רכשתם דירה והדירה לא רשומה על שמכם? תרוצו לבדוק במה מדובר. אם מדובר בדירה יד שנייה, תפעילו את העו"ד שלכם, ודאגו שהדירה תירשם על שמכם במהירות. לא אמור להיות קושי ברישום אלא אם עו"ד פספס משהו בדרך.
כאשר אתם רוכשים דירה חדשה, אז ענייני הרישום איטי ומורכב יותר. חברת הבנייה אחראית לרשום את הנכס על שמכם, כשבפועל התהליך לוקח זמן ומתרחש חודשים (ולפעמים שנים) אחרי שנכנסתם לדירה.
חברת הבנייה רושמת את הבית המשותף בטאבו ומעין מחלקת אותו לדירות ומייחסת כל דירה לרוכש הספציפי. תעקבו אחרי ההליך הזה, יש חברות בנייה "ששכחו" לרשום את הנכס, ופתאום - אחרי עשרות שנים, גילה בעל הדירה שהדירה לא על שמו.
הדירה לא על שמי - מה עושים?
בעלי דירות רבים בישראל אינם יודעים שהבעלות על הדירה שלהם אינה רשומה והמשמעות היא שאינה מעוגנת בחוק. גם אם אנחנו בעלי הדירה, שילמנו את תמורתה ויש לנו אפילו העתק של חוזה הרכישה, כל עוד הדירה אינה רשומה על שמנו באגף רישום והסדר המקרקעין (טאבו) המסמכים אינם מהווים תעודה רשמית שהדירה היא אכן שלנו. אם לא מטפלים בהקדם יש אף אפשרות למכור, לעקל או להעביר את דירתכם לידי מישהו אחר, ללא ידיעתכם - ראו הוזהרתם.
מהן הסיבות לאי רישום? הסיבה הראשונה היא שעדיין לא הסתיים הליך חלוקת הקרקע באזור. הסיבה השנייה היא, שחברת הבנייה עדיין לא סיימה את הליך רישום הבית המשותף. הסיבה השלישית היא שחברת הבנייה עדיין לא השלימה את הליך רישום זכויותיכם בדירה.
מי אחראי לרשום את הבעלות שלכם על הדירה?
1. חברת הבנייה
כשאתם רוכשים דירה חדשה מקבלן, החברה ממנה נרכשה הדירה, אחראית כלפיכם לסיים את כל הליכי רישום החלוקה, תשריט וצו הבית המשותף (אם קיים) וכן היא אחראית להליכי רישום הזכויות של הרוכשים בלשכת רישום המקרקעין (טאבו). לצורך רישום זה גובה החברה, בדרך כלל, מהרוכשים תשלום מראש עבור הוצאות הרישום (במסגרת השכר טרחה שאתם משלמים עבור עורך הדין של הקבלן).
כך או אחרת, ההליך הזה לוקח זמן. עד לרישום הזכויות בלשכת רישום המקרקעין אצל חברות הבנייה יש רישום פנימי, האמור לשקף את המכירה לרוכש הראשון, את העברת הזכויות מרוכש אחד לאחר וכן שינויים שונים החלים במשך הזמן (הרחבה על רישום דירה בטאבו).
2. משרד הבינוי והשיכון
משרד השיכון בין היתר עוסק ואחראי על רישום הדירות. המשרד אחראי להליכי חלוקה באתרים שנבנו ביוזמתו כאשר יש בהם יותר מחברת בנייה אחת. במצב כזה, מעורבותו נדרשת כדי להתאים ולחלק את הקרקעות בין החברות ולרשום את הדירות כהלכה. כמו כן, המשרד עוסק ברישום שיכונים ציבוריים. וכן רלוונטי לרוכשי דירות - המשרד עוקב אחר ביצוע הליכי רישום זכויות של רוכשי הדירות. למעשה, האחריות היא על האגף לרישום והסדר מקרקעין (טאבו) שאמור לפקח על הרישום של הדירות על ידי חברות הבנייה.
3. רמ"י
רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לשעבר מינהל מקרקעי ישראל, מנהלת את רוב הקרקעות במדינה. כדי להירשם כבעל זכויות בדירה הבנויה על קרקע שבניהול רמי יש לקבל את הסכמתה ואישורה.
גורם נוסף שעוסק ברישום הוא המרכז למיפוי ישראל (מפ"י). המרכז מאשר לרישום מפות חלוקה, המתארות את גבולות החלקות בהתאם לתכניות החלוקה.
4. הטאבו
הגוף החשוב מבחינתכם לבירור מצב הזכויות שלכם על הדירה, ולהבין את מעמדכם כמחזיקי הדירות הוא הטאבו. חוק המקרקעין קובע, כי כל רכישת דירה או נכס נדל"ן מקבלת תוקף סופי רק לאחר שנרשמה בפנקסי המקרקעין. את פנקסי המקרקעין מנהל האגף לרישום והסדר מקרקעין (טאבו).
על פי חוק רשאי כל אדם לעיין בפנקסי המקרקעין ולקבל נסח רישום המעיד על הרישום בהם. האגף לרישום והסדר מקרקעין פועל באמצעות לשכות רישום אזוריות. אתם צריכים להזמין (אפשר באינטרנט) או לגשת לטאבו ולהוציא את הפרטים על הנכס שלכם. אם לא נרשמתם עדיין כבעלי הנכס, תפנו לחברה הקבלנית ותבדקו איפה הליך הרישום נמצא? זה חשוב כי אם הדירה לא תירשם על שמכם, אז תתקשו למכור אותה, ומעבר לכך - רישום שגוי או לא מלא הוא פתח למניפולציות ורמאויות. אתם לא רוצים לקום בבוקר ולגלות שהדירה לא רשומה על שמכם.
כמה זה עולה? רישום זכויות בבתים משותפים - עיקר ההוצאה לרישום הזכויות משולם בדרך כלל, בעת רכישת הדירה, ולכן התשלום הוא עבור הוצאות הכרוכות בסיום ההליך ועלותן בסביבות 125 שקל.
רישום זכויות בבתים של "בנה ביתך" - רמ"י מטפלת ברישום החלוקה במכרזי בנה ביתך, לבנייה עצמית של יחידים. עלות החלוקה ורישום הזכויות (במידה ונעשה ע"י המינהל) תיגבה מן הרוכשים. ויש לפנות אליו לבירור העלויות. מדובר על עלויות של לכל היותר מאות שקלים בודדים.
למדריכים באתר הון:
מחירי הדירות - לאן?
מגורים משותפים - מה זה? והאם זה כדאי?
* המדריך נכתב על ידי כותבי מערכת האתר הון, מדריכים פיננסיים. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור מניות, קרנות נאמנות וניירות ערך אחרים; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.