מצוקת האשראי של עסקים קטנים רבים, המתקשים לקבל הלוואות מהבנקים, לצד המשך הצמיחה במשק הישראלי עם רוח גבית מהריבית המאוד נמוכה, תרמו לתוצאות משופרות שהציגו בימים האחרונים ארבע חברות הפועלות בתחום המימון החוץ בנקאי לרבעון הראשון של השנה - פנינסולה, אס.אר. אקורד, אופל בלאנס ושוהם ביזנס . החברה הציבורית הגדולה בתחום, אחים נאוי, עדיין לא פרסמה תוצאות לרבעון הראשון.
פעילותן של חברות האשראי החוץ בנקאי מתרכזת בעיקר בניכיון צ'קים (ממסרים דחויים) - עסקת המרה שבה מקבלים לקוחות החברה את ערכם הכספי של הצ'קים הדחויים שבידם, ואלה מוסבים לחברה בתמורה לעמלה הנקבעת באחוזים. בשנה האחרונה החברות הפועלות בענף נהנות מרוח גבית חזקה גם מכיוון הרגולטור, המאפשר להם להרחיב פעילות, להגדיל את תיקי האשראי ולחדור לתחומי פעילות חדשים, כמו מתן הלוואות לטווח ארוך לעסקים בינוניים. זאת, לצד הגדלת היקפי הגיוס שלהם בשוק ההון ובבנקים.
פנינסולה, שייסד המנכ"ל מיכה אבני ונמצאת כיום בשליטת בית ההשקעות מיטב דש, דיווחה אתמול על צמיחה של 34.3% בהכנסות המימון ברבעון, לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לרמה של כ-18 מיליון שקל. הוצאות המימון של החברה גדלו בשיעור מתון יותר של 13.6% לרמה של כ-2.5 מיליון שקל וההפרשות להפסדי אשראי גדלו ב-50% לכ-1.5 מיליון שקל. בשורה התחתונה הציגה החברה עלייה של 45.6% ברווח הנקי שהגיע לכ-7 מיליון שקל. במקביל לפרסום הדוחות הודיעה פנינסולה כי תחלק דיבידנד בהיקף של כ-4 מיליון שקל.
מיכה אבני, מייסד ומנכ"ל קבוצת פנינסולה
מניית פנינסולה הגיבה לדוחות בעלייה של יותר מ-10% אתמול, היום רשמה עלייה של 1% והשלימה התקדמות של כ-30% בשנה האחרונה. שוויה של החברה בבורסה עומד על כ-320 מיליון שקל.
אייל שני, סמנכ"ל השקעות בבית ההשקעות אפסילון, ציין בתגובה לדוחות פנינסולה כי "החברה הציגה דוחות חזקים שמעידים על המשך צמיחה בענף האשראי החוץ בנקאי. מרווח האשראי נטו של החברה הסתכם במעל 8%, נתון המעיד על יציבות בפעילות העסקית. "בשורה התחתונה רשמה פנינסולה רווח נקי של כ-7 מיליון שקל, נתון המשקף רווח שנתי של כ-30 מיליון שקל וביחס לשווי השוק של החברה, המכפיל הנוכחי אטרקטיבי ועומד על פחות מ-10".
חברות מימון חוץ בנקאי ברבעון הראשון במיליוני שקלים
"בתמחור הנוכחי אנו רואים בחברה הזדמנות השקעה והמשך צמיחה גם ברבעונים הקרובים ומניחים כי תיק האשראי ימשיך לצמוח במקביל במהלך השנה, מה מה שעשוי לתרום לגידול בשורת הרווח ולחיזוק מעמדה של החברה בענף האשראי החוץ בנקאי", אמר שני.
מניית אס.אר. אקורד של עדי צים (מחזיק בכ-87% מההון) קפצה היום ב-14% לאחר שהחברה דיווחה אמש על תוצאות חזקות לרבעון. בשורה העליונה הציגה החברה ברבעון הראשון קפיצה של 73% בהכנסות המימון לעומת הרבעון המקביל, לרמה של 24.3 מיליון שקל. זאת, בין היתר על רקע גידול במסגרות האשראי שקיבלה החברה מבנקים ומנותני אשראי אחרים.
