אירוע רב-נפגעים באתר בנייה ביבנה: הבוקר (א') דווח על קריסה של חלק מעגורן צריח ברחוב ז'בוטינסקי בעיר. מדובר באתר בנייה של פרויקט מגורים, ולפי הערכות ראשוניות, התאונה התרחשה כתוצאה מקריסה של חלק מעגורן הצריח שהותקן במקום. לפי דיווחים ראשוניים, במקום יש ארבעה הרוגים.
פראמדיק מד"א אלון מלמה סיפר: "מדובר באתר בנייה גדול עם שני בנייני מגורים שבמרכזם עומד מנוף. חלקו האחורי של המנוף התפרק וקרס על הקרקע. שלושה פועלים שהיו בסמוך נפגעו באורח קשה מאוד בכל חלקי גופם. תוך כדי פעולות החילוץ שלהם ביצענו בדיקות רפואיות, אבל הם היו ללא סימני חיים, ולא נותר לנו אלא לקבוע את מותם. פועל נוסף, שנלכד על המנוף בגובה של עשרות מטרים, מחולץ ברגעים אלה על-ידי כוחות הכיבוי שהגיעו למקום". בהמשך דווח על הרוג נוסף.
תאונת המנוף ביבנה / צילום: הפורום למניעת תאונות עבודה
מהמשטרה נמסר: "במשטרת ישראל התקבל דיווח על קריסת מנוף באזור התעשייה ברחוב ז'בוטינסקי ביבנה. במקום מספר נפגעים המטופלים על-ידי גורמי הרפואה. כוח משטרה נמצא במקום, ונסיבות האירוע נבדקות". שמונה אנשים עוכבו לחקירה.
מתחילת השנה (לא כולל היום) נהרגו 16 בני אדם בתאונות באתרי בנייה, ועוד 68 נפצעו קשה ובינוני.
ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה, מפנה אצבע מאשימה לכיוון שר העבודה והרווחה חיים כץ, שאחראי על אכיפת חוקי העבודה. לדבריו, "השר חיים כץ נכשל כישלון חרוץ בהגנה על העובדים הכי חלשים בחברה הישראלית, ולמעשה המצב כיום הוא שהקבלנים בונים דירות יוקרה על גופות של פועלים, והרגולטור נותן יד להפקרות המתמשכת בענף הבנייה".
בן שמעון מוסיף כי "על הקבלנים לקחת אחריות על הנעשה באתרי הבנייה, ויש לנקוט פעולות אגרסיביות נגד קבלנים, ובכלל זה להגיש כתבי אישום נגד מנהלי חברות ונושאי משרה בכירים בחברות הקבלניות וכן לשלול את השתתפותם בפרויקטים ממשלתיים".
תאונת הבנייה ביבנה / צילום: יוסי כהן
מהמשטרה נמסר: "חקירת תאונת העבודה הקטלנית במהלכה קרסו חלקי מנוף צריח, שהתרחשה היום באתר בנייה ברחוב שדרות ז'ובוניסקי ביבנה וגרמה למותם של ארבעה עובדים, הועברה למפלג 'פלס' לחקירת תאונות עבודה בלהב 433 המשותף למשטרת ישראל ומשרד העבודה והרווחה וממוקם ביחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ). בעקבות האירוע עוכבו כעת שמונה בעלי תפקידים שונים באתר העבודה, חלקם ייחקרו באזהרה".
מחברת רמא, שמפעילה את העגורן באתר הבנייה ביבנה, נמסר: "אנחנו המומים ומלאי צער נוכח התאונה הקשה, ובשעה זו לבנו עם משפחות ההרוגים והפצועים. פרטי המקרה נמצאים כרגע בבדיקה, ואין באפשרותנו להגיב על המקרה עד לבירור הפרטים".
"לפתוח בחקירה פלילית"
בתוך כך, חברי הכנסת אבי ניסנקורן (יו"ר סיעת כחול לבן), אוסמה סעדי (חד"ש-תע"ל), מיכל רוזין (מרצ) ומשה ארבל (ש"ס), מקימי שדולת המאבק בתאונות עבודה, יוצאים בקריאה משותפת הבוקר בעקבות האסון באתר הבנייה ביבנה לפתוח בחקירה פלילית ולסגור מידיית את האתר.
לדבריהם, "עד מתי תימשך אזלת היד בשמירה על בטחון העובדים בענף הבנייה. חרף ההבטחות לאכיפת נהלי בטיחות, החמרות הענישה, ושיפור תנאי הבטיחות של העובדים, ההבטחות אינן מקוימות ופועלים ממשיכים להיהרג.
