טראמפ בנאום על מצב האומה: החקירות נגדי מסכנות את הנס הכלכלי שמתרחש עתה בארה"ב

"הגיע הזמן להחזיר את הלוחמים האמיצים שלנו מסוריה" • על ישראל: "ממשלי הכיר בבירה האמיתית של ישראל ופתח בגאווה את השגרירות האמריקאית בירושלים"

 

 

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

בתחילת נאומו על מצב האומה, לפנות בוקר (שעון ישראל), קרא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאחדות ושיתוף-פעולה בין רפובליקאים לדמוקרטים, אך כעבור דקות ספורות הוא איים על מאות המחוקקים הדמוקרטים באולם המליאה המפואר של בית הנבחרים: החקירות נגדי מסכנות את הגאות הכלכלית הנוכחית בארה"ב.

"נס כלכלי מתרחש עתה באמריקה, והדברים היחידים שיוכלו לשים לו קץ הם מלחמות טיפשיות, פוליטיקה והחקירות החד-צדדיות המגוחכות", אמר הנשיא.

טראמפ לא ציין לאלה חקירות הוא מתכוון, אך בהתבטאויות פומביות בעבר הוא הגדיר כ"ציד מכשפות" את חקירת התובע המיוחד, רוברט מולר, בסוגיית הבחישה הרוסית בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016. יש אמנם סימנים שחקירת מולר מתקרבת לסיום, אך לטראמפ מצפה שפע חקירות חדשות של ועדות שונות בבית הנבחרים, שעבר בנובמבר לשליטת הדמוקרטים, ושל התובע הפדרלי בניו-יורק.

"אם יהיו שלום (בין שתי המפלגות) ויזמות חקיקה, אין מקום למלחמה וחקירות; זה פשוט לא עובד כך", הוא הכריז. "... אם אנו רוצים להביס את אויבנו מחוץ לארה"ב, אנו חייבים להיות מאוחדים בבית".

"מיליוני אזרחים צופים בנו עתה, בתקווה שנמשול לא כשתי מפלגות אלא כאומה אחת", אמר טראמפ בפתוס. "...אנו חייבים לדחות את הפוליטיקה של נקמה, התנגדות וגמול, ולחבוק את הפוטנציאל הבלתי מוגבל של שיתוף-פעולה, פשרה וטובת הכלל. יחדיו נוכל להפשיר קיפאון פוליטי שנמשך עשרות שנים. יחדיו נוכל לגשר על פערים עתיקי יומין, לרפא פצעים נושנים, לבנות קואליציות חדשות, לגבש פתרונות חדשים ולממש את ההבטחה הגדולה שטמונה בעתידה של אמריקה".

המילים היו יפות, פרי המקלדת של כותב נאומים מוכשר, אבל הן לא נשמעו אמיתיות מפי טראמפ, שסגנון ממשלו עד עתה היה מאמצים לזרוע פחד ולתקוע טריז בין קבוצות שונות. למעשה, אפשר לראות את הנאום על מצב האומה כנאום הבחירות הראשון של המועמד דונלד טראמפ בבחירות הבאות לנשיאות.

זה היה הנאום הראשון של טראמפ בממשלה מפולגת. אם בשני נאומיו הקודמים ישבו מאחוריו סגן נשיא רפובליקאי ויו"ר בית נבחרים רפובליקאי, הפעם ישבה מאחוריו ננסי פלוסי, היו"ר הדמוקרטית של בית הנבחרים. הבעות פניה במהלך הנאום הבהירו, ששלום בין טראמפ לדמוקרטים לא ייכון בקרוב.

חלק נכבד מנאומו של הנשיא הוקדש למה שהוא מכנה "המשבר לאורך הגבול עם מקסיקו" וה"כורח" להקים חומה לאורך הגבול. הוא לא הביע שום נכונות להתפשר עם הדמוקרטים בסוגיה זו. הדמוקרטים אינם מוכנים לתקצב אפילו סנט אחד לחומה של טראמפ, והוא אינו מוכן לוותר אפילו על סנט אחד מ-5.78 מיליארד דולר - הסכום שהוא תובע לצורך הקמת החומה.