הוצאות המימון של החברה גדלו ב-82% והגיעו לכ-5 מיליון שקל ואילו ההפרשות על הפסדי אשראי הצטמקו ב-16% לרמה של כ-500 אלף שקל בלבד. בשורה התחתונה הציגה אס.אר. אקורד קפיצה של 83% ברווח הנקי שהגיע לכ-12.5 מיליון שקל.
העלייה החדה במניה היום השלימה התקדמות של 95% בערך המניה בשנה האחרונה ושוויה של החברה הגיע לשיא של 337 מיליון שקל.
לחברה יש מדיניות חלוקת דיבידנד של לפחות 50% מהרווח כך שבמקביל לפרסום התוצאות הכריזה החברה הודיעה החברה כי תחלק במהלך יוני דיבידנד של 8 מיליון שקל עבור הרבעון הראשון.
"כניסת אלטשולר שחם מקדמת את אופל בלאנס"
גם אופל בלאנס, אותה מוביל המנכ"ל דני מזרחי, הציגה תוצאות טובות. הכנסות המימון של החברה ברבעון גדלו ב-13% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והסתכמו בכ-15.8 מיליון שקל. הוצאות המימון של החברה גדלו ב-21% והגיעו לכ-2 מיליון שקל וגם אצלה נרשמה ירידה, של 47%, בהפרשות על הפסדי אשראי שהצטמקו לרמה של 918 אלף שקל בלבד.
שורת הרווח הנקי הצביעה על שיפור של 25% ברבעון האחרון, לרמה של כ-6.5 מיליון שקל, מה שמאפשר לאופל בלאנס לחלק בתחילת יוני דיבידנד בהיקף של 3 מיליון שקל לבעלי מניותיה.
מניית אופל בלאנס הגיבה לדוחות בעלייה של כ-1% והשלימה התקדמות של יותר מ-60% בשנה האחרונה. שוויה של החברה הגיע לכ-295 מיליון שקל.
באופל בלאנס שולטים המנכ"ל דני מזרחי, שחר מזרחי, יהושע מזרחי, מיכאל איתן, עודד איתן ואורן בן יאיר. אליהם הצטרף בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהשקיע 27 מיליון שקל תמורת 10% מהחברה (בהנפקה פרטית).
האנליסט מאיר סלייטר מבית ההשקעות ווליו בייס כתב בתגובה לדוחות כי "אנו ממשיכים לסקר את אופל בלאנס בהמלצת קנייה". סלייטר עידכן את מחיר היעד למניה ל-3.9 שקלים, גבוה ב-18% ממחירה הנוכחי בבורסה.
לגבי הכניסה של אלטשולר שחם לחברה כתב סלייטר כי "מנקודת מבטנו, ההנפקה משקפת הבעת אמון מצד גוף מוסדי גדול והיא משפרת את המעמד התחרותי של החברה. בצד העסקי, ההנפקה מאפשרת לחברה לצמוח מהר יותר והיא עשויה להביא לעליית דירוג שתוריד את מחירי החוב של החברה. מדובר על מהלך מצוין שמקדם את החברה באופן משמעותי".
החברה הרביעית והקטנה מכולן, שגם היא הציגה תוצאות טובות ברבעון הראשון, היא שוהם ביזנס, שבשליטת היו"ר אלי נידם. שוהם הציגה צמיחה של 72% בהכנסות המימון ברבעון, לעומת הרבעון המקביל, לרמה של כ-10.8 מיליון שקל. במקביל, הוצאות המימון גדלו ב-61% והגיעו לכ-3.7 מיליון שקל.
גם אצל שוהם, בדומה לאסאר אקורד ואופל בלאנס, נרשמה ירידה בהוצאות על הפסדי אשראי (של 12%) ואלה הסתכמו ב-332 אלף שקל בלבד. בשורה התחתונה דיווחה החברה על קפיצה של 89% ברווח הנקי ברבעון לכ-3.7 מיליון שקל.
מניית שוהם ביזנס הגיבה לדוחות בעלייה של 7% במחזור גבוה והשלימה התקדמות של 125% בשנה האחרונה. שוויה של החברה בבורסה הגיע לכ-156 מיליון שקל.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.