הטילים שנורו מרצועת עזה לישראל דחקו מטבע הדברים לשולי העיסוק התקשורתי את פרשת גיל מסינג, שעלתה לכותרות בשבוע שעבר. אבל העיסוק בכשרות המינוי של מסינג לדובר צה"ל ובמעורבות של מסינג בחקירת יועץ התקשורת רונן משה יימשך בקרוב. "גלובס" עושה סדר בבליל המידע הקשור בפרשה החריגה הזאת.
1. מיהו גיל מסינג?
מסינג (36) הוא יועץ תקשורת מוכר ומוערך, נשוי ואב לשניים. מסינג שירת משך שנים כקצין ביחידת דובר צה"ל. בין היתר, הוא דיברר את הצבא בתקופת ההתנתקות והיה נציג דובר צה"ל באוגדת עזה, בתקופה שבה פיקד עליה הרמטכ"ל, אביב כוכבי.
ב-2006, לאחר השחרור מהשירות הצבאי, שימש מסינג כיועץ תקשורת של ציפי לבני, בעת שזו כיהנה כשרת החוץ בממשלת נתניהו השלישית. ב-2013 מונה למנהל תחום התקשורת בחברת שטראוס. חמש שנים לאחר מכן, ב-2018, מונה מסינג למנהל מערך התקשורת התאגידית הגלובלית בחברת צ'ק פוינט.
ב-29 באפריל 2019 הודיע הרמטכ"ל כוכבי כי הוא החליט למנות את מסינג לדובר צה"ל בדרגת אל"מ. המינוי קיבל את אישורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. מסינג אמור היה להיכנס לתפקידו בעוד כחודשיים.
2. מדוע הסתבך מינוי מסינג לדובר צה"ל?
ב-30 במאי, יממה אחרי שאושר מינוי מסינג לדובר צה"ל, חשף העיתונאי גידי וייץ ב"הארץ" פרט לא מוכר מעברו של מסינג. לפי הפרסום, בסוף 2014 גויס מסינג כמעין סוכן של המשטרה. הוא נשלח על-ידי המשטרה למשימת הקלטה חשאית של ידידו, יועץ התקשורת ובעל חברה לשירותי ייעוץ אסטרטגי רונן משה. זאת, במסגרת חקירה שהתנהלה נגד משה בחשד למתן שוחד והלבנת הון.
תמליל ההקלטה החשאית חושף כיצד מסינג מנסה להוציא ממשה הודאה כי העביר כספי שוחד לשר התקשורת לשעבר מטעם ישראל ביתנו, סטס מיסז'ניקוב, ולעובדי ציבור אחרים. הפרטים המלאים על מעורבותו של מסינג בחקירתו של משה, עדיין נמצאים תחת חיסיון. ביום חמישי שעבר הגיש מסינג בקשה להסרת החיסיון. זאת, לדבריו, "למען הסרת העננה הבלתי מוצדקת מעליי. כל פעילותי נבעה מאזרחות טובה".
3. מהו תיק רונן משה וטלי קידר?
מדובר בתיק פלילי שהוא ספיח לפרשת השחיתות המכונה "פרשת ישראל ביתנו" (תיק 242). במסגרת פרשה זו עמדו ועומדים לדין בכירי מפלגת ישראל ביתנו לשעבר - סגנית השר לשעבר, פאינה קירשנבאום; דאוד גודובסקי, לשעבר יו"ר מטה המפלגה; ואחרים, זאת בגין קבלת שוחד (גודובסקי כבר הורשע ונשלח ל-7 שנות מאסר).
בנובמבר 2017 הגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כתב אישום בגין מתן שוחד והלבנת הון נגד רונן משה. לצדו של משה עומדת לדין בגין לקיחת שוחד טלי קידר, לשעבר יועצת השר לשעבר מיסז'ניקוב, ששימשה גם יועצת של יאיר שמיר בעת שכיהן כשר החקלאות.