"מדובר בסוגיה מוסרית", הכריז טראמפ, ברמז להתבטאות של פלוסי בעבר, שלפיה החומה אינה מוסרית. "שום נושא אינו מדגים בצורה חדה יותר את הפער בין מעמד העובדים באמריקה לבין העילית הפוליטית כמו נושא ההגירה הבלתי-חוקית. הפוליטיקאים העשירים והתורמים דוחפים לגבולות פתוחים, אך הם עצמם חיים מאחורי חומות ושערים ושומרים".

סטייסי אברמס, שהתמודדה על משרת מושל ג'ורג'יה והפסידה בהפרש קולות זעום, נשאה את נאום התגובה של המפלגה הדמוקרטית. המשפט החזק ביותר שלה: "אנו יודעים ששיתוף-פעולה בין המפלגות יוכל לגבש תוכנית למדיניות הגירה למאה ה-21. אבל הממשל הנוכחי בחר לכלוא ילדים ולהפרידם מהוריהם".

רק לקראת סוף נאומו נגע טראמפ בקצרה בבעיות בינלאומיות. את הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא הזכיר בקצרה: "גישתנו (לסכסוך) מושתתת על מציאות מבוססת עקרונות ולא על תיאוריות מופרכות שבמשך עשרות שנים לא הניבו שום התקדמות. בגלל סיבה זו, הכיר ממשלי בבירה האמיתית של ישראל ופתח בגאווה את השגרירות האמריקאית בירושלים".

טראמפ ניסה להצדיק את החלטתו השנויה במחלוקת להוציא את הכוחות האמריקאים מסוריה, אך לא חזר על קביעתו הראשונית לבצע את הנסיגה מיד ונמנע במודגש מקביעת לוח זמנים. "כאשר נכנסתי לתפקיד, שלט דאעש על יותר 20 אלף מייל רבועים בעיראק ובסוריה"" אמר הנשיא. "כיום, הצלחנו לשחרר כמעט את כל השטח הזה מאחיזת הרוצחים צמאי הדם האלה. עתה, כאשר אנו משתפים פעולה יחד עם בעלי הברית שלנו במאמץ להשמיד את שרידי דאעש, הגיע הזמן להחזיר את הלוחמים האמיצים שלנו לקבלת פנים חמה בבית".

הוא סקר בקצרה את הישגי ממשלו במאבק נגד "המשטר הרדיקלי באיראן": כדי להבטיח שהדיקטטורה המושחתת שם לעולם לא תניח יד על נשק גרעיני, ביטלתי את ההסכם הגרעיני ההרסני עם האיראנים, ובחודשים שחלפו הטלתי על איראן אתל הסנקציות החמורות ביותר שהוטלו אי-פעם על מדינה כלשהי".

"לא נפנה עינינו ממשטר שמכריז מוות לאמריקה ומאיים ברצח עם על העם היהודי", הוסיף טראמפ. "לעולם לא נתעלם מהרעל המתועב של האנטישמיות, או מאלה שמפיצים אותו. יחדיו אנו חייבים להתמודד עם המשטמה הזו בכל מקום ובכל זמן".

הוא הזכיר את רצח 11 היהודים בבית הכנסת "עץ חיים" בפיטסברג בשנה שעברה, והציג לפני הקהל שני אנשים שההתקפה הזו נגעה בהם: קצין משטרה, טימותי מטסון, שחש לסייע לנפגעים ונורה ונפצע (הוא עבר 12 ניתוחים עד עתה), ואחד מחברי קהילת "עץ חיים", יהודה סאמט, שניצל מפגיעה בבית הכנסת עשרות שנים אחרי ששרד את השואה הנאצית. טראמפ ציין כי סאמט חוגג את יום הולדתו ה-81 והקהל החל לשיר: "יום הולדת שמח".

אבל, כאמור, רוב הנאום נשא אופי פוליטי: קריאה לאחדות, ובה בעת ההכרח, כדברי טראמפ, להקים את החומה לאורך הגבול עם מקסיקו. במילים אחרות: אחדות לבבות לפי תנאי הבית הלבן. תגובת הגוש הדמוקרטי היה צוננת. הצירות הדמוקרטיות, כולן לבושות בלבן, צבע בגדיהן של הסופרג'יסטיות בתחילת המאה ה-20, שנאבקו על מתן זכויות הצבעה לנשים, כמעט לא הריעו לנשיא, בניגוד לגוש הרפובליקאי שנעמד על רגליו פעם אחר פעם.

