תערוכת הסלולר השנתית בברצלונה MWC 2019 מייצרת כמו תמיד שלל כותרות. בעיקר מהווה התערוכה פלטפורמה ליצרנים גדולים כקטנים, חברות סטארט-אפ, מפתחים וכו', לקידום וחשיפת מרכולתם. צד נוסף של התערוכה הוא של המפעילים הסלולריים וחברות התקשורת - התערוכה היא הזדמנות עבורם להשמיע את קולם לקראת האתגרים העתידיים של התעשייה. אלא שדווקא הזווית שלהם לא תמיד מקבלת את הנפח המתאים. למען האמת קצת בצדק - כאשר כל הזרקורים מופנים למכשירים החדשים ולגדג'טים, את מי מעניין בעיות התחרות של המפעילים הסלולריים?
בדומה למה שקורה אצלנו בישראל, גם בעולם המפעילים הגדולים מרגישים שהרגולטורים מנותקים ועסוקים בעיקר בסוגיות של תחרות, במקום להבין שהשקעות העתק שנדרשות לדור החמישי צריכות לפגוש מדיניות תומכת. וכך, בעוד שהעיניים נשואות לסלולרי המתקפל של סמסונג או וואווי, בחר ניק ריד, מנכ"ל וודאפון לפרוק את תסכוליו ולקלקל מעט את החגיגה.
ריד, שמוביל את אחת מחברות הסלולר הגדולות בעולם, דיבר במהלך נאום בכנס בברצלונה על תחרות לא בריאה, משבר אמון מול הלקוחות, פרוטקציוניזם, והיעדר שיתוף פעולה. לדבריו, למפעילים יש מספיק סיבות שעשויות להעיב על הדור החמישי בדומה למה שקרה בדור הרביעי. "אני מחפש לייצר חוזה חדש מול התעשייה, אני רוצה לבנות אמון עם הצרכנים והעסקים ומול הצרכנים. זה יחייב אותנו לנהל שיח אחר עם הממשלות כדי לבנות את החזון העתידי של החברה הדיגיטלית".
אחד הנושאים החשובים שקברניטי התעשייה מדברים עליו בתערוכה הוא המשבר הגדול בין ארה"ב לוואווי הסינית. הדיון הגיע גם לישראל, אבל מכיוון שוואווי היא לא שחקנית בתחום התשתיות הסלולריות - הדיון כאן די גווע. בעולם מסתבר שהסיפור חם מאוד ועשוי להשליך על השוק כולו.
כזכור, ארה"ב מנהלת מאבק לסיכול ההתרחבות של וואווי בעולם כאשר התירוץ בו היא משתמשת הוא החשש מפני ריגול סיני. בפועל יש הסבורים כי מאחורי המאבק שאותו מוביל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עומד האינטרס האמריקאי לשמור על הדומיננטיות האמריקאית בעולם האינטרנט. כך או כך, עבור מנכ"ל וודאפון, המשבר עם וואווי הוא משבר חמור שההשלכות שלו הן הרבה יותר מאשר בשאלה האם מכשירי הסלולר של וואווי יושקו בארה"ב או לא. לטענת ריד, יש יותר מדי רטוריקה מתלהמת סביב הנושא ופחות דיון על עובדות, וכנראה יותר מדי השפעה פוליטית, אמר.
"וואווי היא כרגע שק חבטות, אבל כל חרם, או תגובה קיצונית אגרסיבית של ארה"ב כלפיה, תשפיע על כלל התעשייה העולמית ויהיו לה השלכות רחבות". לדבריו, וואווי היא שחקן דומיננטי בשרשרת האספקה של המפעילים באירופה ומחזיקה נתח שוק של כ-28% משוק תשתיות התקשורת הסלולרית, בעוד אריקסון ונוקיה מחזיקות כ-20% כל אחת. פגיעה באחת השחקניות האלה, או הוצאתן מהשוק, משמעה פגיעה קשה בשרשרת האספקה של כל התעשייה ויצירת שוק ריכוזי של מספר שחקנים קטן שיפגע בכולם. "אי אפשר להוציא שחקן מהשוק הזה בהיעדר מגוון שחקנים חדש, והדבר יפגע קשות במפעילים האירופאים", אמר.
סכנה בהטמעת הדור החמישי
מבחינת ארה"ב הדבר פחות רלוונטי עבור המפעילים, כי וואווי היא שחקן קטן בשוק האמריקאי ולא משפיעה על תשתיות הסלולר של המפעילים האמריקאיים. לדברי ריד, להפר חוזים מול וואווי המשמעות של חרם כזה באירופה משמעו להחזיר את התעשייה הסלולרית שנתיים אחורה, עד כדי פגיעה מהותית ביכולת להטמיע דור חמישי.
"הנושא כאן שעומד על הפרק הוא האמון בהשקעה. למה שהמפעילים ייכנסו למשא ומתן עמוק על השקעות בדור החמישי בהיעדר חוסר ודאות. זה כבר ניכר בהחלטה של וודאפון להשהות את העבודה על ליבת רשתות דור חמישי. עיכוב כזה עשוי לדחוק את אירופה כך שתפגר אחר המובילות העולמית בנושא הדור החמישי. המפעילים זקוקים לודאות ותשובות. ככל שהמאבק יהיה ארוך יותר בסוגיה, כך המצב ייעשה מסוכן יותר".