משה מואשם, בין היתר, כי "נתן שוחד לקידר ולאמנון ליברמן, שהיה יועץ התקשורת של מיסז'ניקוב, בתמורה לכך שהם יקדמו את האינטרסים העסקיים שלו". כתב האישום נגד משה מסתמך, בין השאר, על ההקלטה החשאית שביצע מסינג.
4. מיהו אמנון ליברמן וכיצד הוא קשור?
דמות מפתח בכל הנוגע למעורבות של מסינג בפרשייה זו הוא אמנון ליברמן, שהיה, כאמור, בעבר יועץ התקשורת של השר מיסז'ניקוב. ב-17 ביולי 2018 חשף "גלובס" כי ליברמן משמש עד מדינה בתיק השוחד שבו מואשמים רונן משה וטלי קידר.
ליברמן נחקר בשלהי 2014 בחשד למתן שוחד למיסז'ניקוב ולעובדי ציבור אחרים וכן בחשד לביצוע עבירות סמים. במהלך חקירתו הוא גויס כעד מדינה, ובתמורה לאי-העמדתו לדין, הסכים להעיד נגד חבריו.
על רקע חקירתו ועקב נסיבות אישיות נוספות, ליברמן נקלע למצב נפשי קשה מאוד. מסינג, שהיה חבר שלו, לקח אותו לביתו. מסינג גם איתר עבור ליברמן סנגור שיסייע לו - את עו"ד עודד סבוראי. וכך נוצר הקשר בין המשטרה לבין מסינג. צוות החקירה בהובלת סגן ניצב, אסף וולפיש, שכנע את מסינג להקליט בסתר את משה.
משה מעלה טענות חריפות נגד חתימת הסכם עד המדינה עם אמנון ליברמן. לטענתו, באמצעות עו"ד רווית צמח, מדובר במצב בלתי תקין בעליל, שבו עבריין מרכזי שהוא עובד ציבור לשעבר שקיבל שוחד (ליברמן) משמש כעד מדינה ומקבל חסינות מלאה מהעמדה לדין, אף שהוא מעיד נגד אדם פרטי, שמיוחס לו מתן השוחד (משה).
5. מה הקשר לח"כ אביגדור ליברמן?
חקירת משה וקידר היא ספיח לחקירה הגדולה שניהלו המשטרה והמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, בפרשת השחיתות ישראל ביתנו (תיק 242). כאמור, במסגרת פרשה זו עמדו ועומדים לדין בכירי מפלגת ישראל ביתנו, פאינה קירשנבאום, דאוד גודובסקי ואחרים, בגין קבלת שוחד (גודובסקי כבר הורשע ונשלח ל-7 שנות מאסר).
במהלך חקירת תיק 242 שלחה המשטרה את אמנון ליברמן להקליט בחשאי כמה מאנשי מפלגת ישראל ביתנו. בינואר 2015 הקליט אמנון ליברמן כמה אנשים, ובהם את יו"ר המפלגה, ח"כ אביגדור ליברמן (אין קשר משפחתי), שהיה אז שר החוץ; ואת קידר.
ההקלטה בוצעה במהלך הלוויה של ירון מילר, שהיה הבעלים של חברת השטיח המעופף. מסינג התלווה לאמנון ליברמן באותו אירוע, אך לא הקליט בעצמו מי מהנוכחים בהלוויה.
6. מה הקשר לשר לשעבר, סטס מסז'ניקוב?
אמנון ליברמן, חברו של מסינג, גויס כעד מדינה במקור בעיקר כדי לספק למשטרה מידע מפליל על השר לשעבר סטס מיסז'ניקוב, שליברמן שימש כעוזר שלו. מיסז'ניקוב נחקר בחשד לקבלת שוחד ובגין עבירות סמים. אולם באוקטובר 2017 חתמה הפרקליטות על הסדר טיעון עם מיסז'ניקוב, שבו הודה הפוליטיקאי הבכיר לשעבר בביצוע עבירה של מרמה והפרת אמונים, והוא נשלח ל-15 חודשי מאסר. מיסז'ניקוב השתחרר אחרי 8 חודשים.