הקריאה לאחדות, לשיתוף-פעולה בין דמוקרטים לרפובליקאים, שהייתה אחד ממוקדי נאומו של טראמפ, התקבלה בהרמת גבה, אם לא בספקנות גלויה, אצל הדמוקרטים, שבלעדיהם טראמפ לא יוכל להשיג אף אחד מהיעדים שאותם פירט בנאומו, בוודאי לא את החומה שהוא מנסה למכור לציבור האמריקאי, בינתיים ללא הצלחה, אם לשפוט על-פי סקרי דעת הקהל.

ואם טראמפ קיווה לשכנע, איכשהו, את ראשי המפלגה הדמוקרטית שלפניהם טראמפ 2:0, מנהיג חדש שיהיה מסוגל להתעלות מעל התכתשויות העבר, הוא שם לעצמו רגל כמה שעות לפני הנאום לאומה, בארוחת צהריים עם מגישי החדשות ברשתות הגדולות. הוא התיר כל רסן ופשוט שפך על הדמוקרטים קיתונות של זבל. איך הוא יישב זאת עם נאומו המתחסד טרם ברור.

את סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן, ששוקל לרוץ לנשיאות, הוא תיאר כ"מטומטם". את ראש הסיעה הדמוקרטית בסנאט, צ'אק שומר, הוא כינה "בן כלבה מלוכלך". הוא התייחס למסיבת עיתונאים של מושל וירג'יניה, ראלף נורתאם, שמנסה לגונן על עצמו מפני האשמות שהוא גזעני, ואמר: "ראיתם איך (נורתאם) נחנק כמו כלב"?

טראמפ שפע אופטימיות לגבי סיכוייו להיבחר לתקופת כהונה נוספת ב-2020. לפי חישוביו, כך אמר, המפלגה הדמוקרטית תסטה כל -כך שמאלה עד שלא תהיה לו (לטראמפ) שום בעיה להיבחר שוב בשנה הבאה.

"אני מקווה שביידן ירוץ מולי", אמר הנשיא. "הוא מעולם לא היה חכם גדול. הוא היה תלמיד איום ונורא. פליטות הפה שלו פשוט לא ייאמנו. כאשר אני אומר משהו שנראה לכם פדיחה, אז זה בכוונה. זה לא פדיחה. כאשר ביידן אומר משהו מטומטם, זה מפני שהוא מטומטם".

ההתבטאויות האלה דלפו למדיה, אף על-פי שארוחת הצהריים עם השדרים הייתה כנראה אוף דה רקורד, כמקובל. וכך, הן הגיעו גם לאזני שומר, והוא דאג לקבור קבורת חמור את "הקריאה לאחדות" של טראמפ עוד לפני שהנשיא השמיע אותה. בנאום בסנאט אמר הסאנטור כי הוא מצפה לשמוע רטוריקה "ריקה".

אתם תראו, שטראמפ יגזים, אם לא ישקר, לגבי הישגי הממשל שלו, וישמיע הבטחות ריקות, אמר שומר. לחיזוק דבריו, הזכיר הסנאטור שבנאומו הקודם על מצב האומה, הבטיח טראמפ להביס את דאעש ולהקים בתי חרושת רבים בארה"ב, אך שתי ההבטחות האלה לא קוימו.

"כל נשיא משתמש בנאום על מצב האומה לקביעת יעדים, אך מעטים עשו זאת בצורה כל-כך זולה, באדישות גדולה כל-כך", אמר שומר.

וטראמפ צייץ מיד בתגובה: "אני רואה ששומר כבר מותח ביקורת על הנאום שלי, אף על-פי שהוא לא ראה את הנוסח. הוא פשוט כועס שלא עלה בידו להיות מנהיג הרוב בסנאט, אחרי שבזבז הון במאמץ להשיג זאת".

וכך, קרסה הפסקת האש שניסה טראמפ להשיג עם הדמוקרטים כמה שעות לפני שהוא הכריז עליה.