ריד התייחס ליחסים בין המפעילים למדינות, ממשלות ורגולטורים. הוא ציין שהיעדר שיתוף הפעולה משפיע לרעה על היכולת לפעול, אך הוא ניכר גם ביחסים עם הצרכן והמתחרים "שיתוף פעולה הוא מילת מפתח כאן".
בין היתר הוא נתן דוגמה לשיתוף פעולה שעשוי לפתור את הבעיה היא בבריטניה, שם המרכז הלאומי Cybersecurity מפקח ביעילות על הציוד של וואווי. "מודל זה יכול להיות מגולגל ברחבי אירופה. הפיצול הוא האויב כאן, והוא יחניק התקדמות".
התגובה של ריד לסוגיית וואווי מלמדת עד כמה הענק הסיני התקדם בשנים האחרונות ונהפך לדומיננטי באירופה ובעולם, ושבלעדיו המפעילים הסלולריים באירופה ככל הנראה ימצאו את עצמם בבעיה. אך הבעיה היא כאמור רחבה יותר: גם ישראל עלולה לסבול ממנה בצורה עקיפה אם המחירים יעלו. אם מחירי תשתיות התקשורת יעלו בעקבות הוצאתה של וואווי מהמשחק, מה תהיה המשמעות מבחינת ההתקדמות של הדור החמישי? ואיך פיגור כזה בכניסת הדור החמישי ישפיע על הכלכלה העולמית בכלל?
משרד התקשורת התעורר, וגם זה משהו
אמש חשפנו ב"גלובס" את התוכנית של משרד התקשורת לקדם פתרון לסוגיית התשלומים הכפולים של לקוחות לספקיות האינטרנט. כבר הרחבנו לא מעט על הכאוס בשוק האינטרנט בישראל, בכל הקשור לסוגיית הבנדל ההפוך - אותו שירות לפיו בזק מספקת ללקוחות אינטרנט בצורה עקומה בגלל דרישות לא הגיוניות של משרד התקשורת. כעת, כאמור, המשרד מתכנן לטפל בתשלומים הכפולים לספקיות - אחרי שהסתבר כי קיימים מאות אלפי לקוחות שמשלמים לספקיות האינטרנט תשלומים כפולים עבור הקישוריות לאינטרנט. המשרד מעוניין להקים מאגר ממוחשב שאליו יוכלו המשתמשים להיכנס, ובאמצעות תעודת זהות לדעת מי ספק האינטרנט שלהם ולמי הם משלמים תשלומים כפולים.
משום מה, כשמדובר במשרד התקשורת, במקום ללכת פשוט מסבכים את העניינים. אם יש לקוחות שמשלמים כפול - וכנראה יש הרבה - תודיעו לספקיות האינטרנט שהן חייבות לנתק כל לקוח שהיוזר שלו לא פעיל אחרי תקופה קצרה. לקוח שהספקים רואים שהוא לא משתמש בשירותי החברה אך בכל זאת משלם, ינותק אחרי התראה קצרה. פשוט. אבל אתם יודעים מה - עצם זה שהמשרד החליט לעסוק בבעיה הזו אחרי שנים שהיא קיימת, זה גם משהו.
הדוח של הדואר יחכה
הוועדה לבחינת התחרות בתחום הדואר בראשות דני רוזן סיימה את עבודתה בדיוק במועד שנקבע לה. במשרד התקשורת ובשוק העריכו שהוועדה לא תעמוד בלוחות הזמנים, ה-18 בפברואר, אך רוזן נתן הבטחה ועמד בה. אלא שהעובדה שהדוח מוכן כבר לא מעניינת איש, כי שר התקשורת איוב קרא עומד לסיים את תפקידו ממילא, וצמרת המשרד נמצאת בברצלונה. אז הגשת הדוח תחכה עוד שבוע. לא נורא, חיכינו עד עכשיו, נחכה עוד קצת. למרבה הצער, בגלל הבחירות שר התקשורת לא יכול להחליט על אימוץ ההמלצות או דחייתן. הוא רק יכול להשאירן כמו שהן, להחלטת שר התקשורת הבא. אם רוזן כתב את הדוח, צפו לדוח מעניין במיוחד. מה שנשאר לקוות זה רק שהשר החדש יגלה בו עניין ולא יקבור אותו.
הקנס המצחיק של דואר ישראל
משרד התקשורת קנס את דואר ישראל על אי עמידה בתנאי טיב שירות, כך אומרים ל"גלובס" מקורות בחברה. הפעם הקודמת והיחידה שהמשרד הטיל קנס על הדואר היה לפני ארבע שנים, ע"י עו"ד יגאל לוי ששימש בזמנו סמנכ"ל משרד התקשורת לענייני דואר, וזאת בעקבות ליקויים שחשף בבית המיון המרכזי ובדואר רחובות. המצחיק הוא גובה הקנס - 30 אלף שקל בלבד. מכיוון שמדובר בחברה ממשלתית, לא פשוט להטיל עליה קנס: מצד אחד רוצים להעניש אותה על הפרת רשיון, מצד שני גם את הקנס הציבור משלם. כאשר תופרט החברה הסיפור יהיה שונה. בינתיים בדואר מקבלים את הביקורת של המשרד ואת הקנס באופן חיובי - מבקרים אותם, והם מבטיחים ללמוד ולהשתפר. אחרי ההפרטה, כשהקנסות יאמירו, התגובה לקנסות תהיה מן הסתם אחרת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.