ירידה חדה נרשמה בתמיכת רפובליקאים בישראל בהקשר של הסכסוך הישראלי- פלסטיני. כך, על פי תוצאות סקר גאלופ, שנערך בארה"ב בין 1 ל-10 בפברואר, לפני שהתלקחה פרשת ההתבטאויות האנטישמיות והאנטי-ישראליות של צירת בית-הנבחרים הדמוקרטית אילחאן עומאר.
הסקר מצביע על ירידה בשיעור התמיכה בישראל גם בקרב הציבור הכללי בארה"ב. 59% תומכים בישראל בסכסוך עם הפלסטינים, בהשוואה ל-64%, בסקר זהה שנערך בפברואר 2018. זו הרמה הנמוכה ביותר של תמיכה בישראל מאז 2009.
בקרב כל האמריקאים, שיעור התמיכה בפלסטינים, בהקשר סכסוכם עם ישראל, הוא 21%, לפי הסקר החדש. נתון זה לא השתנה בהשוואה לסקר ב-2018, אך הוא נמצא ברמה הגבוהה ביותר מאז 2001.
אך בשעה שהרפובליקאים מחריפים את התקפותיהם על המפלגה הדמוקרטית, בעיקר בגלל ציוצים והצהרות של עומאר וצירה מוסלמית אחרת, רשידה טלאיב, ומתארים את המפלגה כמהדורה אמריקאית של מפלגת הלייבור הבריטית, מראה הסקר של גאלופ שהירידה החדה ביותר בתמיכה בישראל ב-12 החודשים שחלפו מסתמנת דווקא בקרב אלה שמזהים עצמם כרפובליקאים.
בסקר גאלופ אשתקד, הביעו 87% מהרפובליקאים תמיכה בישראל בהקשר של הסכסוך עם הפלסטינים. זו הייתה רמת התמיכה הגבוהה ביותר שנרשמה אי פעם בקרב הרפובליקאים. הסקר הקודם נערך בדיוק כאשר ארה"ב עמדה להכריז על העברת השגרירות האמריקאית מת"א לירושלים, מהלך שנחשב כביטוי לאהדת דונלד טראמפ לישראל. ייתכן שהפופולריות של טראמפ בקרב חברי מפלגתו הניעה כמה מהמשיבים הרפובליקאים אז לאמץ את אהדתו לישראל.
אך הסקר החדש מצביע על ירידה של 11% בשיעור תמיכת הרפובליקאים בישראל - מ-87% ל-76%. שחיקה בתמיכה נרשמה גם בקרב דמוקרטים, אך היא הייתה פחות דרמטית - מ-49% ל-43%, כלומר 6%. צריך להדגיש: יותר רפובליקאים תומכים בישראל מאשר דמוקרטים - 76% מול 49% - אבל שיעור נשירת תומכי ישראל בקרב הרפובליקאים ב-12 החודשים שחלפו גבוה הרבה יותר.
מזווית אחרת, גיבשו עורכי הסקר דרך למדוד את האהדה לישראל "נטו" לאורך כמה שנים: שיעור אוהדי ישראל פחות שיעור אוהדי הפלסטינים, וחלוקת כל מפלגה לקבוצות משנה: שמרנים ומתונים במפלגה הרפובליקאית, ליברלים ומתונים במפלגה הדמוקרטית. על פי מדד זה, הירידה החדה ביותר בתמיכה בישראל נרשמה בקרב הדמוקרטים הליברלים מ-(+)17 בין 2013 ל-(+)3 בין 2017 ל-2019. שיעור התמיכה בישראל בקרב קבוצה זו ב-2019 כמעט זהה לשיעור התמיכה בפלסטינים - 38% תומכים בפלסטינים, 41% - בישראל. בקרב הרפובליקאים השמרנים, שיעור התמיכה בישראל ב-2019 מגיע ל-81%.
סקר אחר של גאלופ, מ-21 באוגוסט אשתקד, העלה, שלקצת יותר משליש מהאמריקאים יחס אוהד לראש הממשלה, בנימין נתניהו, וחמישית מהם כלל שמעו עליו כלל.
הסקר מצא, ששיעור האהדה לנתניהו גדול הרבה יותר בקרב רפובליקאים מאשר בקרב דמוקרטים. נתון זה משקף את העובדה, שהאהדה לישראל גדולה יותר בקרב רפובליקאים מאשר אצל דמוקרטים. ייתכן גם שהאהדה הגדולה יותר לישראל בקרב הרפובליקאים נובעת מהיחסים הקרובים בין נתניהו לבין דונלד טראמפ. האחרון נהנה מפופולריות רבה אצל הרפובליקאים.
וכך, שיעור האהדה לנתניהו בקרב הרפובליקאים מגיע ל-64%, אך רק ל-17% מהדמוקרטים יש דעה חיובית על ראש הממשלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.