רוב חלפני הכספים בטהרן, שמחזיקים מסורתית אצבע על דופק הסנטימנט הלאומי, לא צופים מלחמה עם ארה"ב - ואומרים במקום זאת שהתדרדרות הכלכלה תאלץ בסופו של דבר את מנהיגי איראן לנהל משא-ומתן עם וושינגטון.
החששות בטהרן גברו לאחר שהנשיא טראמפ הודיע ביום שישי שהוא משגר כ-1,500 חיילים נוספים למזרח התיכון, מול מה שמקורות צבאיים אמריקאים הגדירו כאיומים חדשים מצד איראן ובעלי בריתה. באותו יום הממשל גם פעל לדחיפת מכירות נשק ליריבותיה האזוריות של איראן, סעודיה ואיחוד האמירויות.
דוברים רשמיים בטהרן כינו את מהלכיה של ארה"ב "מסוכנים", והדגישו את יכולתה של ארצם להגן על עצמה, אך הוסיפו שהם אינם רוצים מלחמה.
בזמני מצוקה האיראנים ממהרים להצטייד בדולרים בשוק המט"ח השחור, כדי להגן על עצמם מפני התפתחויות שמחלישות את הריאל המקומי ופוגעות בכלכלה. כך מקבלים חלפני המטבע תובנות מיוחדות על הסנטימנט הלאומי במדינה שבה האזרחים לא מדברים בפומבי על דעותיהם בנושאי מדיניות חוץ.
לפי חלפנים בטהרן, תושבים רבים רואים במהלכיה של ארה"ב באזור העמדת פנים, ולא איום ממשי.
"מלחמה? אני לא חושב. אם האמריקאים היו רוצים לתקוף, הם היו עושים את זה לפני 40 שנה", כשאיראן עברה את המהפכה המוסלמית, אמר סעיד עזיזי, חלפן כספים בן 34.
הריאל איבד יותר מ-3% מערכו מול הדולר בשוק השחור מאז דבריו של טראמפ ביום ו'. הוא נחלש ב-60% מאז שארה"ב חידשה את העיצומים על איראן בשנה שעברה.
חולשת הריאל משקפת חששות מהשלכות המתחים הצבאיים באזור על כלכלת המדינה הרעועה בלאו הכי, אמר החלפן עזיזי. הוא מעריך שהמצב הכלכלי ימשיך להתדרדר.
יש כאלו שכן צופים מלחמה. סעיד וליזאדה, בן 30, חבוש כובע מצחייה שעליו תמונת ספינת מלחמה איראנית מפורסמת, מעריך שתפרוץ מלחמה. הוא פוטר לאחרונה מחברת מדיה חברתית, ואומר שרבים שותפים להערכתו. "הרבה אנשים רוצים מלחמה שתפתור את המצב", לדבריו.
אתמול אמר הנשיא טראמפ בביקורו בטוקיו שהוא רוצה לסיים את השאיפות הגרעיניות של איראן, אך אינו מחפש מלחמה. "אני חושב שנעשה עסקה עם האיראנים", אמר טראמפ. "אנחנו לא מחפשים שינוי של המשטר. אני רק רוצה להבהיר את זה. אנחנו רוצים שלא יהיו כלי נשק גרעיניים".
כלכלת איראן סובלת זה זמן רב מניהול גרוע, סבסוד נדיב מדי וחוזים דרקוניים מדי עם חברות זרות שמרתיעים השקעות זרות. מעל כל זה, איראן ספגה עיצומים משתקים מאז שטראמפ פרש מהסכם הגרעין של איראן עם המעצמות מ-2015 והטיל החודש איסור מלא על קניית נפט איראני. ארה"ב טוענת שתוכנית הטילים הבליסטיים של איראן ותמיכתה בארגונים שנהנים מחסותה במזרח התיכון מאיימות על יציבות האזור.
חולשת הריאל האיראני הורידה את רמת החיים במדינה, וכמעט אחד מכל שלושה צעירים איראנים מובטל כעת.
הסוחרים בבורסת טהרן שותפים להערכה שלא תפרוץ מלחמה. אחרי הודעת הבית הלבן ביום ו', הבורסה ירדה ב-0.4%, ובתחילת השבוע עלתה ב-1.3%.
"המשקיעים חושבים שזו תעמולה אמריקאית", אמר חמיד מוגהדאן, מנהל המחלקה הבינלאומית של הבורסה.
האווירה פחות מלחמתית בהשוואה לימי המלחמה עם עיראק בשנות ה-80, אמר קולונל בדימוס בן 64 בחיל האוויר האיראני שהשתתף במלחמה ההיא. "האינסטינקטים שלי אומרים לי שלא תהיה מלחמה. בסופו של דבר נצטרך להתפשר ולנהל משא-ומתן, אחרת המשטר יאבד את השפעתו גם במדינה וגם באזור".
בלי קשר להערכותיהם אם תפרוץ מלחמה, לאיראנים ברור שרמת חייהם נשחקת עוד יותר. "אפילו כמה יריות בלבד יהיו הרסניות לכלכלה השברירית שלנו", אמר מוסטפה פקזאד, מתווך פיננסי בן 54.
פקזאד, שמסייע לחברות זרות להעביר כספים אל איראן וממנה, אמר שהעסק שלו משותק זה חודשיים, כאשר רוב הערוצים הבנקאיים כבר לא ניתנים לשימוש באיראן.
"יותר סביר שתהיה קריסה כלכלית לפני מלחמה, כי המצב הכלכלי באמת גרוע", אמר מורה לשעבר. "יכול להיות שלא יוכלו לשלם את המשכורות שלנו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.