ונצואלה, שיושבת על 300 מיליארד חביות נפט - עתודות הנפט המוכחות הגדולות ביותר בעולם - הייתה בעבר אחת המדינות הגדולות והעשירות ביותר בעולם במונחי הכנסה לגולגולת. אך כיום סובלים תושבי ונצואלה ממחסור במוצרים בסיסיים ושיעור העוני הוכפל לאחר שקרוב ל-90% מאזרחי המדינה ירדו מתחת לקו העוני, על פי נתוני האו"ם.
איך הידרדרו הדברים לידי כך?
הירידה במחירי הנפט ב-2016 והתייבשות ההכנסות של המדינה עקב עשר שנים של ניהול כושל גרמו לוונצואלה לבזבז את עושר הנפט העצום שלה והובילו לקריסה כלכלית שנמשכת עד היום. קרוב למחצית מתקציבה של ונצואלה, חברה בארגון אופ"ק, תלוי בהכנסות ממכירת נפט, והיא נקלעה למשבר הכלכלי החמור ביותר בתולדותיה, עם היפר-אינפלציה חזויה של יותר ממיליון אחוז ב-2018 ו-10 מיליון אחוז ב-2019, לאחר שנכנסה רשמית למיתון ב-2014.
כמו כן, השתבש תפקודן של תוכניות הרווחה החברתית שיצר הנשיא הקודם הוגו צ'אבס ששלט במדינה מ-1999 ועד מותו מסרטן ב-2013. במהלך השנים המשיך מאדורו בהפעלת תוכניות הרווחה הנרחבות ובמדיניות הפיקוח על המחירים של צ'אבס, שנחשב למגן העניים מכיוון שהשליט את הסוציאליזם במדינה.
מתנגדי המשטר טוענים שהמשבר הנוכחי נובע מעשרים שנים של מדיניות סוציאליסטית, שאותה השיק צ'אבס. מאדורו מאשים את אויביו הפוליטיים בנתונים הכלכליים המחרידים.
כיום הפך המשבר הכלכלי והפוליטי בוונצואלה לאסון הומניטרי. האו"ם מעריך כי כ-3 מיליון אזרחים נמלטו מהמדינה מ-2014, ויצרו משבר פליטים בכמה מדינות שכנות. הם נמלטו מהמחסור בתרופות, במזון ובמוצרים בסיסיים כמו חלב, קמח ונייר טואלט - בנוסף להפסקות החשמל, האבטלה הגוברת והנסיקה החדה בפשיעה האלימה.
השירותים הרפואיים בוונצואלה קרסו, ובכל רחבי המדינה יש מחסור במזון. בדוח של ארגון משמר זכויות האדם נאמר כי מרבית אזרחי ונצואלה הולכים לישון כשהם רעבים. על פי הדוח, פרסם שר הבריאות של ונצואלה ב-2017 נתונים שהראו כי "תמותת היולדות גדלה ב-65%, תמותת התינוקות עלתה ב-30%, ומקרי המלריה זינקו ב-76%". זמן קצר לאחר מכן פוטר השר מתפקידו.
כדי להתמודד עם ההיפר-אינפלציה ומשבר המטבע של ונצואלה, מחק מאדורו חמישה אפסים מהמטבע הלאומי, הבוליבר, באוגוסט 2018, והצמיד אותו למטבע קריפטוגרפי בשם "הפטרו" (the petro).
כמו כן העלה מאדורו במהלך כהונתו את שכר המינימום החודשי עשרות פעמים, כולל חמש העלאות ב-2018. העלאת השכר האחרונה בסך 300% הוכרזה ב-14 בינואר, ובעקבותיה יעלה שכר המינימום מ-4,500 בוליבר ל-18,000 בוליבר (2,450 דולר).
אנרגיה עוצמתית - ונצואלה
כך התפתח המשבר הפוליטי בוונצואלה בעקבות מותו של המנהיג הסוציאליסט הוגו צ'אבס, על רקע הקריסה הכלכלית ההיפר-אינפלציונית של המדינה החברה באופ"ק:
מארס 2013: נשיא ונצואלה הוגו צ'אבס, שנהנה מתמיכת העניים במדינה ב-14 שנות שלטונו הודות ל"סוציאליזם של המאה ה-21", נפטר מסרטן בגיל 58. סגן הנשיא ניקולס מאדורו, שאותו העדיף צ'אבס כיורשו, מחליף אותו בתפקיד.
