ב-9 במארס ציינו המשקיעים בוול סטריט יום הולדת עשירי לראלי ב-S&P500. אחרי עשור של עליות ותוספת של כ-400% (כולל דיבינד) לערך המדד, ניתן להכתיר את שוק "השוורים" הנוכחי כארוך ביותר בהיסטוריה של 140 שנות פעילות הבורסה האמריקאית. במאמר מוסגר נציין כי למרות האורך, שוק זה אינו הרווחי ביותר, על אף תוכניות ההרחבה המוניטאריות שנקט הפדרל ריזרב.
כזכור, לא הכול הלך חלק: פעמיים החגיגה הזו הייתה קרובה לסיומה - בפעם הראשונה ב-2011 ובפעם השנייה בדצמבר 2018. בשתי האפיזודות צנח ה-S&P500 בחדות ועצר במרחק של עשיריות האחוז מרף המינוס 20% - רף שנבחר לסמן את הפיכת "השוורים" ל"דובים".
קשה להתכחש ל"עייפות החומר" של הראלי, שמגיעה כנראה יד ביד עם הוותק שלו. כך, חודש מארס היה רווי אינדיקטורים שהעידו על היחלשות הכלכלה העולמית. הנתונים זעקו "האטה": החל מסקרי מנהלי רכש באירופה, דרך נתוני מאקרו מסין, הפחתת תחזיות הצמיחה של ה-OECD וכלה באכזבת דוח התעסוקה האמריקאי. בנוסף, עונת הדוחות האחרונה הכינה את המשקיעים ללא מעט מהמורות גם בגזרת המיקרו, וניתן להניח כי החל מ-2019 יהיה לחברות קשה יותר לשמר את רמות הרווחיות הנאות שהתרגלנו אליהן בשנתיים האחרונות. נגידי הבנקים המרכזיים, כהרגלם, התגייסו לסייע, אם לא במעשים (כמו הבנק האירופי והסיני) אז לפחות בדיבורים (כמו הפד). השווקים אמנם עלו, אך מפלס החששות נותר גבוה.
התפלגות לפי תתי?סקטור במדד S&P HEALTHCARE
בתקופות של אי-ודאות כלכלית, חולשה בפעילות או אפילו מיתון, עולה הביקוש לאפיקי השקעה מגננתיים, "דפנסיביים" - ענפים עם רגישות נמוכה יחסית למחזור העסקים. חברות שמשתייכות לענפים דפנסיביים מבססות את פעילותן על קשיחות הביקושים וכן, הן בונות את האסטרטגיות העסקיות שלהן על מגמות צרכניות ארוכות טווח. מטבע הדברים, המשקיעים מצפים מהן להציג מאזנים חזקים ויציבים, תשלומי דיבידנד גבוהים ותנודתיות נמוכה, עסקית ופיננסית. ענף הרפואה הוא אחד הנציגים הקלאסיים של התחום.
בכל העולם: מעמד הביניים קודם כל צורך רפואה
נבחן את הגרסה האמריקאית שלו. המדד S&P Healthcare Index הינו אחד מתוך 11 הענפים של S&P500, משקלו עומד על כ-15% והוא השני בגודלו במדד הכללי אחרי ענף הטכנולוגיה (21%). לא מדובר במקשה אחת - קיימים 10 תתי סקטורים, שהגדול מביניהם הוא תת ענף התרופות המהווה כ-34% מתוך מדד S&P Healthcare.
10 המניות הגדולות במדד
בדצמבר 2018, כשכל השווקים סבלו מירידות חדות על רקע החשש למלחמת הסחר בין ארה"ב לסין ומדינות נוספות, "ברקזיט קשה" בבריטניה והאטה בצמיחה העולמית, מדד הרפואה בארה"ב היה במיטבו; כמצופה ממנו הוא תפקד כ"חוף המבטחים" בעת צרה ומשך אליו את כספי המשקיעים המבוהלים. בסיכום שנתי, ענף הרפואה היה היחיד במדד S&P500 הכללי שסיים בטריטוריה חיובית. מעניין כי לא כל הסקטורים הצטיינו, אך העלייה החדה ביותר נרשמה במכשור הרפואי, בביוטכנולוגיה, בתי חולים, תרופות וביטוח רפואי.
מספר גורמים משפיעים על סקטור הרפואה בכללו:
הזדקנות האוכלוסיה: הזדקנות האוכלוסיה והצורך ההולך וגובר בטיפול ובליווי רפואי יומיומי הם התמריץ הבסיסי לחדשנות בתחום הרפואה, בין אם מדובר בתרופות, מכשור, ביטוח, טכנולוגיה או בתשתיות פיזיות דוגמת בתי חולים. לצד זאת תוחלת החיים עולה: אם ב-1975 אוכלסיית בני ה-65 ומעלה בארה"ב עמדה על 10%, התחזיות של מכון פיטרסון מנבאות כי ב-2025 משקלם מתוך סך האוכלוסיה יעמוד כבר על 18% ובשנת 2050 - על 21%, כלומר כל ארה"ב תיראה כמו פלורידה. לא בכדי כ-80% מסך ההכנסות של חברות הרפואה בארה"ב מגיעים מהשוק המקומי, ורק 20% מחו"ל. לצד זה משגשג ענף הביטוח: מניות תת הענף רשמו תשואה של יותר מ-900% בעשור האחרון.