לאור הסדר הטיעון והחלטת המדינה שלא להאשים את מיסז'ניקוב בעבירות סמים, לא נדרשת עוד עדותו של אמנון ליברמן נגדו. בשל כך, ליברמן משמש כיום, כאמור, עד מדינה "רק" נגד קידר ונגד משה.
7. מה הוביל את מסינג להקליט את משה?
אחת השאלות בפרשייה הזאת, שאין לה מענה שלם, היא מה הוביל את מסינג להקליט בחשאי את משה, שהיה חבר, או לפחות מקורב שלו. מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, עו"ד דן אלדד, שלח בשבוע שעבר מכתב לבא-כוחו של מסינג, עו"ד עפר ברטל, שבו הבהיר כי "מסינג סייע לאכיפת החוק באופן הראוי להערכה כאזרח שומר חוק".
גם מסינג עצמו טוען כי כל מה שהניע אותו היה הרצון לעזור למשטרה בחקירת השחיתות לכאורה. היו גורמים שניסו לטעון כי למסינג היו מניעים נסתרים או שהוא נאות להקליט את משה, מכיוון שהוא או מישהו קרוב אליו היה חשוד בעצמו בפלילים. אולם הפרקליטות הבהירה כי מסינג מעולם לא היה חשוד בדבר.
8. האם יש בעייתיות בהתנהגות מסינג?
אם לדברי הפרקליטות והמשטרה, מסינג פעל בשליחותן ותרם למיגור שחיתות לכאורה - אז מה בעצם בעייתי בהתנהגות שלו? הביקורת שנמתחת על מסינג מכיוונים שונים, מוכיחה כי במדינת ישראל של שנת 2019 יש מי שרואה כנראה באדם שמתגייס למשימה ספציפית מטעם המשטרה, כפסול מלהיות דובר צה"ל.
חלק מהביקורת על מסינג גורסת כי אי-אפשר לתת אמון במי שמוכן "להפיל את חברו" או לפעול בחשאי במסגרת חקירה. חלק אחר מהביקורת גורס כי מסינג הלך רחוק מדי עם המשימה שהוטלה עליו וממש לחץ, דובב ו"פיתה" את משה להודות בהעברת כספי השוחד לכאורה.
מי שהפתיע ומתח ביקורת על מינוי מסינג לדובר צה"ל היה האלוף במיל' וסגן הרמטכ"ל לשעבר, יאיר גולן. אולם הביקורת של גולן כלל לא קשורה לפרשיית עבודתו של מסינג עבור המשטרה. גולן ביקר את השיקולים של הרמטכ"ל אביב כוכבי במינוי וטען כי למסינג אין את הכלים להצליח בתפקיד.
9. האם יש בעייתיות בהתנהלות המשטרה והפרקליטות?
החלטת הפרקליטות והמשטרה להפעיל את מסינג כמעין סוכן משטרתי ולשלוח אותו להקליט בחשאי את רונן משה, היא חריגה. יש מי שטוען - למשל חושף המקרה, גידי וייץ - כי יש "ספק גדול לגבי שיקול-הדעת והתבונה שבשימוש בנשק הלא קונבנציונלי הזה".
הפרקליטות והמשטרה טוענות מנגד כי הפעילו את מסינג במסגרת החוק במסגרת המאמצים שלהם לחשוף את השחיתות לכאורה של משה וקידר.
10. איך תסתיים פרשת גיל מסינג?
לפי ההערכות, הסיכוי שמסינג ימונה לדובר צה"ל הוא נמוך. אם אכן יחזור אביגדור ליברמן למשרד הביטחון, הוא לא ירצה כדובר צה"ל אדם שהיה מקורב וקשור להקלטה החשאית שנערכה לו באותה הלוויה של חברו. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שיחסיו הנוכחיים עם המשטרה והפרקליטות מוכרים, לא ימהר לאשר את המינוי לאור ההתפתחויות האחרונות.
מסינג ייאלץ כנראה לוותר על התפקיד, והרמטכ"ל כוכבי ייאלץ לחפש דובר חדש לצה"ל.
חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינם של רונן משה וטלי קידר עודם בעיצומם. הם מכחישים את המיוחס להם, ושמורה להם חזקת החפות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.