העיר ערד הפכה בשנים האחרונות למיקרוקוסמוס של המאבקים בין חרדים לחילונים: חסידי גור עברו לגור בה בגלל המחירים הנמוכים, והתושבים החילונים רואים בכך "נסיון השתלטות" ומתנגדים נחרצות. נזכיר כי בשיאו של המאבק, ראש חסידות גור הורה לחסידי העיר לתלות שלטי מכירה מחוץ לדירותיהם על מנת לייצר מצג שווא של היצע מלאכותי, ובכך לתרום להורדת מחירי הדיור שעלו על רקע גל הרכישות של החסידות. הנהירה של חסידים נוספים לעיר והצורך המידי במגורים הגבירו את תיאבון המוכרים, עד אשר הרב נאלץ לקבוע מעין מחירון ואסר לרכוש דירות במחיר שאותו ראה "לא כשר".
"מה שהביא את חסידות גור לעיר זה קריסת מחירי הדיור, ומה שיעצור אותם זה עלייה במחירי הדיור", אומר ראש העיר ניסן בן חמו בשיחה עם "גלובס". "אחרי הבחירות האחרונות נשבר ליבם - הם הפסידו בגדול. מפח הנפש הזה הוביל אותם למצב שהם מבינים שזו המציאות בערד: עיר חילונית פלורליסטית, ואת הסטטוס קוו הזה הם לא יצליחו לשנות". אבל לדבריו, המאבק בחרדים עולה לערד בתקציבים. "גלנט היה השר הראשון שהגיע לבקר בעיר בקדנציה הראשונה שלי. הוא התרשם מאד מהתוכניות ומהחזון, והעמיד משאבים מהמשרד שלו על מנת לסייע ליישוב. עבדנו במשך ארבעה חודשים, שכם לצד שכם, על תוכנית בסדר גודל של 250 מיליון שקל לחמש שנים לפרויקטים בעיר.
"אבל בעודנו עובדים על המסמך, התחלתי לקבל כתף קרה - שנה לפני הבחירות. אין לי טענות לפקידים במשרד השיכון, אך כשהתחלתי לגשש, נראה כי המצב לא ברור.
"לאחר מכן פגשתי את גלנט כשהצטרף לנסיעת השתלמות לגרמניה של כמה ראשי ערים מהנגב, בשיחה בארבע עיניים איתו נדהמתי לגלות את הסיבה לדחיית התקציב. הוא אמר לי 'תקשיב, עד אשר לא תמלא את הדרישה של ליצמן, קרי לאשר 500 יחידות דיור עבור חסידי גור בערד - חבל לך על הזמן, אין לי מה להגיש את זה לממשלה'.
"שאלתי בתדהמה, 'אתה רציני? השר ליצמן מנהל את ממשלת ישראל?', והוא אמר לי, 'כן זה המצב, עד שלא תיתן לו את מה שהוא מבקש - אין לנו מה להתקדם'".
"הייתי בהלם. אמרתי לו, 'אם המטרה שלכם לקבור את ערד אז זאת הדרך לעשות את זה, אני לא אתן לכם לזה יד, לא במשמרת שלי. זו סחטנות ומאכזב שככה זה עובד'".
הכרת אותו קודם לכן?
"הכרתי אותו מהצבא והערכתי אותו מאוד. כשהוא היה מח"ט ג'נין הייתי לוחם ביחידת דובדבן ובמבצע מורכב לכדנו בעיירה קבטייה את אחמד כמייל (אבו עווד) מהפת"ח. הוא קצין מוערך ותפסתי ממנו אדם ערכי, אך לצערי הרב, לדעתי גלנט הפוליטיקאי לא עמד באותם סטנדרטים וערכים של גלנט המצביא.
"ליצמן עוד קודם לכן איים עלי. יש גם פסקי דין של בג"ץ שאומר שאתה לא יכול להקצות בנייה לאוכלוסייה ספציפית. מי שרצה, שיבוא לקנות בשוק החופשי. אין דבר כזה שמשרד השיכון מייעד שכונה עבור אוכלוסייה. אין דבר כזה, זה אסור, מדובר באפליה.
"לשמחתי הרבה גם בלי הכסף הזה אנחנו מסתדרים. יש בערד תנופת פיתוח עם 600 יחידות דיור חדשות לאחר שנים שלא בנו בעיר".