המגמה הזו אינה ייחודית רק למדינות המפותחות - גם במתפתחות חל שינוי. כשבני אדם נחלצים מהעוני ונכנסים למעמד הביניים, הדבר הראשון שהם צורכים זה רפואה. פחות משנה אם סין תצמח בקצב של 7% או 3% בשנה - מעמד הביניים שלה גדל ומבקש לשפר את שירותי הבריאות שלו.
התפתחות הטכנולוגיה וכניסתה לתחום הרפואה: החדשנות לא מסתכמת רק בפן הטיפולי, אלא נכנסה גם לתחום האבחון ולאחרונה גם למניעה. לא פעם מהפכה טכנולוגית חוללה מהפכה רפואית. למשל, טכנולוגיית ההדמיה הפכה לנגישה יותר לכלל הציבור, והעניקה בכך רוח גבית חזקה למכשור רפואי. שווי השוק של מניות המכשור הרפואי שילש את עצמו במהלך העשור.
ניתן למצוא אינספור דוגמאות למגמות חדשות בתחום הרפואה וניתן רק לנחש כמה עוד ממתינות מעבר לפינה. הרעיון לקבץ את כל הפיתוחים והמגמות תחת קורת גג של מדד אחד, מקנה למשקיעים הזדמנות פז לפזר סיכונים ולהיחשף בבת אחת גם להיבט המסורתי של ענף הרפואה וגם להיבט החדשני שלו. הצד המסורתי אחראי על יציבות, החדשני - על סיכוי לתוספת תשואה.
סיכונים פוליטיים: בקמפיין הבחירות שלו, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכניס את נושא תמחור התרופות ושינוי ב-Affordable Care Act לאג'נדה הפוליטית שלו. הספקולציות סביב השינויים בחקיקה והחשש לתוספת רגולציה הכניסו אי-ודאות גדולה לענף. לעת עתה, המשקיעים סבורים כי הקונגרס המפוצל יתקשה לטפל בנושא, אך אין לדעת מתי הוא יעלה שוב לשולחן הדיונים.
תשואות תתי?סקטור במדד S&P HEALTHCARE
שוק עם חסמי כניסה לא פשוטים
שוק התרופות הגלובלי צפוי להגיע ל-1.2 טריליון דולר ב-2024. זהו תחום עם שפע של חוקים ורגולציה כבדה סביב הפטנטים, הניסויים, הבטיחות, היעילות והשיווק. כל אלו משפיעים על הגודל ועל קצבי הצמיחה של השוק. יחד עם עלויות המו"פ הגבוהות שהכרחיות לפיתוח תרופות חדשות, עלולים להיווצר חסמי כניסה לא פשוטים עבור חברות קטנות יותר. 10 החברות המובילות בענף אחראיות לכ-30% מסך המכירות בשוק העולמי. חברות התרופות מייצרות שני סוגי תרופות: גנריות וחדשניות. התחום הגנרי הוא זה שמייצר הזדמנויות עבור השחקניות החדשות, בעיקר בשווקים המתפתחים, שם הממשלות מעוניינות בייצור מקומי מופחת עלויות.
עסקאות המיזוגים והרכישות בתחום התרופות נמצאות בנסיקה בשנים האחרונות. זוהי אחת הדרכים הנפוצות היום עבור חברה להרחיב את תחומי הפעילות שלה ולהגיע לשווקים חדשים. יש שיגידו כי צמיחה באמצעות רכישות עדיפה על צמיחה אורגנית. דוגמה לכך היא Merck שרכשה ב- 2014 את Idenix Pharmaceuticals ובזכותה הוסיפה לפורטפוליו המוצרים שלה תרופה נגד הפטיטיס.
לסיכום, ענף הרפואה עשוי לענות להגדרת "ענף דפנסיבי", כלומר פחות רגיש להאטה כלכלית. היציבות הזו מוסברת על ידי הישענות על מגמות ארוכות טווח כמו הזדקנות האוכלוסיה ועליית הביקושים למוצרים ולשירותי רפואה. מדד S&P Healthcare מכיל מגוון של תתי סקטורים שמעניקים חשיפה הן לתחומים המסורתיים והן לחדשנות רפואית. מנגד, נראה כי האי-ודאות הפוליטית בוושינגטון ושינויי הרגולציה בתחום מהווים את הסיכון העיקרי עבור פעילות חברות התרופות.
הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקבוצת קסם-אקסלנס. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה או מכירה של ניירות ערך המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לקבוצת אקסלנס ולבעלי שליטה בה, עשוי להיות עניין במידע המוצג ובנכסים הפיננסים המוזכרים. מובהר בזאת כי מדדי S & P הינם קניינם הרוחני של S&P Dow Jones Indices LLC.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.