מניית טבע , שירדה בניו יורק ב-2.2% ביום חמישי לאחר פרסום דוחות הרבעון הראשון של 2019, עלתה בחזרה ביום שישי, וננעלה כמעט ללא שינוי מהמחיר שבו נסחרה לפני הדוחות, כך שהיא ממשיכה לדשדש סביב המחיר של 15 דולר.
נראה כי ציפיות המשקיעים מלכתחילה לא היו גבוהות מטבע, וראיה לכך היא מחיר המניה, שנמצא במגמה שלילית כבר שלושה חודשים: מסוף ינואר נפלה טבע ב-24%. שווי השוק של טבע בבורסות ניו יורק ות"א הוא 16.6 מיליארד דולר.
טבע רשמה ברבעון הראשון הכנסות של 4.3 מיליארד דולר, הפסד נקי של 105 מיליון דולר ורווח נקי מתואם (Non-GAAP, בניכוי הפחתות חשבונאיות שונות) בסך 654 מיליון דולר. טבע הותירה ללא שינוי את התחזית שלה ל-2019 - למרות ירידה של 200 מיליון דולר בתחזית ההכנסות של הקופקסון - וממשיכה לצפות שזאת תהיה שנת השפל שלה, בכל הקשור לשורת הרווח.
לגבי שורת ההכנסות, לדברי המנכ"ל קאר שולץ, "נצטרך להמתין ולראות את הפרטים"; לדבריו, ככל שהכנסות הקופקסון ב-2019 יהיו נמוכות יותר, ב-2020 יהיה לחברה פחות מה להפסיד בתחום זה, כשבמקביל התרופות המקוריות החדשות אוסטדו להפרעות תנועה ואג'ובי למיגרנה יצמחו. ב-2019, טבע צופה הכנסות של 150 מיליון דולר לאג'ובי, שברבעון הראשון נמכרה ב-20 מיליון דולר בלבד, ו-360 מיליון דולר לאוסטדו, שמכירותיה ברבעון היו 74 מיליון דולר. כלומר, בשתי התרופות קצב המכירות צריך לגבור בהמשך השנה כדי להשיג את היעד.
תוכנית ההתייעלות נמשכת כמתוכנן, וטבע עדכנה שהגיעה להפחתה של 2.5 מיליארד דולר מבסיס העלויות, מתוך יעד של 3 מיליארד דולר שאליו היא מצפה להגיע בסוף השנה. בשיחת הוועידה שנערכה לאחר פרסום הדוחות אמר שולץ, כי לאחר סיום תוכנית ההתייעלות - בפברואר 2020 תעדכן טבע את השוק על איך רואים בחברה את האופטימיזציה המתמשכת של מערכת הייצור.
מצפים לירידה בהשפעת הקופקסון
מנהל הכספים של טבע, מייקל מקללן, אמר ל"גלובס" לאחר הדוחות, כי "אנחנו מצפים לראות צמיחה מאג'ובי ואוסטדו, וההשפעה של הקופקסון צפויה לפחות עם הזמן. כל עוד נוכל להתייצב בגנריקה בארה"ב, ולהציג צמיחה קטנה מהגנריקה באירופה ובשווקים הבינלאומיים - אז נוכל להציג צמיחה מסוימת ב-2020. לצד התייעלות ב-cost of goods sales - בין היתר בעזרת סגירת מספר אתרים כפי שאמרנו - נוכל לראות את החיסכון ב-2020. בפברואר הבא נפרסם תוכניות מפורטות יותר בנוגע לעתיד".
תוכנית ההתייעלות נועדה לאפשר לטבע לשרת את החוב הגדול שלה. במהלך הרבעון הפחיתה טבע את החוב ברוטו בכ-300 מיליון דולר ל-28.6 מיליארד דולר, ואת החוב נטו בכ-450 מיליון דולר לכ-26.7 מיליארד דולר. 10% מהחוב מוגדר כחוב לטווח קצר.
לדברי מקללן, "יש לנו 1.6 מיליארד דולר לשלם ביולי הקרוב, ונשלם זאת מכסף שיש לנו ומהתזרים שנייצר בתקופה זו. התשלום הבא הוא 700 מיליון דולר במארס 2020, שגם אותו נשלם מהתזרים. סביר להניח שב-12-18 החודשים הקרובים נרצה לבצע מחזור חוב לחוב של 2021. אנחנו מרגישים שההתקדמות שעשינו בתוכנית הרה-ארגון ובתחום הפיננסי מאפשרת לנו גישה טובה לשוק ההון לצורך מחזור חוב".
רוב האנליסטים שמסקרים את טבע מחזיקים כיום בעמדות ניטרליות כלפי המניה. לפי נתוני רויטרס, בין 25 אנליסטים, 18 ממליצים "החזק", 5 "קנייה" או "תשואת יתר" ושניים "תשואת חסר". בין הניטרליים נמצא האנליסט ואמיל דיוואן מקרדיט סוויס, שבסוף השבוע הוריד את מחיר היעד שלו למניה ב-2 דולרים ל-18 דולר, וכתב שהוא "מעדיף לחכות על הקווים" עד שיימצאו סימנים נוספים לצמיחה.
לדבריו, למרות התחזית הנמוכה יותר למכירות הקופקסון ב-2019 (הצפי הנוכחי הוא ל-800 מיליון דולר בארה"ב במקום תחזית קודמת למכירות של מיליארד דולר בארה"ב, על רקע התחרות הגנרית שמובילה להפסד נתחי שוק), החברה הותירה ללא שינוי את התחזית השנתית שלה לסך המכירות, והדבר הוא אינדיקציה לכך שהפער צפוי להיסגר על-ידי מוצרים אחרים, בפרט מכירות הגנריקה באירופה וצמיחה במוצרים המקוריים. "לא ברור לנו אם הפער כולו ייסגר", כותב האנליסט.
ב-UBS ההמלצה למניה היא "קנייה" והאנליסט נאווין ג'ייקוב כתב כי בסך הכול, לא היו אירועים ראויים לציון בדוחות הרבעון. עם זאת לדברי ג'ייקובס, "שאלות בנוגע לייצור התזרים החופשי והפחתת החוב עלולות להעיק במידה מסוימת על המניה בטווח הקרוב", בשל העובדה שלא נרשמה האצה בייצור התזרים ובהפחתת החוב.
בתוך כך, טבע פרסמה בסוף השבוע נתונים ממחקר ארוך-טווח על אודות היעילות והבטיחות של fremanezumab (הנוגדן שממנו מיוצרת התרופה אג'ובי) ובין היתר ציינה שהתוצאות של המטופלים במינון הרבעוני היו דומות לתוצאות במינון החודשי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.