המאבק שמנהל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נגד חברת וואווי הסינית הניב פירות, והחברה תיאלץ להתמודד עם ניתוק יחסים מצידן של חברות טכנולוגיה אמריקאיות - גוגל, אינטל, ברודקום, קוואלקום ו-Xilinx, כך לפי דיווחים ב"רויטרס" וב"בלומברג". מה הצעדים שיכולה וואווי לעשות כדי להתמודד עם החרם, האם עשויה להיות פגיעה גם בכלכלה האמריקאית ומתי בכלל התחיל המאבק נגדה.
למה חברות הטכנולוגיה האמריקאיות התעוררו דווקא עכשיו?
בסוף השבוע שעבר חתם טראמפ על צו נשיאותי שהמשמעות שלו היא חרם על וואווי. הצו עושה שימוש בחוק "הכוחות הכלכליים במצב חירום בינלאומי" (International Emergency Economic Powers Act), שמעניק לנשיא ארה"ב סמכות לפקח על המסחר במצב חירום לאומי שמאיים על ארה"ב, ויביא לכך שמחלקת המסחר של ארה"ב ורשויות ממשלתיות נוספות יצטרכו לייצר תוכנית אכיפה לחוק. בנוסף לכך, מחלקת המסחר של ארה"ב הודיעה על הוספת וואווי לרשימה שאוסרת עליה לקנות רכיבים מחברות אמריקאיות ללא אישור הממשל.
במה מאשימים את וואווי?
המתח בין וואווי לארה"ב נובע מהחשש בארה"ב שניתן להשתמש בציוד של וואווי על מנת לרגל אחרי מדינות וחברות אחרות עבור הממשלה הסינית. מסיבה זו, ארה"ב החילה שורת צעדים נגד החברה ואף הוציאה מאמצים דיפלומטיים על מנת לשכנע מדינות אחרות שלא להשתמש בציוד החברה עבור קישוריות הדור החמישי.
איך וואווי מגיבה לטענות נגדה?
וואווי הכחישה שוב ושוב את הטענות נגדה, ואף טענה כי פעולות ארה"ב נובעות ממניע פוליטי, או מחשש לפגיעה בעליונות הטכנולוגית של חברות אמריקאיות. וואווי תבעה את ארה"ב בעקבות החרם על הציוד שלה. על ניתוק הקשרים מצד גוגל, וואווי אמרה כי "וואווי תרמה רבות לפיתוח ולצמיחה של אנדרואיד בעולם, והעבודה שלנו עם גוגל לפיתוח הפלטפורמה היטיבה עם המשתמשים והתעשייה. נמשיך לספק שירותים ועדכוני אבטחה למוצרים הקיימים של וואווי, שנמכרו או נמצאים במלאי העולמי. נמשיך לבנות אקוסיסטם בטוח כדי לספק את החוויה הטובה ביותר לכל המשתמשים שלנו בעולם".
איך הכל התחיל?
המאבק נגד וואווי אמנם החריף בתקופת שלטונו של טראמפ, אך הטענות נגדה החלו כבר ב-2012. באותה שנה פרסמה ועדת המודיעין של הסנאט מסמך בן 52 עמודים, בו האשימה את וואווי, ויצרנית ציוד תקשורת סינית נוספת, ZTE, באיום על הביטחון הלאומי של ארה"ב. הוועדה עודדה חברות אמריקאיות שלא לקנות מהן ציוד. לפי הדוח, וואווי נכשלה בניסיונות לשכנע את הוועדה שיפריכו את הטענות נגדה כי היא מסוגלת לרגל אחרי חברות ויחידים עבור הממשלה הסינית.
האם ארה"ב הצליחה לרתום מדינות נוספות?
ארה"ב עושה מאמצים אינטנסיביים לרתום מדינות נוספות למאבק נגד וואווי. עד כה המאמצים נחלו הצלחה חלקית. אוסטרליה ויפן חסמו את השימוש בציוד החברה בעקבות מאמצי ארה"ב, אך מסתמן שבריטניה וגרמניה לא ישתפו פעולה. גרמניה הודיעה שלא תחסום את וואווי, אך תחמיר את תקנות האבטחה לגבי כל הספקיות. בריטניה הודיעה שתאפשר לוואווי לסייע להקים את תשתית הדור החמישי במדינה, אך באופן מוגבל, וזאת למרות שרשות ממשלתית האמונה על אבטחת סייבר הזהירה מסיכון מוגבר כתוצאה משימוש בציוד וואווי.