אנחנו קוראים לממשלה לפעול באופן מיידי לאכוף נהלי בטיחות מחמירים, להוציא פקחים לאתרי בניה קיימים, ולעצור פעילות באתרים מסוכנים כדי למנוע הרג ופגיעה בפועלים נוספים. כמו כן, אנחנו דורשים לפתוח מיד בחקירה פלילית ולסגור לאלתר את אתרי הבנייה עד שיתבררו האחראים לאסון. אנו מתכוננים למאבק עיקש בכנסת הקרובה לסיום המחדל החמור, לא נרפה עד אשר ידע כל עובד בניין בצאתו לעבודה כי בסופו של יום הוא ישוב לביתו בשלום".
ראש מטה הבטיחות של התאחדות בוני הארץ אלוף (מיל) איל בן ראובן מסר: "מדובר באירוע מזעזע - זהו אסון ברמה הלאומית שאסור שכמותו יחזרו. התאונה הקטלנית שבה קיפחו את חייהם היום ארבעה בני אדם, השאירה ארבע משפחות הרוסות שחייהן לעולם לא יראו אותו הדבר. האירוע הזה מסביר מדוע יש צורך דחוף במטה מרכז אחד של כלל המידע על נושא הבטיחות בענף הבניה, שעל הקמתו הכרזנו בשבוע שעבר. המפתח למניעת תאונות הוא העברת ידע - שכוללת תחקור תאונות, הפצת המידע והכשרה מקצועית המבוססת עליו. תחקור והפצת מידע בתחום זה חייבים להתבצע מידית, ולכן צוות המטה הגיע הבוקר כדי לאסוף מידע ולתחקר את האירוע בשטח ולקחים יישומיים מקצועיים ראשונים ממנו יופצו לכלל הקבלנים חברי ההתאחדות הערב.
התאונה הזו מתרחשת לאחר שורת תאונות מנוף מהשנים האחרונות שתוצאות החקירות שלהן כלל לא פורסמו ואין לדעת אם הידע מתחקור תאונות קודמות לא יכול היה למנוע את התאונה הזו. בין המטרות המרכזיות של מטה הבטיחות שעל הקמתו הכריזה התאחדות בוני הארץ בשבוע, עומד איסוף והנגשת המידע המקצועי בעקבות כל תאונה לכלל הקבלנים ועוסקים בכל תחומי הבניה. אם לא נלמד מהטעויות לא נוכל למנוע את התאונות הבאות".
מנכ"ל התאחדות בוני הארץ אמנון מרחב פנה בעקבות התאונה אל שר העבודה חיים כץ ובירך על החלטתו לקיים מחר דיון דחוף למציאת כלים נוספים למניעת תאונות בענף הבניה וקרא לו לשתף בדיונים מעתה את מטה הבטיחות בעובדה של ההתאחדות.
מחברת נאות שמיר נמסר: "התאונה קרתה כאשר עובדים של חברת ״רמא מנופים״ עסקו בפירוק מנוף באתר לאחר שהסתיימה העבודה בו ופורק לצורך העברתו לחברה בחזרה מאחר וסיים עבודתו באתר. הרכבת המנוף, הפעלתו ופירוקו נעשים כולם ע״י *חברת רמא מנופים ובאחריותה הבלעדית! חברת נאות שמיר מקפידה על שמירת כל נהלי הבטיחות המחמירים באתר. מנהל האתר הנחה הבוקר את עובדי חברת רמא מנופים בנהלי הבטיחות הנדרשים. איננו יודעים את הנסיבות שגרמו לתאונה . נדגיש שוב כי עבודת הפירוק נעשתה ע״י חברת *רמא מנופים* שהינה חברה חיצונית בעלת ניסיון וידע רב בתחום. היזם, אסף כדורי שהוא גם מנהל האתר מוסר בשעות אלה את כל המידע שברשותו בכדי לסייע בחקירת נסיבות התאונה. חברת נאות שמיר מביעה צער עמוק על מותם של 4 בני אדם בתאונה הקשה".
מהסתדרות נמסר: "בהמשך לתאונת העבודה המחרידה שאירעה היום באתר בנייה ביבנה, בה קיפחו את חייהם ארבעה פועלי בניין: יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד, זימן למחר בשעה 14:00 לדיון חירום, את ראשי התאחדות בוני הארץ. זאת, על מנת לפעול מידית מול הקבלנים והיזמים ליישום נהלים לשמירה על העובדים. 'לא מדובר בגזירה משמים', אמר בר-דוד, 'ההסתדרות פועלת מזה חודשים רבים בנושא, מול הממשלה, ותמשיך לפעול על מנת להגן על בטיחותם של העובדים'".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.