אחרי מאבק מתוקשר שנמשך שנה שלמה, היום (ב') באופן רשמי הצליחה תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל, להביא את שר האוצר משה כחלון להפסד בבג"ץ. שופטי בג"ץ קיבלו את עמדת תנובה והורו על צו מוחלט המורה לאוצר לאמץ את המלצת ועדת המחירים ולייקר את מוצרי החלב המפוקחים בשיעור של 3.4%. עוד נקבע כי המשרד יישא בהוצאות המשפט של תנובה בסך 25 אלף שקל.
מי המנצחים ומי המפסידים? "גלובס" ממפה ומנתח את ההשלכות.
1. השפן הנוסף שכחלון שלף מהכובע
למעשה, שופטי בג"ץ זרקו היום את כחלון מהמדרגות על ההתעקשות שלו לצרף הסתייגות לעמדת המדינה שכתב היועמ"ש. "יש מדינת ישראל אחת, וממשלה אחת, ויועץ משפטי לממשלה אחד, ופרקליטות מדינה אחת שמייצגים את כל גופי המדינה. תזמורת אחת היא ומנצח לה אחד" - במילותיו אלה של השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, ביקרו שופטי העליון עוזי פוגלמן, מני מזוז ואלכס שטיין את ההסתייגות של כחלון מהחלטת המדינה וסירובו לחתום על ייקור מוצרי החלב המפוקחים על רקע התייקרות חומרי הגלם.
"... לא נעלמה מעינינו עמדתו של שר האוצר שהסתייגה מהסכמת המדינה למתן צו מוחלט", כתבו שופטי העליון, תוך שהם מדגישים כי "עמדתו של היועמ"ש, כפי שנמסרה לבית המשפט, היא עמדתה של המדינה". במילים אחרות, שופטי בג"ץ אומרים לשר האוצר כי עמדתו האישית אינה מעניינת אותם, וכי ההתעקשות לצרף את הסתייגותו אינה במקום ואף מיותרת, כיוון שהמדינה נדרשת להציג עמדה אחת שמאחוריה היא מסוגלת לעמוד.
אלא שנראה כי התייחסות בג"ץ לא הותירה רושם עז אצל כחלון, שמסר כי "פסיקת בג"ץ היא פגיעה ישירה בצרכן. היא נגועה בחוסר רגישות חברתית ובחוסר איזון מוחלט בין שיקולים של בצע-כסף לבין טובת הציבור. הפסיקה תביא לתוצאה בלתי מתקבלת על הדעת".
לדבריו, "הניסיון לפגוע בצרכן הישראלי, תוך ניצול כוח מונופוליסטי שרירותי ובצע-כסף, שבר שיאים חדשים". כחלון גם שלף שפן נוסף מהכובע, אבל על כך בהמשך.
בקרוב נשלם יותר על חלב 4-3-19
2. המינוי של גבריאלי הוכיח את עצמו
בעוד שבוע יציין חיים גבריאלי, יו"ר תנובה, שנה למינויו. עבורו הייתה זו חזרה לקדמת הבמה העסקית בישראל, שנים לאחר שכיהן כמנכ"ל קונצרן אי.די.בי. בברייט פוד הסינית, שרכשה את תנובה מקרן אייפקס ב-2015, התקשו להניב מהחברה הישראלית את כל מה שציפו למצוא בה ולהציף ממנה ערך, במיוחד כשהתמורה ששילמו עבורה הייתה מופרזת.
עם ההודעה על מינויו של גבריאלי מסרה ברייט דיירי, חטיבת החלב של ברייט פוד, כי "בשנתיים האחרונות ניצבה תנובה בפני אתגרים רבים" וכי היא "עדיין עומדת בפני אתגרים". רבים מהם נוגעים לרגולציה הישראלית: פתיחת מכסות ליבוא, סימון אדום מזיק למוצרים ועוד.
לפחות אחד מהם קיבל היום מענה בדמות חותמת של בג"ץ, כך שבחברה-האם הסינית יכולים לסמן לעצמם היום וי גדול: גבריאלי הצליח גם להביא לייקור של מוצרי החלב הלא מפוקחים שעבר בשקט יחסי, וגם לקבל אישור מהמדינה ומבג"ץ לייקר את המוצרים שבפיקוח.
3. למען יראו וייראו
עבור תנובה הניצחון הנוכחי חשוב פעמיים: פעם אחת בטווח הקצר - בגלל העובדה שכנראה בקרוב היא תהנה מעליית מחיר של מוצריה המופקחים; ופעם שנייה בטווח הארוך - באפקט ההרתעה שיצרה הפסיקה עבור השרים בממשלות הבאות בכל הנוגע להחלטות סביב מחירים בפיקוח.
המסר שהועבר לאוצר הן מכיוון בג"ץ והן מהיועמ"ש הוא שניתן לשנות חקיקה קיימת לא באמצעות התעלמות ממנה, אלא על-ידי החלפתה בחדשה. מהבחינה הזו תנובה השיגה את מבוקשה בעתירה שהובילו עורכי הדין רועי בלכר, נגה רובינשטיין ואנדרי ניקל: השרים בממשלות הבאות יחשבו פעמיים ושלוש לפני שייכנסו לעוד סיבוב מהסוג הזה, ודאי מול חברת המזון הגדולה במדינה.