אם נשים את ליצמן וחסידות גור בצד, יש מי שיגיד כי ייבוש העיר מתקציבים לא החל מאתמול.
"ההידרדרות של ערד החלה עוד באמצע שנות ה-90 בהחלטות פוליטיות להסבת תקציבים מפה ליהודה ושומרון. בנוסף לכך המנהיגות המקומית הייתה חלשה מאוד ולא ידעה איך למנף את הנכסים. אני לא קוסם אבל באתי עם חזון אחר. התקציב המדובר שהובטח על ידי גלנט הגיע לבשלות לקראת החלטת ממשלה אך נגנז. אני אעשה הכל כדי שבממשלה הבאה ההצעה תעבור".
גם אם תהיה זו ממשלת ליכוד?
"יותר גרוע מעכשיו זה לא יכול להיות. המצב רק יכול להשתנות לטובה. חשוב לי לספר על המקרה הזה כדי שהשר הבא יחשוב פעמיים. בסוף ההחלטות צריכות להתקבל בצורה מקצועית ולא פוליטית. השר שאמור לדאוג לרפואה הקורסת דואג למגזר שלו ומצליח לכופף ראשי ממשלה ואת כל השרים.
"חסידות גור נבלמה בערד כעת כי היצע הדיור נגמר. הרי המלחמה פה היא כלכלית ועובדתית המלחמה פה נעצרה. חסידות גור כבר לא מסוגלת לקנות דירות בשכונה החדשה".
לגבי הפיתוח הכלכלי של העיר אומר בן חמו כי לפי החלטה 446 של משרד הכלכלה מלפני שנה וחצי קיבלה העיר מענקים לעידוד הקמתם של שמונה מפעלים חדשים. "זה חסר תקדים", אומר בן חמו, "נכון להיום ארבעה מפעלים כבר הוקמו, בהם אלביט מערכות, מפעל ערד הארץ - שעוסק באלמנטים לבנייה מתועשת, חברת פלקסרוניקס שחזרה לעיר, עלמי תעשיות פלסטיק ועוד מפעלים בהקמה. יש פעילות כלכלית שחוזרת, הצלחנו לחבר את העיר לצינור הגז, כאשר המפעלים של יוניליוור ולוקסנבורג כבר מחוברים לאנרגיה זולה. כשנבחרתי ב-2015 באזור התעשייה היו 60 אלף מטר רבוע פנויים, והיום אין לי מטר אחד פנוי ובונים מבנים חדשים. יש התעוררות בכלכלה של ערד".
לגבי החלוקה השנויה במחלוקת של הארנונה ממפעלי אזור ים המלח שממנו נהנתה בעיקר המועצה האזורית תמר שזוכה לארנונה של 80 מיליון שקל ולה 1,200 תושבים בלבד, מסביר בן חמו כי "התהליך לקראת איזון משאבים הוא הליך ארוך ואיטי שכיוונו זה איזון משאבים. לדעתי, הפתרון הוא לחבר את האזור למועצה אחת".
אבל תאבד את הכיסא.
"אם זה אומר שמחר אני צריך להחזיר את המפתח ולהגיד תודה רבה על ההזדמנות לטובת איחוד רשויות, אני עושה את זה מיד. זה הדבר הנכון לעשות עבור האזור הזה. יש לי מקצוע בחיים, באתי מעולם ההייטק ואני יכול לחזור לשם אם אדע שהעיר במסגרת טובה".
תגובות: שקרים ודברי הבל
תגובת סגן שר הבריאות יעקב ליצמן: "מדובר בשקרים ודברי הבל שאינם ראויים כלל להתייחסות. מי שניסה לפגוע בערד זה ראש העיר, שבפגישה עם ליצמן ניסה להתנות תקציבים לתושבים החרדים בתנאי שלא ימשיכו לבוא לגור בערד. ליצמן סייע לערד במהלך השנים ולטענות ההזויות הללו אין כל שחר".
תגובת השר יואב גלנט: "הטענות המדוברות משוללות כל יסוד. כלל ההחלטות במשרד התקבלו בהתאם לנהלים המקובלים ובכפוף לאישור היועץ המשפטי של משרד הבינוי והשיכון".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.