסטארט-אפ ואראדה (Varada) הודיעה השבוע על גיוס של 5.5 מיליון דולר, ובסך הכל גייסה 7.5 מיליון דולר. ואראדה, שמפתחת פלטפורמה שנועדה לסייע לארגונים להתמודד עם כמויות עצומות של מידע. החברה הוקמה ב-2017 על ידי טל בן משה, רומן ויינברנד ודוד קראקוב, יוצאי XtremIO. מה שמעניין הוא שמנכ"ל החברה הוא ערן ואנונו, עד לאחרונה מנכ"ל לייבפרסון ישראל. בין המשקיעים בחברה: קרן StageOne Ventures, הקרן F2 Capital, וקרן Lightspeed Venture Partners.

הסטארט-אפ הצעיר לומיגו (Lumigo) הודיע השבוע על השלמת סבב גיוס סיד בגובה של 8 מיליון דולר - סכום גבוה לסבב ראשוני - מקרנות ההון סיכון הישראליות פיטנגו, גרוב של דב מורן, ומירון. לומיגו הוקם במארס 2018 על ידי יוצאי צ'ק פוינט ארז ברקנר ואביעד מור, והשלים את הגיוס כבר בחודש מאי. החברה מפתחת פלטפורמה המיועדת לחברות המשתמשות בשירותי Serverless (סרברלס).

- הסטארט-אפ StreamElements גייס 11.3 מיליון דולר בסבב A להרחבת פלטפורמה ליצירת וידאו בשידור חי עבור יוצרי תוכן ומותגים בינלאומיים. את הגיוס הובילה קרן הון הסיכון פיטנגו והשתתפו בו המשקיעים הקודמים State of Mind Ventures, Rainfall, ‏Samsung Next ואחרים. החברה הוקמה על ידי אור פרי, ראם שרמן, גיל הירש ודורון ניר.

- חברת קולו, שמפתחת מטבע דיגיטלי מקומי, הכניסה משקיע אסטרטגי: גייסה 7 מיליון דולר ממנכ"ל overstock.com, פטריק ביירן. עד כה גייס הסטארט-אפ 45 מיליון דולר. מתוך הסכום הזה, 23 מיליון דולר גויסו בהנפקת מטבע (ICO), שבינתיים ערכו כמעט נמחק. אל תדאגו לחברה, היא דאגה לממש בזמן.

https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001269823