זה היה אמור להיות אחרת. בעוד שלושה ימים הייתה אמורה בריטניה לפרוש בגאווה מהאיחוד האירופי, ולצאת לדרך חדשה של עצמאות כלכלית ומדינית לצדו. לא עוד חוקים לגבי הקימור המותר לבננות, לא עוד מגבלות על סבסוד תעשיית הרכב, לא עוד חשש שבריסל תשלח המוני מהגרים לממלכה בשם הסולידריות האירופית. טקסים תוכננו, פוליטיקאים התחייבו במפורש, והמטבעה המלכותית של בריטניה אפילו ייצרה מטבעות ניסיון של 50 פני שלעליהם הוטבע תאריך הפרישה המיועד - 29 במארס 2019 - מה שהיה אמור להיות עוד ציון דרך בהיסטוריה של האימפריה לשעבר.
במקום זאת, הליך הברקזיט התרסק לחתיכות. ההסכם שגיבשה ראשת הממשלה תרזה מיי בנובמבר לא זכה לתמיכה, הוא ספג מפלה היסטורית בפרלמנט בדצמבר, שרים התפטרו בהדרגה בחודשים האחרונים, המפלגות הגדולות התפצלו, חוסר הוודאות בנוגע לתאריך הפרישה רק הולך וגובר - ובריטניה ניצבת "בשעתה החלשה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה", כפי שאמר אתמול דובר בית הנבחרים.
אירופה משתאה
אירופה כולה מסתכלת בהשתאות כיצד הבריטים אינם מצליחים לפרוש בהצלחה מהאיחוד האירופי, ונאלצים להתחנן בפניו לקבל הארכה. המטבע המיוחד, אגב, נגנז, לקול צהלות התקשורת הבריטית, שציינה עוד פיאסקו ממשלתי בהליך הפרישה.
אמש נרשם שיא נוסף של מבוכה. בצעד סמלי שמשקף את אובדן השליטה של ממשלת בריטניה על תהליך הפרישה מהאיחוד, לקח אתמול הפרלמנט הבריטי את המושכות ממיי בנושא הברקזיט, ויקיים מחר (ד') שורת הצבעות שאמורות לשרטט באילו אפשרויות הוא תומך ולאילו הוא מתנגד (ראו רשימה). מעבר להבעת אי-אמון טוטאלית בממשלה, זהו גם צעד בלתי פרקטי, מאחר שבריסל כבר הודיעה כי ההסכם שגובש אינו פתוח למשא ומתן, ומשום שחלק מההצעות אינן ריאליות. גם מבחינה חוקית, תוצאות ה"הצבעות האינדיקטיביות", כפי שהן מכונות, לא יחייבו את הממשלה הבריטית.
לכן, מה שיקרה מחר בפרלמנט תהיה ככל הנראה הצגה נוספת מז'אנר הברקזיט. שורה של חברי פרלמנט מהספסלים האחוריים יהפכו את בית הנבחרים לבמה שעליה ידונו החברים במה שהיו אמורים להבהיר כבר אחרי יוני 2016 - אז החליטו בני עמם במשאל עם לצאת מהאיחוד. "1,000 ימים מבוזבזים" הייתה הכותרת של ה"סאן" בשבוע שעבר, בהתייחסו למניין הימים שעברו מאז ולחוסר היכולת לבצע את הפרישה.
בין השאר, למשל, צפויה לעלות הצעה לאשר את ההסכם שגיבשה מיי אך ללא מנגנון ה"בקסטופ" באי האירי, שהביא להתנגדות בקרב השמרנים יותר מבין חברי מפלגתה. אך אופציה כזו, הבהיר האיחוד האירופי, והבהירו גם משפטנים, אינה ישימה מבחינה חוקית.
שורת תבוסות
בינתיים, ההחלטה אתמול מתווספת לשורת התבוסות של ראשת הממשלה הבריטית, שכבר ספגה שתי מפלות באישור העסקה שלה, ושהתכוונה להביא אותה להצבעה שלישית ביום חמישי או שישי הקרובים. שלושה שרים התפטרו אתמול מממשלתה כדי להצביע בעד התיקון שמעביר את הדיון בעניין לפרלמנט. אחד מהם אמר כי מיי "משחקת ברולטה" על חייהם ועל עתידם הכלכלי של תושבי בריטניה.
בכל מצב עניינים אחר, אחרי מפלות שכאלה, ראשת הממשלה הייתה מתפטרת או מכריזה על הליכה לבחירות. אבל נכון לעכשיו מיי אינה עושה זאת. בין שמדובר בחוש אחריות היסטורי שמטרתו להציל את בריטניה ברגע האחרון מיציאה לא-מסודרת מהאיחוד האירופי, ובין שמדובר ברצון להישאר בשלטון או בעקשנות, היא ממשיכה במשימה הסיזיפית של אישור העסקה הבלתי-פופולרית שרקחה לפני ארבעה חודשים.
מה שמסייע לכך, או תורם למבוי הסתום, תלוי בפרספקטיבה, היא העובדה שאף אחד לא באמת רוצה להחליף את מיי בתפקיד. ניסיון הדחה קודם בתוך המפלגה השמרנית שבראשה היא עומדת נגמר בהפסד, ובאי-אפשרות להדיחה למשך עוד ארבעה חודשים. אלא אם כן תכריז על בחירות, מיי תקועה עם התמודדות עם שאלות עוקצניות במשך שעות בפרלמנט, עם תקשורת שיורדת לחייה ועם מפלגה שמרנית המפורקת לחתיכות סביב סוגיית הפרישה.
פרלמנט מפולג
לא רק את המפלגה השמרנית פילג הברקזיט, אלא את כל המערכת הפוליטית בבריטניה. בבית הנבחרים הצביעו בחודשים האחרונים חברי הפרלמנט כל אחד לפי האינטרסים שלו - הצפון אירים המתנגדים ל"בקסטופ", אלה התומכים בפרישה חד-צדדית, הלייבור המנסה להכשיל את הפרישה, ועוד שורה של נציגי מחוזות שהצביעו בהתאם לעמדתם האישית. שום משמעת סיעתית לא הצליחה לגבש תמיכה בהסכם שגובש מול האיחוד האירופי.
מחר יהיו השסעים הללו לב הדיון בפרלמנט. השאלה היא אם ההצבעה עליהם תקדם במשהו את הפרישה המסודרת מהאיחוד, שנקבעה נכון לעכשיו ל-12 באפריל - אם לא יאושר ההסכם שגיבשה מיי. נכון לעכשיו, אף אחד לא מתכוון להטביע את התאריך הזה על שום מטבע חגיגי.
על מה הבריטים עשויים להצביע מחר?
● אישור הסכם הפרישה שגיבשה מיי מול האיחוד האירופי
● ביטול סעיף ה"בקסטופ" באי האירי בהסכם שגיבשה מיי מול האיחוד האירופי
● ביטול סעיף 50 והישארות באיחוד האירופי
● קיום משאל עם שני אם להישאר או לפרוש מהאיחוד
● פרישה מהאיחוד האירופי אך הישארות באיחוד מכסים עמו
● פרישה מהאיחוד האירופי לפי המודל הנורווגי EFTA בנוסף להישארות באיחוד מכסים עמו
● פרישה חד-צדדית שתגובה בהבטחה להסכם סחר עתידי עם האיחוד האירופי
● פרישה חד-צדדית מהאיחוד האירופי, ללא כל הסכם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.