אפריל 2013: בבחירות לנשיאות, לתקופת כהונה של שש שנים, מאדורו מנצח ביתרון זעום את מועמד האופוזיציה אנריקה קפרילס, שאותו הביס צ'אבס ביתרון גדול יותר בשנה הקודמת. קפרילס ובני בריתו טוענים שההצבעה הייתה נגועה בשחיתות, וקוראים לתומכיהם לצאת לרחובות.
פברואר 2014: כוחות הביטחון של ונצואלה עוצרים את מנהיג האופוזיציה הידוע לאופולדו לופז בגין התססה לכאורה, לאחר גל של פעולות מחאה שזכה לכינוי "היציאה", ושמטרתו הייתה להדיח את מאדורו.
דצמבר 2015: קואליציית "האיחוד הדמוקרטי" האופוזיציונית זוכה בשליטה על בית המחוקקים של ונצואלה, האסיפה הלאומית, לראשונה בתקופה של 16 שנים, הודות לגל הנרחב של חוסר שביעות הרצון של הציבור מהמיתון הממושך ומהאינפלציה המאמירה עקב קריסת מחירי הנפט.
מארס 2017: בית המשפט העליון של ונצואלה, שתמך בעקביות במפלגה הסוציאליסטית השלטת, מכריז שהוא נוטל לידיו את תפקידי האסיפה הלאומית, אך נסוג במהירות מהחלטה זו לנוכח הגינוי הבינלאומי. עם זאת, אירוע זה מצית גל מחאה אנטי-ממשלתית שנמשכה חודשים ושבמהלכה מוצאים את מותם יותר מ-100 אנשים.
יולי 2017: הממשלה עורכת משאל עם, שאותו מחרימה האופוזיציה, כדי לאשר את כינונו של גוף מחוקק כל-יכול בשם "האסיפה המכוננת". מטרתו הרשמית של גוף זה היא לנסח מחדש את החוקה, אך הוא נוטל לידיו במהירות תפקידים חקיקתיים קריטיים, והדבר מעורר האשמות שמאדורו חותר תחת אושיות הדמוקרטיה.
פברואר 2018: שיחות הפיוס בין הממשלה לאופוזיציה קורסות בשל חילוקי דעות על עיתוי הבחירות הבאות לנשיאות. הממשלה מכריזה שהבחירות ייערכו במחצית הראשונה של השנה, ומפלגות האופוזיציה הגדולות מבטיחות להחרימן.
מאי 2018: מאדורו מנצח בקלות את מועמד האופוזיציה עלום השם שהתמודד עמו בבחירות, שהתאפיינו ברמת הצבעה נמוכה ובטענות שהממשלה קנתה קולות של בוחרים. ארה"ב ו"קבוצת לימה", שכוללת בעיקר מדינות בעלות נטיות ימניות באמריקה הלטינית, טוענות כי אינן מכירות בתוצאות הבחירות
ינואר 2019: מאדורו עורך את טקס השבעתו לתקופת כהונה שנייה בת שש שנים, ומתעלם מעצתן של כמה מדינות באמריקה הלטינית. חואן גואיידו, מחוקק אופוזיציוני עלום שם, שהתייצב בראש האסיפה הלאומית המסורסת כמה ימים לפני כן, טוען שמאדורו "השתלט על השלטון שלא כדין".
ינואר 2019: גואיידו משביע את עצמו לנשיא זמני בעצרת האופוזיציה הגדולה ביותר מאז 2017. הוא זוכה להכרה כנשיאה הלגיטימי של ונצואלה מצד ארה"ב ורבות משכנותיה של ונצואלה.
ינואר 2019: ארה"ב מטילה סנקציות שמונעות מחברת הנפט הלאומית של ונצואלה, PDVSA, לזכות בתקבולי יצוא נפט גולמי לבתי זיקוק אמריקאים. מהלך זה מייבש את מקור ההכנסה העיקרי של ממשלת ונצואלה, ונועד להפעיל על מאדורו לחץ שיאלץ אותו לפרוש לטובת גואיידו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.