4. הבחירות הכריעו את כחלון
עם זאת, ההפסד של כחלון נובע בעיקר מהטיימינג שאליו הוא נקלע. שר האוצר הצליח להשאיר באוויר את תנובה - המחלבה הגדולה ביותר והשחקנית הדומיננטית במכירות מוצרי חלב מפוקחים - במשך שנה שלמה. הוא בחר שלא להחליט והתעלם מזעקותיה של החברה, שבשיאן אף הגיע המנכ"ל אייל מליס לכנסת וטען כי הנזק שנגרם לה נאמד במאות מיליונים. אז, אגב, במרץ 2018, איימה תנובה שאם השר לא יחתום כעת, עליית המחירים הבאה צפויה להיות גבוהה יותר - איום שלא התממש.
כך או כך, נראה כי ההחלטה של היועמ"ש אביחי מנדלבליט שלא ללכת עם האוצר נובעת מתזמון הבחירות. באוצר היו מי שהאמינו כי יצליחו לטעת מספיק שורשים במתווה שיסדיר את משק החלב שנחתם לפני כמה חודשים, באופן שיאפשר להם לנמק את הסירוב לחתום על צו העלאת המחירים. אלא שהקדמת הבחירות לא הותירה למעורבים ברירה. כפי שכתבה גם היועצת המשפטית של האוצר, שום הסדר עתידי לא יביא לשינוי בטווח המיידי, ושינויי חקיקה עשויים להיגרר תקופה ארוכה גם אחרי הבחירות לאור פגרת הקיץ וכו'.
אילו המציאות הייתה שונה, ובפני כחלון הייתה עומדת שנה נוספת עד לבחירות הבאות, סביר להניח שהוא היה מצליח למסמס את ההכרעה, ואולי גם להעביר הליך חקיקתי לשינוי השיטה הקיימת במשק החלב. אבל הבחירות לא הותירו זמן לבחון אם התוכניות הללו היו מתממשות או לאו, כשבמקרה הזה Timing is Everything.
5. עדיין לא נאמרה המילה האחרונה
אלא שכחלון עדיין לא אמר את המילה האחרונה: בג"ץ אמנם פסק על צו מוחלט, אך כדי שהמחירים יעלו בפועל, יש צורך ששר האוצר יחתום על הצו. ניתן לשער שהוא לא יזדרז לעשות זאת, כשלפי גורמים מעורים לא קיים לוח זמנים ממשי שמחייב אותו לכך. אגב, במקרה אחר של פסיקת בג"ץ בנושא הטבק לגלגול לקח לכחלון בערך שבועיים עד שחתם על הצו.
בחודש הבא, בנוסף לבחירות יחול גם חג הפסח, כשבתעשיית המזון נוהגים להימנע ככל האפשר בתקופה הזו מעליות מחירים. האם כחלון יהיה מסוגל למסמס את החתימה עד שממשלה חדשה תיכנס לתפקידה? ימים יגידו. בכל מקרה, לפי הערכות, גם אם השר יחתום, בתנובה צפויים לדחות את הייקור עד לאחר החג.
בתוך כך, כחלון שלף היום כאמור שפן נוסף מהכובע: הכרזה על ביטול וצמצום מכסים. מדובר ב"עונש" עבור המחלבות, תוכנית שעליה הוא שוקד כבר כמה שבועות, אולם עדיין לא ברור מה היקפה. "בסמכותי להפעיל צעדים אחרים על-מנת לקבוע מדיניות שתגן על הצרכן הישראלי. מה שלא עשו שיקולים של צדק חברתי והיגיון בריא, אעשה מתוקף תפקידי כשר האוצר", אמר היום.
לפי עיקרי התוכנית, המחלבות אמנם ייהנו מעליית המחירים שדרשו, אך ביטול או צמצום של המכסים על יבוא מוצרי חלב עשוי להגדיל דרמטית את היכולת לייבא ולפגוע בייצור המקומי. בהנחה שאכן יהיו יבואנים שיוכלו לייבא כמויות גדולות של מוצרי חלב בטווח המיידי, דוגמת שטראוס עם מוצרי המחלבה הדנית ארלה, או וילי פוד ונטו - המחלבות המקומיות עשויות להיפגע בכל מה שנוגע לקטגוריות כמו חמאה או גבינות קשות - מוצרים שיש להם חיי מדף ארוכים יותר בניגוד לחלב טרי או לגבינה לבנה, והצרכנים עשויים ליהנות מהגדלת התחרות.
אלא שכרגע לא ידוע כאמור מה היקף התוכנית והאם צפוי כאן מהלך אמיתי שהמחלבות צריכות לחשוש ממנו - או שמדובר בעוד ניסיון לכופף את תנובה כדי שתחזור לנהל משא-ומתן מול האוצר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.