האם בעלי המכשירים של וואווי צריכים לדאוג?
פרט לשירותים הזמינים דרך קוד פתוח, גוגל השעתה את העסקים עם וואווי שדורשים העברה של חומרה, תוכנה או שירותים טכניים. המשמעות היא ששירותים כמו חנות האפליקציות פליי סטור, ג'ימייל, יוטיוב ודפדפן כרום לא יוכלו להיות מותקנים בסמארטפונים החדשים של החברה.
לפי גוגל, מי שכבר מחזיק בטלפון של וואווי יוכל להמשיך להשתמש בחנות האפליקציות פליי סטור ולקבל עדכוני אפליקציות ואבטחה. עם זאת, בעלי המכשירים לא יוכלו ליהנות מעדכון של מערכת ההפעלה אנדרואיד.
האם וואווי מסוגלת להתמודד עם החרם?
וואווי תוכל להשתמש כעת רק בגרסה הפומבית של אנדרואיד, ולא תקבל את העדכונים הרשמיים של גוגל למערכת ההפעלה. עד היום הייתה וואווי אחת מהשותפות הבודדות של גוגל, שקיבלה גישה מוקדמת לתוכנת אנדרואיד ולפיצ'רים העדכניים ביותר. עם זאת, וואווי התכוננה ליום סגריר וכבר בחודש מרץ הודיעה כי פיתחה מערכת הפעלה משלה, למקרה שיימנע ממנה להשתמש במערכות הפעלה שפיתחו חברות אמריקאיות, כמו אנדרואיד או ווינדוס.
ההשפעה בשוק הסיני צפויה להיות מינימלית מאחר שרוב אפליקציות גוגל אסורות לשימוש בסין, ובעלי המכשירים משתמשים באלטרנטיבות של מתחרות מקומיות כמו טנסנט וביידו. ואולם וואווי צפויה להיפגע באירופה, השוק השני בגודלו של החברה.
אנליסטים לא מביעים אופטימיות לגבי מצבה העסקי של וואווי בעקבות החרם. ניקול פנג, סגנית נשיא בחברת המחקר Canalys אמרה ל-"CNBC" כי "זו תהיה מכת מוות מיידית עבור השאיפה של וואווי לעקוף את סמסונג בשוק הגלובלי". ניל שה, מנהל מחקר בחברת Counterpoint Research, הוסיף כי העובדה שוואווי לא תוכל להציע את שירותי גוגל יותר "תהווה חיסרון ברור למערכת ההפעלה של וואווי לעומת מערכת אנדרואיד שמותקנת בסמסונג, בשל המחסור בכל האפליקציות שנמצאות בפליי סטור, הפגיעה באיכות ובאבטחת האפליקציות. אם וואווי תצטרך להשתמש בחנות אפליקציות משלה זו תהיה משימה ענקית עבורה".
מה המשמעות של הפסקת היחסים העסקיים עבור חברות השבבים האמריקאיות?
ככל הנראה, הפסקת שיתוף הפעולה העסקי תביא לפגיעה קשה ודו-צדדית. וואווי עשויה להיפגע מכיוון שאינטל היא הספקית העיקרית שלה לשבבים לשרתים, קוואלקום מספקת לה מעבדים ומודמים עבור רבים מהסמארטפונים שהיא מייצרת, Xilinx מספקת לה שבבי תקשורת הניתנים לתכנות, וגם ברודקום מספקת לה שבבים שמהווים רכיב מפתח בציוד תקשורת. ייתכן שהפגיעה לא תהיה מיידית, מכיוון שלפי הערכות, וואווי נערכה מראש למצב כזה ורכשה מלאי עודף של שבבים. קוואלקום ואינטל גם משתפות פעולה עם וואווי בפיתוח טכנולוגיית קישוריות הדור החמישי (5G), והשינוי במדיניות עלול להוביל לעיכוב בהשקת הרשת בסין, ובעולם בכלל.
לפי ניתוח של ה"וול סטריט ג'ורנל" מדצמבר 2018, החברות האמריקאיות עלולות להיפגע מכיוון שהן נהנות מהכנסות גבוהות בסין, הרוכשת השנייה בגודלה בשוק המוליכים למחצה מתוצרת ארה"ב, שהיקפו הגיע בשנה שעברה ל-58 מיליארד דולר, כך לפי מנהלת הסחר הבינלאומי של ארה"ב. וואווי מסרה בעבר כי הוציאה 11 מיליארד דולר בשנה שעברה על רכיבים מתוצרתן של חברות אמריקאיות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.